İzmir’de 2019’da 50 işletmeye men!

Bakan Pakdemirli’nin talimatlarıyla tüm Türkiye’de aynı anda başlatılan gıda denetimlerinin ilki yapılırken, İzmir’de de Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen öncülüğünde 120 denetçi 149 tane süt ve süt ürünleri üretimi yapan işletmeyi denetledi. Özen, eksik gördüğü konularda uyarılarda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 17.02.2020 12:42
  • Güncelleme Tarihi : 17.02.2020 12:42
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İzmir’de 2019’da 50 işletmeye men!

NURETTİN BAKİ
Tarım ve Orman Bakanı Beki Pakdemirli’nin talimatlarıyla tüm Türkiye’de başlayan denetim seferberliğinde İzmir’deki ilk denetim Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen tarafından yapıldı. 81 ilde eş zamanlı olarak başlayan ve 6 gün boyunca devam edecek denetimlerin ilk gününde kente bulunan 149 tane süt ve süt ürünleri üretimi yapan işletme ve 13 tane takviye edici işletme denetime tabi tutuldu. İzmir’de 120 denetçi tarafından gerçekleşen denetimlerde üretim aşamasından paketleme aşamasına kadar tüm alanlarda incelemelerde bulunuldu. Üretim aşamasının hijyen koşulları ve çalışanların hijyen koşularını incelenerek, ürünlerden laboratuvarlarda incelenmek üzere numune alındı. İl müdürü Mustafa Özen ise Bornova Pınarbaşı mevkisinde bulunan Süt ve Süt ürünleri üretimi yapan tesisi denetledi. İş yeri ortağı ve gıda mühendislerinden üretim aşamasında bilgi alan Özen, eksik gördüğü yerler konusunda uyarılarda bulundu.



DENETİM YIL BOYUNCA SÜRECEK!
Denetim ile ilgili bilgiler basın mensuplarına bilgi veren Özen, İzmir’de 300 tane gıda denekçisi olduğunu vurguladı. Denetimlerin yıl boyu süreceğini dile getiren Özen, “İlimizde süt ve süt ürünleri üretim yerleri 149 tane. Aynı zamanda takviye edici gıda üreten işletmeleri denetliyoruz.13 tane takviye edici işletme var. Bu işletmelere yönelik 60 tane ekibimiz şu an alanda. 120 personelimizle denetim gerçekleştiriyoruz. Bu denetimler 6 gün sürecek. Her gün farklı bir ürün çeşidine denetim gerçekleştirecek. 6 gün sürecek derken 6 günün sonunda da denetimlerimiz zaten devam ediyor. Bakanlığımzın uygulamış olduğu denetim programı 6 gün sürecek” dedi.



MİSYONUMUZ ‘GÜVENLİ GIDA’
İzmir’de üretilen süt ve süt ürünlerinin Türkiye ve dünyanın birçok noktasındaki insanlara ulaştırıldığını hatırlatan Özen, müdürlük olarak misyonlarının vatandaşların güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak olduğunu aktardı. Özen, “Bakanımızın vermiş olduğu talimat doğrultusunda 81 ilimizde eş zamanlı başlayan ürün bazlı denetimin ilk ayağı olan ilimizde süt ve  süt ürünleri üretimi yapan bir tesiste denetim gerçekleştiriyoruz. 6 gün sürecek olan ürün bazlı denetimin ilk gününü yapıyoruz. İçerisinde bulunmuş olduğumuz işletme orta ölçekli bir işletme olup yaklaşık günlük 18-20 ton civarında süt işleme kapasitesine sahip bir işletme. Süt ürünleri denince İzmir’in ayrı bir önemi ortaya çıkıyor. İlimiz 1.2 milyon ton yıllık süt üretimi olan bir il. Dolayısıyla bu üretimin miktarına bağlı olarak da ciddi anlamda süt ürünleri üretimi var. Üretmiş olduğumuz bu ürünlerimizi sadece İzmir içerisinde değil ülkemizin genelindeki vatandaşlarımızın hatta yurtdışındaki ülkelerin vatandaşlarının tüketimine sunuyoruz. Bütün bunlardaki asıl bizim üzerimize yüklenmiş olan misyon vatandaşlarımızın güvenli gıdaya ulaşmaları noktasındaki sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.
46 BİN İŞLETMEYE 77 BİN DENETİM
Vatandaşların da kendilerine yardımcı olmasını isteyen Özen, İzmir’deki 46 bin gıda işletmesine 2019 yılında 77 bin denetim gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Özen, “Kanunun ve ilgili mevzuatların vermiş olduğu yetki çerçevesinde tarladan sofraya, çiftlikten çatala sloganıyla üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar olan bütün zincirde bir denetim gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla ilimizin genelinde bulunan yaklaşık 46 bin gıdayla ilgili işletmemiz var. Bu 46 bin işletmeye 2019 yılından 77 bin denetim gerçekleştirdik. Bakanlık olarak il müdürlüğü olarak aslında bu denetimleri devamlı yapıyoruz. Ama güvenli gıdaya ulaşma noktasında  vatandaşlarımzın da bize yardımcı olması noktasında alo gıda hattını aramaları oldukça önemli. Çünkü biz etkin bir denetim gerçekleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla  gerek bizim rutin denetimlerimiz gerekse ihbar üzerine yapmış olduğumuz denetimler kapsamında 2019 yılında yapmış olduğumuz denetimi, 2020 yılında üstüne koyarak daha kaliteli bir şekilde denetim gerçekleştirmek istiyoruz. Çünkü yapmış olduğumuz işin ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunun farkındayız” diye konuştu.
50 İŞLETMEYE MEN!
Üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar bütün süreci denetlediklerini belirten Özen, 2019 yılında yaptıkları denetimler sonucunda mevzuatlara aykırı iş ve işlem yapan işletmelere yaklaşık 9 milyon TL idari ceza verdiklerini, 50 işletmeyi de faaliyetten men ettiklerini bildirdi. Özen, “Bulunduğumuz olduğumuz işletmeden örnek verecek olursak ürünün hammaddenin girişinden çıkışına kadar farklı ürünlere dönüşene kadar ki bütün aşamaların denetimini  yapıyoruz. Örneğin buraya hammadde olarak süt girecek. Sütün izlenebilirliğinden uygun ortam sıcaklığına sahip değil mi veya bu işletmenin bütün sütün işlenmiş olduğu yerlerin hijyeni hatta çalışan personellerin hijyen koşullarını taşıyıp taşımadıklarının denetimini gerçekleştiriyoruz. Yapmış olduğumuzu denetimlerin içerisinde mevzuata aykırı iş ve işlem yapan işletmelere de yaklaşık 9 milyon liralık bir idari ceza işlem yaptık. 50 işletmeyi faaliyetten men ettik. 2020 yılında da bu işletmeleri ilgili mevzuatlar çerçevesinde faaliyet göstermelerine, vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşma noktasında herhangi bir yasal olmayan yola münacat etmemeleri önemle rica ediyorum. Biz denetimleri sürdüreceğiz. Denetim esnasında sadece denetim yapıp gitmiyoruz. Aynı zamanda numune çalışması da yapıyoruz. Alacağımız numunelerden numune çalışması yapacağız. Eğer olumsuz bir numune çıkarsa bu sefer ilgili kanunların gereğini uygulayacağız” diye konuştu.

Haber Merkezi