İncir’de kalite alarmı!

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, kuru incirde 2018-2019 yılı için 80 bin ton rekolte tahmin edildiğini ancak kaliteli kuru incir oranı çatlak ve hurda oranına göre düşük olduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2018 08:28
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2018 08:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İncir’de kalite alarmı!

KENAN YEŞİL - ÖZEL HABER
Türkiye’nin tarımdaki önemli ihracat kalemlerinden bir olan kuru incirde rekolte geçtiğimiz günlerde 80 bin olarak açıklanmıştı. İthalatçı firmaların, tüccarların yakından takip ettiği rekolte tahmini sonrasında ise incirde görülen kalite düşüklüğü herkesin dikkatini çekti. Kuru incirin başkenti olan Aydın’da iklim koşulları nedeniyle ilk ürünlerde sağanak yağmurlardan dolayı kalite sorunu yaşanıyor. Çatlak ve akma olayların yaşandığı, hurda ve ekşi ürünlerin kaliteli üründen fazla olması nedeniyle kuru incir fiyatların da artma bekleniyor. Öte yandan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, jeotermal santrallerinin incire etkisiyle ilgili açıklamalarda bulunurken, kuru incirde yaşanılan son gelişmeleri anlattı.

NEM ARTIŞI VAR
Aydın’da kuru incir üretiminin yapıldığı bölgelerde jeotermal santrallerinin incire zarar verdiği sorunuyla ilgili konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, bölgede jeotermalden kaynaklı nem artışı olduğunu belirterek, “Jeotermalin direk kalıntı olarak bir etkisi şu anda tespit edilmedi. Bazı organik partilerde limit aşımları var. Yalnız bu jeotermale mi bağlı yoksa egzoz gazlarına bağlı mı veya diğer salınımlara mı bağlı belli değil. Ancak bölgemizde jeotermalin getirdiği bir rutubet artışı var. Daha öncede bölgede bulunan sulama kanaları ile bölgenin nemi artmıştı. İncir nemi sevmeyen bir üründür. Nemi alan incirde kalite ciddi oranda düşüyor. Direk jeotermale bağımlı incire etki eden veya başka bir ürüne etki eden bir sıkıntı var diye bir şey söyleyemeyiz” dedi.

OVA KESİMİ ETKİLENİYOR
Oluşun nemden dolayı özellikle ova kesiminde incirin ciddi anlamda olumsuz etkilendiğini belirten Çondur, “Yalnız bölgedeki nemle ilgili özellikle ova kesiminde incir ciddi anlamda olumsuz etkileniyor. Bunlarla alakalı bir sıkıntımız mevcut. İncirin kalitesini de ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bunun yanında hakim rüzgarlar da çok önemli. Bölgede deniz yeli dediğimiz gün batımı eserse ve poyraz esmez ise ciddi anlamda çiğ yağışı oluyor ve bu çiğ yağışından sonra da incirde akma dediğimiz olay veya çatlak ve hurda dediğimiz olaylar gerçekleşiyor. Bu da kaliteyi olumsuz etkiliyor.

İNCİRDE KALİTE SORUNU
Bu yıl 80 bin ton rekolte beklenen kuru incirde kalitenin düşük olduğunu dikkat çeken Fevzi Çondur, hurda ve çatlak incir oranının kaliteli kuru incir oranından fazla olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl kuru incirde Türkiye genelinde toplam üretim 82 bin ton olmuştu. İyi bir çalışma sonrası geçen yıl ki rekolte tahmini ile üretim birbirine tuttu. Bu yıl ise İzmir Ticaret Borsası ile birlikte iyi bir çalışma yaptık. İnciri ithal eden ülkelerde ve tüccarda rekolteyi çok önemsiyor. Rekolte tahminin bekliyorlar. Rekoltede iyi bir tahmin yapıldığını düşünüyorum. Bu yıl 80 bin ton rekolte tahmini belirlendi. Bu rakam olarak 80 bin ton ama kaliteli incir bizim için çok daha önemli. Burada hurdası, çatlak inciri hepsi birlikte 80 bin ton üretim bekleniyor. Bu yıl ise tahmin edilen 80 bin ton incir rekoltesinde kaliteli incirde bir düşüş bekliyoruz. Bu yıl incirde kalite düşüklüğü yaşıyoruz. Bunun sebebi ise yağışlardan dolayı ilk üretilen incirlerde kalitede ciddi anlamda sıkıntı yaşandı. Nazilli’ye, Bozdoğan bölgesine afet olarak yağan yağmurlar bölgemizde etkili oldu. Bu yağmurlardan dolayı ilk üretilen incirlerde bir sıkıntı var. Şu an üretim kalitesi biraz daha düzeldi. Umarız bundan sonraki dönemde rüzgar poyraza döner. Poyrazla birlikte çiğ yağışı kesilir ve incirin kalitesi artar diye umut ediyoruz.”

