İzmir’de 1 kişi hayatını kaybetmişti: Salmonella riskine karşı yeni hijyen kuralları getirildi

İzmir’de 1 kişi yediği kumpirden salmonella bakterisi almış ve hayatını kaybetmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmecilerinin hijyen kurallarını güncelledi. Salmonella riski taşıyan gıda ürünlerine yönelik yeni mikrobiyolojik limitler belirlendi.


  • Oluşturulma Tarihi : 13.02.2025 12:40
  • Güncelleme Tarihi : 13.02.2025 12:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ / AA
İzmir’de 1 kişi hayatını kaybetmişti: Salmonella riskine karşı yeni hijyen kuralları getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği"ni Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bakanlıktan alınan bilgilere göre, yönetmelikte yer alan kriterler, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum sağlamak amacıyla revize edildi. Bu güncellemeler arasında, AB'nin ithal ürünlere yönelik belirlediği mikrobiyolojik limitler ve ülke ihracatını da etkileyen düzenlemeler yer alıyor.

Ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılan değişikliklerle, gıda güvenliğinin sağlanması ve tüketici sağlığının korunması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, özellikle Türkiye'de yaygın olarak tüketilen ve gıda güvenliği riski taşıyan ürün grupları ile bu ürünlerde bulunabilecek mikroorganizmalar üzerinde yoğunlaşılarak, yeni kriterler belirlenmiştir. Bazı gıda ürünlerinde yalnızca indikatör mikroorganizmalar olarak yer alan bazı bakteri grupları çıkarılmış ve yerine patojen mikroorganizmalar eklenerek, bunların sınır değerleri güncellenmiştir.

AB'den alınan Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) bildirimleri nedeniyle helva, pekmez, lokum, baklava ve diğer şerbetli tatlılar, ezme, cezerye, fındık ve fıstık ezmeleri, şekerlemeler, tatlı soslar gibi ürün gruplarına, ihracatı olumsuz etkileme riski dikkate alınarak patojen mikroorganizma olan salmonella eklendi ve bunlar için limitler oluşturuldu. Öte yandan, 29 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği" yürürlükten kaldırıldı.

İZMİR’DE SALMONELLA ÖLÜMÜ

İzmir’in Buca ilçesinde, kızı ve torunu ile birlikte kumpir yiyen 60 yaşındaki Servet Polat, aynı gece fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. İki gün sonra evinde hayatını kaybeden Polat’ın ölüm nedeni yapılan incelemelerle belli oldu. İşletmeden alınan numunelerde salmonella bakterisi tespit edildi. Polat’ın ölümüne neden olan bu bakterinin, kumpirden kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

 

 

 

 

 

HABER MERKEZİ / AA

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ / AA