- Gündem
- 19.04.2025 00:49
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından planlanan Kent Koleji Projesinin tanıtım toplantısı gerçekleşti
ANIL YIKGEÇ
Nitelikli işgücü sorununun çözümüne yönelik olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından planlanan Kent Koleji Projesinin tanıtım toplantısı gerçekleşti.
Projenin amacı, İzmirin sürdürülebilir ekonomik kalkınması ve uzun vadede rekabet gücünün artırılması; ekonomik üretkenliğin arttırılmasını ve İzmirdeki ekonominin ihtiyaç duyduğu ve duyacağı insan kaynaklarının geliştirilmesidir. İzmir Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Koleji Projesi ile kentin iş gücü piyasasının geliştirilmesinde etkili olan kurum ve kuruluşların dâhil olduğu yönetişim mekanizmaları oluşturulacak, yerel ekonomi ve iş gücü piyasası analizleri gerçekleştirilerek detaylı saha araştırmaları ve analizler yapılacaktır.
İZMİR TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ OLMUŞTUR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmirde 2004da Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte yerelde kalkınma hedefiyle ilk defa yola çıkarak ara eleman ve kaliteli eleman yetiştirme ile ilgili Avrupa Birliği Projelerine başladıklarını ifade etti. İzmir, tarih boyunca önemli şehirlerden biri olduğuna vurgu yapan Aydoğan, İzmir, tarih boyunca önemli şehirlerinde biri olmuştur. Birçok vizyonu, misyonu olmuş. Liman, ihracat, tarım kenti olmuş. Biz İzmiri kalkınma hedefiyle yola çıktık dedi.
1950li yıllarda gelecek kaygısı olmadığını şimdi ise vahşi bir kapitalizm söz konusu olduğunu belirten Aydoğan, Bizim zamanımızda gelecek kaygısı yoktu. Memur çocukları okur memur olur ya da sektörlerde çalışırlardı. Esnaf çocukları okuyabilen okur, okuyamayan babasının işini devam ettirirdi. Çok fazla şeyimiz yoktu ama mutluluk vardı. Yarını düşünmüyorsun. Şimdi öyle değil, büyük rekabet var. Vahşi bir kapitalizm, küçük esnafı ezmeye çalışan bir sermaye var. Ülkenin kalkınması fazlasını ve kalitesini üretmekle olur. Türkiyede bunları yapabilecek maden, ulaşım, tarım vb. çok şey var. Biz de eleman eksik. Hangi sektörde olursa olsun işini iyi yapan elemanlar lazım. Biz önce meslek edindirme kurslarımız başladı. Bugün nitelikli işgücü sorununun çözümüne yönelik olarak Kent Koleji Projesine kadar geldik. Yüzlerce, binlerce gencimizi, kadınımızı meslek sahibi yapacağız. Sanayimizi, esnafımızı rahatlatacağız. Ülkeyi böyle kalkındıracağız diye konuştu.
İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİ ESNAF VE SANATKARLARDIR
İzmir Esnaf Sanatkar Birliği Odası Başkanı ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Mutlu, İzmir Esnaf Sanatkar Birliği Odası Başkanı, İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve proje ortağı olarak üç tane kimlikle geldiğini belirtti. Kent Koleji Projesinin tanıtımı için toplandıklarını ve bu üç kimlikle proje hakkında söyleyecekleri olduğunu ifade etti. İşsizliğin bütün dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Mutlu, İşsizlik sadece İzmirin Türkiyenin değil, dünyanın sorunu. İşsizlik sorununu çözebilmek için bilim adamları çalışıyor. İşsizlik demek, mutsuzluk demek. İşsizlik ne kadar azalırsa mutluluk o kadar artıyor. Bütün yetkililerin ve herkesin elinden geldiğince bu sorunu halletmek için uğraşması lazım. Bir esnaf olarak şunu söylüyorum; bir aileyi düşünün. Kahvaltı yapıyorlar ve birbirlerine iyi günler diliyorlar. Anne, baba sofradan kalkıp işe gidecek. Eğer çocuklar işsizse lokmalar insanların boğazında düğümleniyor. Proje ortağı olarak da şuna dikkat çekmek istiyorum; projede talep edilen iş ile aranılan işi çakıştırmak önemli. Eleman arayan ile iş arayanla buluşturmak da güçlük çekiyoruz. Ben her işi yaparım devri bitti. İş arayan birçok vatandaşımız bize başvuruyor. Oğlum, kızım işsiz diyor. Ne iş yapar? diyorum. Her işi yapar. Benden sanayide elektrikçi, koltuk döşemeci, dönerci istiyorlar. Ben seni şuraya yollayayım diyorum. Hayır diyor. Neden diye soruyorum. Ben sanayide çalışmak istemiyorum. Akşama kadar yoruluyor. Ağır iş, üstün başın kirleniyor diyor. Ne yapabilirim senin için diyorum. Kafede garson arıyorlarmış. Beni oraya göndersene diyor. İnsanlara meslek eğitimi vererek düzeltmemiz lazım. Türkiyedeki işsizliğin panzehiri esnaf ve sanatkarlardır. Bu söylediğimi sakın unutmayın. Türkiyede istihdamın yüzde 75ine yakınını esnaflar, sanatkarlar çalıştırıyorlar. O yüzden esnaf ve sanatkarların daha çok girişimciliğe, daha çok işyeri açmaya haklarının devam ettirerek çoğalmalarına ihtiyaç var dedi.
Proje kapsamında kentimizin ihtiyaç duyduğu öncelikli beş meslek grubu belirlenecek bu meslek gruplarına yönelik bilimsel eğitimler verilecektir. Yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi amacıyla oluşturulacak Fabrikasyon Laboratuarı ile teknik personel eğitimleri verilecektir. 24 aylık bir süreyi kapsayan Kent Koleji Projemizin uygun maliyeti, 3.105.970,19 TLdir. Bu maliyetin %75lik bölümünü kapsayan 2.329.477,64 TLlik bölümü İzmir Kalkınma Ajansı tarafından karşılanmaktadır. Proje uygun maliyetinin kalan 776.492,55 TL'lik bölümü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacaktır.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin liderliğinde yürütülecek Kent Koleji Projesinin ortakları;
Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi (YAGEM),
Ege Üniversitesi Güneş Enerji Enstitüsü (EÜGÜEE),
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO),
İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB).
İzmir ilinde istihdam konusunda karar verici konumunda olan ve projenin iştirakçisi kuruluşlar ise;
Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü (İzmir İŞKUR),
Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu (EÜ EMYO),
Türkiye Genç İş Adamları Demeği Ege Şubesi (TÜGİAD),
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi (ESBAŞ)