İzmir iş dünyasında 'Mükemmel Zirve'

İzmir'de dördüncüsü düzenlenen Mükemmellik Zirvesi’nde konuşan ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler,  Ege Serbest Bölgesi'nin Türkiye'de örnek gösterilen bir bölge haline geldiğini belirterek, kente fayda sağlayacak çalışmalara devam edeceklerini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 21.05.2024 12:01
  • Güncelleme Tarihi : 21.05.2024 09:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir iş dünyasında 'Mükemmel Zirve' haberinin görseli
İzmir iş dünyasında 'Mükemmel Zirve' haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT - Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) tarafından Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen 4. Mükemmellik Zirvesi, İzmir iş dünyasını ve Sivil Toplum Kuruluşlarını (STK) bir araya getirdi. Zirvede serbest bölgede faaliyet gösteren firmaların temsilcilerine işlerinde kaliteyi, katma değeri artırmanın yollarını katılımcılara aktardı. Programın açılış konuşmalarını ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünlü yaptı.  ESBAŞ olarak alanında ülkenin en başarılısı olan Ege Serbest Bölgesini bir mükemmellik merkezi yapmayı vizyon edindiklerini belirten Güler,  "Geldiğimiz noktada da bölgemizi Türkiye’de ve dünyada örnek gösterilen bir serbest bölge haline getirdik. Mükemmeliyetçi yaklaşımımız ile sürdürdüğümüz faaliyetlerimiz sayesinde ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlarken, çalışanlarımızı olduğu kadar tüm paydaşlarımızı da mutlu etmek amacıyla hizmet kalitemizi sürekli iyileştiriyoruz" dedi.

MÜKEMELLİĞİ VİZYON EDİNDİK

ESBAŞ olarak alanında ülkenin en başarılısı olan Ege Serbest Bölgesini bir mükemmellik merkezi yapmayı vizyon edindiklerini belirten Güler,  "O günden bugüne, sürdürülebilir kamu yararı sağlama bilinci ile faaliyetlerimizi mükemmellik felsefesi doğrultusunda sürdürüyoruz.  Geldiğimiz noktada da bölgemizi Türkiye’de ve dünyada örnek gösterilen bir serbest bölge haline getirdik. Bu nedenle çıktığımız bu uzun ve zorlu yolculukta mükemmellik felsefesini başarıyla yürüttüğümüzü açık yüreklilikle söyleyebiliriz. Mükemmeliyetçi yaklaşımımız ile sürdürdüğümüz faaliyetlerimiz sayesinde ülkemizin ekonomisine önemli katkılar sağlarken, çalışanlarımızı olduğu kadar tüm paydaşlarımızı da mutlu etmek amacıyla hizmet kalitemizi sürekli iyileştiriyoruz. İş süreçlerimizde 2012 yılında uygulamaya başladığımız Mükemmellik Modeli ESBAŞ’a 2017 yılında Türkiye Mükemmellik Ödülünü kazandırdı. 2018 yılında da PERYÖN’den Çalışan Bağlılığı kategorisinde Bağlılık ve Motivasyon Ödülünü aldık. Mükemmellik yolculuğunu kesintisiz olarak sürdürme kararlığımız 2021 yılında PERYÖN’den İnsana Değerde Liderlik Büyük Ödülünü alarak devam etti. İşyeri kültüründe küresel otorite olan Great Place to Work’ün belirlediği Türkiye’nin En İyi İşverenleri Listesinde 4 yıl üst üste yer aldıktan sonra 2021 ve 2022 yıllarında ise Avrupa genelinde en iyi işverenlerin yer aldığı Europe’s Best Workplaces Listesine girerek Avrupa’nın En İyi İşvereni unvanını taşıyan 150 şirket arasına girme başarısını gösterdik. Şirketimiz Genç Kuşaklar İçin Harika İşyeri, Ege Bölgesinin En İyi İşvereni, Sosyal Sorumluluk ve Gönüllülük En İyi İşvereni, En İyi İşverenler Danışmanlık ve Profesyonel Hizmetler Ödülü gibi farklı kategorilerde dereceler alarak ödüllerimizin yer aldığı sergi alanını oldukça zenginleştirdik" diye konuştu.

