Sayfa Yükleniyor...
Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, yerli otomobil üretimine İzmir olarak talip olduklarını söyledi. Otomotiv yan sanayinde güçlü bir merkez olması, nitelikli iş gücü ve lojistik avantajlarını sayan İduğ, konuyu her türlü platformda gündeme taşıyacaklarını belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ile BASİFED üyesi derneklerin başkan ve yöneticilerinin katılımı ile düzenlenen toplantıda Hükümete, yerli otomobilin İzmirde üretilmesi için çağrıda bulunuldu.
BASİFED Merkez Ofisinde düzenlenen toplantıda konuşan Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, İzmirin organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeleri ile otomotiv yedek parça tedariğinde en büyük paya sahip il olduğunu söyledi.
İZMİRİN ELEMAN AVANTAJI
Yıllık 25 milyon jantın bu bölgede üretildiğini, balata üretiminin de yüzde 80inin İzmirde gerçekleştirildiğini anımsatan İduğ, İzmirin üniversitelerinden ve meslek liselerinden yetişen nitelikli eleman avantajı İzmirin rekabette en büyük gücüdür. Türkiyenin 23 milyar dolarlık otomotiv ihracatının yüzde 40ı İzmir Limanından yapılmaktadır. Yatırım konusunda gerekli teşvik sağlandığı takdirde kentimiz Türkiyenin otomotiv yatırım üssü olacaktır diye konuştu.
İZMİR HER AÇIDAN UYGUN
İzmirin Avrupaya en yakın il olma özelliği ve gelişmiş yan sanayi ile yatırım için en ideal yer olduğuna dikkat çeken İduğ, ana sanayi ile birlikte yan sanayinin de aynı teşvik bölgesinde olması gerektiğini vurguladı. BMCnin bölgede yarattığı uzman kapasitesi ve yüksek tedarik imkanının çok önemli olduğuna işaret eden İduğ, Son dönemde BMCnin Sakaryaya gitme kararının ardından en büyük kaygımız başka tedarikçilerin de bölgemizden ayrılmasıdır. Bu İzmir ekonomisinde daralmaya yol açar. İstihdam ve ihracat konusunda İzmir gerileme yaşamaktadır. Yerli otomobil üretilecekse İzmir her açıdan uygun bir bölgedir. Üretilecek olan otomobilin hafif, otomatik, elektrikli olması rekabet edilebilirlik açısından çok önemlidir. Otomobilin yılda en az 600 bin adet satılıyor olması fabrikanın ekonomik dönüşü açısından şarttır. Aksi takdirde hiç kimse böyle bir yatırıma girmez ifadelerini kullandı.
STRATEJİK PLANLAMAYA İHTİYAÇ VAR
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ise, Türkiye'nin, kendi otomotiv sanayisini kurması ve geliştirmesini sağlayacak stratejik bir planlamaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Firmaların Ar-Ge'ye daha fazla pay ayırması ve yüksek katma değerli ürünlere yönelik yenilikçi çalışmaların gerçekleştirilmesinin de yerli marka otomobil üretiminde son derece önemli olduğunu vurgulayan Akgerman, Yerli otomobil üretilecekse buna en layık merkez; nitelikli iş gücü, hammadde ve enerji temini, bilgi birikimi, alt yapı, ulaşım ve lojistik avantajları ile İzmirdir. Yerli otomobilin İzmir'de üretilmesi durumunda kent ekonomisi önemli bir değer kazanacaktır. Bu sebeple; yerli firmalarımıza sahip çıkmalı, yerli firmalarımızın küresel ölçekte önemli bir noktaya getirilmesi için çalışmalıyız açıklamasında bulundu.
UR-GE NEDİR?
Toplantıda EGOD ve Yaşar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilecek olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (UR-GE) ve Kümelenme Destek Programlarına başvuru yapılması ile ilgili de bilgi veren İduğ, bu sayede üyelerinin kümelenme yaklaşımıyla ihracat kabiliyetlerini arttıracak ve Ar-Ge çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi. Projelerin T.C. Ekonomi Bakanlığı ve T.C. Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığınca desteklendiğinin altını çizen İduğ, şu bilgileri verdi: Projelerin koordinatörlüğünü Yaşar Üniversitesi adına öğretim üyesi Doç.Dr. M. Ufuk Tutan ile BTTO Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken yapıyor. EGOD üyelerinin ihracat ve Ar-Ge çalışmalarını geliştirmeye yönelik 8 seneye yayılan yol haritası çizildi. Projelerin tamamlanmasıyla Ege Bölgesindeki otomotiv sanayinin yoğun Ar-Ge çalışmaları ve devamlılık arz eden ihracat kabiliyetiyle ilgili sektörde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasını hedefliyoruz. Projemizle ilgili kısa süre içinde Yaşar Üniversitesi ile protokol imzalayarak, başvurularımızı yapacağız.
EGOD UR-GE projesi hakkında bilgi veren Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken ise, İzmirde otomotiv sektöründe Ekonomi Bakanlığı desteği ile hayata geçen ilk proje olacağını söyledi. Bürken, proje içinde yer alan firmaların rekabet güçlerinin gelişerek, yeni pazarlara ihracat yapar hale geleceklerini sözlerine ekledi.
Haber Merkezi