Sayfa Yükleniyor...
Medya ve iletişim dünyasında 35 yılı geride bırakan Ali Kayadibi, “Türkçeyi fonetik, tonlama, vurgulama, söz tartımı gibi diksiyon kurallarına uygun kullananlar, sahip oldukları bilgiyi daha güçlü aktarabilirler” dedi
SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
İlk kitabı ‘Konuşuyorum O Halde Varım’ la yazarlığa adım atan Gazeteci ve Eğitimci Ali Kayadibi, “Türkçeyi düzgün, etkili ve güzel konuşmak sadece spiker, sunucu ve oyuncuların işi olmamalı” diyerek güzel konuşabilme sorumluluğunun sadece spikerlere ait olmadığından ve olumsuz anlatım dilinden kurtulabilmenin yollarından bahsetti. İletişimi heyecan verici hale getirmenin ya da aynı bilgiyi değersiz göstermenin de yine konuşmacının başarısı veya başarısızlığına bağlı olduğunu kaydeden Kayadibi, “Spikerlik mesleğinden, etkili ve güzel konuşmadan söz açıldığında, ‘Eski spikerler güzel konuşuyordu, şimdikiler ne ki…’ diye cümleler kuruluyor. Buna tamamen karşıyım. Eskiden çok iyi spikerler vardı, şimdi de var. Hatta şimdi iyi spikerler daha çok. Tek kanallı televizyon dönemlerindeki kurallar daha keskin ve ihtiyaç duyulan spiker sayısı da azdı. Doğal olarak standart nitelikler öncelik taşıyordu. Spiker, sunucu ve akademisyen olarak eğitim teknikleri ve teknolojilerinin geliştiğine tanık oluyorum. İşlek bir zekaya sahip; ağız, dil, dudak ve sesinde sorun olmayan herkes spiker olabilir” dedi.
TEMPO VE İFADE ZAYIFLIĞI…
“Bu iş, adanmışlığı gerektirir, her an dikkat ve özen ister” diyerek konuşmasına devam eden Kayadibi, “Spikerlerin her birini, diğerlerinden ayıran temel özellik yine kişisel çabayla kendini gösterir. Ekranlara baktığımda estetik ve bilgiyle donanımlı spikerlerden haber dinlemek keyifli” cümlelerini kullandı. Bütün harika şeylerin geride kaldığına inanan orta yaşlı insanlardan olmadığını aktaran Kayadibi, “İnsan, hayatı bütünlük içinde algılarsa, her çağın harikalarını yaşarken fark edebilir” dedi. Spikerlerle ilgili olumsuz ifadelerle değerlendirme yapanları haklı çıkarılabilecek tek bir şeyin olabileceğini söyleyen Kayadibi, şöyle ekledi: “Haber metinlerinin dışındaki canlı yayın konuşmalarında bilgi eksikliğinin yarattığı tempo ve ifade zayıflığı…”
“BİLGİ HER KONUDA GÜÇTÜR”
Bilginin her konuda güç olduğunu kaydeden Kayadibi, “Kendini spikerlik mesleğine adayanların aynı zamanda bilgi sınırlarını da genişletmesinde sonsuz yarar var. Spikerin; genel kültür, dünya ve ulusal olaylar, spor, siyaset, magazin, sosyal hayattaki değişiklikler, tıbbi gelişmeler, coğrafi olaylar, farklı meslekler hakkında bilgilerini sürekli güncellenmesi gerekir. Unutmayın, nerede ve nasıl olursa olsun; konuşmak varlık gösterme biçimimizdir. Hayat sahnesi, daima iyi görünmek için çaba göstermeyi gerektirir. İyi görünerek ve güzel konuşarak mutluluğumuza katkıda bulunabiliriz” diye konuştu.
Haber Merkezi