İnsan hayatı hiçe sayılıyor

Türkiye’de inşaat sektörü son yıllarda en çok gelişen iş kolları arasında yer alıyor. Ancak buna rağmen iş güvenliği ve sağlığı konusunda sektörün durumu pek de parlak değil. Buna bir örnek olarak; Konak Çankaya’da bir inşaata kurulan iskelede çalışan işçi için hiçbir güvenlik önlemi alınmaması dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 27.03.2016 08:52
  • Güncelleme Tarihi : 27.03.2016 08:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İnsan hayatı hiçe sayılıyor

TANER UYANIKER / ÖZEL HABER

Türkiye’de inşaat sektörü en fazla ölümlü kazaların yaşandığı iş alanı konumunda. İş güvenliği konusundaki yaptırıma rağmen işverenler bu kurallara uymamaya devam ediyor.

Son olarak geçtiğimiz hafta iki işçinin çalıştıkları inşaattan düşerek yaşamını yitirmesi gözleri yine iş güvenliğine çevirdi.

YÜKÜMLÜLÜKLER UYGULANMIYOR

İzmir’in hemen hemen her ilçesinde inşaat çalışmaları sürerken, bazı binalarda iş güvenliğine dair hiçbir önlem alınmaması insanın hayatının hiçe sayıldığını bir kez daha gözler önüne serdi. İş güvenliği uzmanları işverenin yükümlülüğünün çok olmasına rağmen, uygula konusunda sıkıntılar yaşandığını ve yaptırımların arttırılması gerektiğini ifade ederek, konunun önemine dikkat çekti.

NEDEN GÜVENLİK ÖNLEMİ YOK?

İş güvenliğine uygun olmayan bir inşaat da İzmir’in Konak İlçesi’nin Çankaya semtindeki 1377. Sokak’ta karşımıza çıktı. 6 katlı bir binanın 5’inci katındaki iskelede çalışan işçinin hiçbir güvenlik önleminin bulunmaması görenlerin yüreğini ağza getirse de yetkililerin bir şey yapmaması bu görüntülerin devam edeceğinin bir göstergesi.

İŞÇİDE KORUNAK YOK!

İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların ilk sırasında “yüksekten düşme” gelmesine rağmen baret takmayan ve emniyet kemeri kullanmayan işçi, görenlerin yüreğini ağzına getirdi. İş güvenliği uzmanı Kadir Taşdemir, çalışan inşaat işçisinin iskelede çalıştığı için düşme tehlikesine karşı etrafına file çekilmesi gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda işçinin yüksekte çalıştığı için emniyet kemeri, yelek, baret ve iş ayakkabısı kullanması gerektiğini belirten Taşdemir, pencere bölmelerinin de perdelerle kapatılması gerektiğini söyledi.

“İŞVERENLER DİKKAT ETMELİ!”

İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere büyük görev düştüğünü belirten Kadir Taşdemir, “2013 yılı itibarıyla yürürlüğe giren 6331 Sayılı Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu, bir çalışanı dahi olsa tüm işverenleri ilgilendiriyor, işverene birçok yükümlülük getiriyor ve ağır cezai yaptırımlar öngörüyordu. Kanunla ilgili 23 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan değişikliklerle birlikte bu yükümlülük arttı” dedi.

Haber Merkezi