FİYATLAR GEÇEN YILIN ÜZERİNE ÇIKACAK
İncirde ilk üretilen ürünlerin kalitesinin düşük olmasının fiyatlara etkisinin olacağını aktaran Çondur, “Kaliteli incir fiyatları her zaman iyi olacak. Buradaki sıkıntı hurda dediğimiz incirin çokluğu ve bunların gıda olarak değerlendirilememesidir. Hurda fiyatları düşecek, kaliteli incir fiyatı geçen yılki fiyatlarını koruyacak. Hatta kurdaki yükselmeden dolayı da biraz daha üzerine çıkabilir. Orada iyi bir beklenti var. Ama önemli olan toplam olarak kaliteli incir oranının artmasıdır. Üretici için de bu çok önemli. 10 ton incir üreten bir çiftçimiz 5 ton hurdası olduktan sonra orada bir ekonomik bir değer elde edemiyor” diye konuştu

SULAK ALANLARDA VERİM YÜKSEK
Dünyanın sağlıklı ürüne tercih etmeye başladığını ve kuru incirinde bu yönde çok tercih edildiği dikkat çeken Çondur, kuru incir üretiminin artırılması için neler yapılması gerektiğini anlattı. Üretim artışı için yeni incir plantasyonları yapıldığını belirten Çondur, “Yalnız incirdeki asıl konu sulanmayan bölgelerde özellikle yamaç bölgelerde inciri sulama vasıtasıyla rekolteyi artırabiliriz. Aynı zamanda ağaç verimini artırabiliriz. Çünkü ovada bu verim 40 kiloların üzerinde iken sulama yapılamayan diğer yamaç bölgelerde 15 kilo civarlarında. Orada ciddi bir sıkıntı var. Yeni alanlara dikimlerde olabilir. Devlet arazilerine incir ağacı dikimi yapılabilir. Özellikle sık sık dile getirdiğimiz orman vasfını yitirmiş orman arazilerin incir ağacı dikiminin yapılması ile ilgili çalışmalar yapılmalı. Daha önce bu konuyla ilgili Orman Bakanlığına bir girişimimiz oldu ama kabul görmemişti. Şimdi ise Tarım Bakanlığı ile Orman Bakanlığı birleşti. Bu konuyu en kısa zamanda yeni bakanımıza ileteceğiz. İzin alabilirsek incir üretimini artırabiliriz” dedi.

KURU İNCİR SEZONU HAYIRLI OLSUN
İzmir Ticaret Borsası Koordinatörlüğünde, Aydın Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, ve Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Ortaklığında, Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir ve Aydın İl Müdürlükleri, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Ziraat Odalarının katkılarıyla gerçekleştirilen kuru incirde rekolte tahmini geçtiğimiz hafta açıklanmıştı. Rekolte heyetinin çalışmasına göre 80 bin ton olarak tahmin edilen kuru incir rekolte çalışmasına dair değerlendirmede bulunan Fevzi Çondur,”Borsamızın da yer aldığı rekolte heyeti tarafından geçtiğimiz 2017-2018 sezonunda Kuru İncir Ege Bölgesi rekoltesi 78 bin 200 ton olarak belirlenerek Aydın toplam rekoltenin 63 bin 585 tonunu karşılamıştır. 2018-2019 dönemi için açıkladığımız rekolte tahmini 80 bin ton olup, Aydın’ın 64 bin 812 ton incir üretimi gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu yıl incir gelişimi diğer yıllara oranla daha erken gerçekleşti. Ancak iklim koşulları nedeniyle ilk ürünlerde önceki yıllara göre çatlama, ekşime ve akma oranı daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Temennimiz uygun hava koşullarının oluşması ve kalitenin artması yönündedir. Kuru İncir sezonumuzun tüm üreticilerimize, tüccarlarımıza ve işletmecilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Haber Merkezi