BASBAŞ 100 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAMAYI HEDEFLİYOR

ESBAŞ'ın Bergama’da hayata geçirdiği Batı Anadolu Serbest Bölgesi ile ekonomik değerlere fayda sağlayan projelerine bir yenisini daha eklediğini söyleyen Güler, "BASBAŞ’ın üstlendiği bu projede de 20 bin kişiye doğrudan, 100 bin kişiye ise dolaylı olarak iş sağlamayı hedefliyoruz.  Batı Anadolu Serbest Bölgesinde 2 milyar doların üzerinde ihracat ve 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmi oluşturarak ülkemize ekonomik fayda sağlamaya iş ve aş yaratmaya devam edeceğiz. Yolculuğumuz  daha uzun yıllar devam edecek. Çıktığımız bu yeni mükemmellik yolculuğunda da ülkemiz ve kentimize fayda sağlayacak sonuçlar almayı umut ediyoruz" dedi.

EFQM MODELİ MÜKEMMELİK YOLCULUĞUNUN KLAVUZU

KalDer'in ulusal kalite hareketiyle Türkiye'deki işletmelere önemli katkılarda bulunduğunu ve işletmelerin kalite yönetimi alanında gelişimini teşvik etmek, uluslararası standartlara ulaşmalarına yardımcı olmak için çeşitli programlar yürüttüklerini vurgulayan Ünlü, "Bunların arasında, EFQM (Avrupa Mükemmellik Modeli) gibi uluslararası kabul görmüş kalite modellerinin Türkiye'de tanıtılması ve yaygınlaştırılması da bulunmakta. EFQM Modeli, işletmelerin mükemmellik yolculuğunda bir kılavuz olarak hizmet eder. Bu model, liderlik, strateji, iş süreçleri, insan kaynakları, ortaklık ve kaynak yönetimi gibi temel unsurları içeren kapsamlı bir çerçeve sunar. KalDer, EFQM Modeli'ni kuruluşlara tanıtarak, onların sürekli iyileşme ve sürdürülebilir başarı için gerekli adımları atmalarına yardımcı olur. EFQM Modeli, işletmelerin kendi güçlü ve zayıf yönlerini belirlemelerine ve iyileştirme alanlarını tanımlamalarına olanak tanır. KalDer’in ulusal kalite hareketi ve EFQM Modeli ile şirketlere sağladığı katkılar büyük öneme sahip. Bu inisiyatifler, Türkiye'deki işletmelerin rekabet güçlerini artırır, sürdürülebilirliklerini güçlendirir ve uluslararası arenada daha başarılı olmalarına yardımcı olur" diye belirtti.

Z KUŞAĞINA UYGUN İŞLETMELER

Sürdürülebilirlik ve inovasyonun, İşletmelerde rekabet avantajı elde etmeleri için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Ünlü, "Sürdürülebilir iş süreçleri, doğal kaynakların verimli kullanımını teşvik ederken aynı zamanda atıkların azaltılması ve çevresel etkiyi minimize eder. Bu, işletmelerin uzun vadeli başarılarını sağlamlaştırır ve topluma karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olur. İnovasyon ise, iş süreçlerini geliştirme ve yeni ürün veya hizmetler sunma konusunda işletmelere fırsatlar sunar ve rekabetçi bir avantaj olarak işletmelerin pazar liderliğini korumalarına ve gelecekteki taleplere uygun olarak adapte olmalarına yardımcı olur" dedi. Konuşmasının sonunda Z kuşağının beklentilerine ve işletmelerin yapması gereken konulara değinen Ünlü, "İşletmeler, bu yeni kuşağın beklentilerini ve değerlerini anlamak ve onlara uygun çalışma ortamları ve teşvikler sunmak için esnek ve yenilikçi yaklaşımlar benimsemeliler. Bununla birlikte insan sermayesi yönetiminde teknolojinin etkisi de giderek artmakta, yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojiler, işletmelerin insan kaynakları süreçlerini optimize etmelerine ve verimliliklerini artırmalarına yardımcı olabilirler. İşte tam da burada günümüz iş dünyasında, değişim ve dönüşümün hüküm sürdüğü bu ortamda liderlik, önemli bir zorluk. Bu dönüşüm içerisinde liderlerin esnek, hızlı karar verme yeteneği ve takımı yönlendirme becerisine sahip olmalı ve değişime uyum saplayabilecek stratejiler geliştiriyor olmalı" ifadelerini kullandı.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