Sayfa Yükleniyor...
Yurt dışına ihracat gerçekleştirenlerin uzun yıllardır beklediği yeşil pasaport özlemi sona erdi. Yapılan kanun değişikliğine göre ihracatçılar da artık yeşil pasaport alabilecek
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Türkiyeye yıllık 143 milyar dolar döviz kazandıran 65 bin ihracatçının uzun yıllardır özlemini duyduğu ve talep ettiği Yeşil pasaport ile ilgili ilk somut adım atıldı. İhracatçılar, yeşil pasaport ile pazar çeşitlendirmesini sağlayacak ve yeni pazarlar kazanacak.
Resmi Gazetenin 9 Ağustos 2016 tarihli sayısında yayınlanan, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7.maddesiyle, Son üç yılda Bakanlar Kurulunca belirlenecek ortalama tutarın üzerinde ihracat gerçekleştiren firmanın yetkililerine, iki yıl süreyle hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilir hükmü getirildiği ifade edildi. İhracatta hızlı hareket kabiliyetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, özellikle yeni pazarlara girişte yeşil pasaportun ihracatçılara hızlı hareket edebilme olanağı sağlayacağını anlattı.
FİRMALAR HAREKET KABİLİYETİ KAZANACAK
Türkiyenin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için pazar çeşitlendirmesinin şart olduğuna işaret eden Kızılgüneşler, Özellikle Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport ile pazar çeşitlendirmek hız kazanacak. Türkiyede binlerce ihracatçı firma bu kararla hareket kabiliyeti kazanacak. Yılda bir kez yeşil pasaportu kullanan devlet memurlarında varken, her ay seyahat eden ihracatçılarda yeşil pasaport olmaması büyük eksiklikti. Bu kararla doğru ve önemli bir adım atıldı ifadelerini kullandı.
KANUNDA NELER VAR?
Yayımlanan kanuna göre; yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilecek.
Ancak Türk Ceza Kanununun 53üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olanlar yeşil pasaport alamayacaklar görüşü yer alıyor.
Haber Merkezi