İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? Uzaydan döneceği tarih ertelendi

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bilimsel çalışmalar gerçekleştiren ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın dönüş tarihi belirlendi. 14 günlük uzay görevini başarıyla tamamlayan Gezeravcı'nın dönüş tarihi ertelendi. Peki, Alper Gezeravcı ne zaman dönecek?


  • Oluşturulma Tarihi : 03.02.2024 10:57
  • Güncelleme Tarihi : 03.02.2024 07:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ne zaman dönecek? Uzaydan döneceği tarih ertelendi

Türkiye'nin ilk astronotu olarak gökyüzüne yükselen Alper Gezeravcı'nın uzay macerasının sona eriş tarihi büyük bir merak konusu oldu. Gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaların ardından misyonunu tamamlayacak olan Alper Gezeravcı'nın dönüş tarihi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından detaylarıyla açıklandı. Gezeravcı’nın, uzaydan döneceği tarih ertelendi. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ne zaman dönecek?  İşte Alper Gezeravcı'nın uzaydan dönüş tarihine dair önemli bilgiler.

ALPER GEZERAVCI UZAYDAN NE ZAMAN DÖNECEK?

SpaceX, Florida sahilindeki olumsuz hava koşulları sebebiyle, Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışını ertelediğini açıkladı.

Dragon kapsülünün ISS'den ayrılması en erken 5 Şubat Pazartesi günü gerçekleşecek. Alper Gezeravcı'nın ISS'den ayrılma planı bugün Türkiye saatiyle 14.00'te yapılacaktı, ancak hava koşulları nedeniyle ertelendi. Ax-3 ekibinin uğurlama töreni ise dün gerçekleştirilmişti.

UZAYDA UĞURLAMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Ax-3 ekibi için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, dün Türkiye saatiyle 17.50'de uğurlama töreni düzenlendi.

DÖNÜŞ YOLCULUĞU 12 SAAT SÜRECEK

Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronot, 14 gündür Uzay İstasyonu'na kenetli halde bekleyen Dragon kapsülüne geçiş yapacak. Dünya'ya dönüş yolculuğu ise 12 saat sürecek.

Uzay istasyonundan ayrılacak kapsül, kapıların kapatılmasının ardından kontrollü bir şekilde yavaşlayıp dönüşe geçecek. Atmosfere giriş sırasında saatte 27 bin kilometre hızla ilerleyecek.

Bu süratte, kapsülün dış katmanındaki sıcaklık 7 bin derecenin üzerine çıkacak. SpaceX, bu yüksek sıcaklığa karşı PICA adı verilen özel bir ısı kalkanı kullanacak.

Atmosfere girişin ardından sürtünmenin etkisiyle yavaşlayan Dragon Kapsülü, paraşütlerin açılmasının ardından kontrollü bir iniş gerçekleştirecek.

ALPER GEZERAVCI NEREYE İNİŞ YAPACAK?

Düzenlenmiş inişin, planlara göre gerçekleşmesi durumunda ABD'nin doğusundaki Atlas Okyanusu veya batısındaki Meksika Körfezi'ndeki 7 olası iniş noktasından birine gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