Kahverengi kokarca böceği tehlikeli midir? Kahverengi kokarca böceği zararları

Bilecik’te çiftçileri alarma geçiren kahverengi kokarca böceği, bu yıl tarım alanlarında rastlanmasa da feromon tuzaklarına takıldı. Kahverengi kokarca böceğine dair detaylar araştırılmaya başlandı.


  • Oluşturulma Tarihi : 11.10.2024 11:40
  • Güncelleme Tarihi : 11.10.2024 08:42
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kahverengi kokarca böceği tehlikeli midir? Kahverengi kokarca böceği zararları haberinin görseli

Bilecik İl Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ‘gördüğünüz yerde imha edin’ şeklinde bahsedilen böcek türü olan kahverengi kokarca böceği, çiftçileri harekete geçirdi. Arama motorlarında bu böceğe dair araştırmalar yapılmaya başlandı. Peki kahverengi kokarca böceği tehlikeli midir, zararları neler? İşte bu soruların yanıtları…

İSTİLACI BİR TÜR

Kahverengi kokarca böceği diğer bir adıyla halyomorpha halys, istilacı bir böcek türü olmakla birlikte, bitki zararlısı olarak ifade edilir. Doğu Asya kökenli olduğu bilinen bu böcek, dünya genelinde çeşitli bölgelere yayılarak, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede görülmekte. Geçtiğimiz günlerde ise Bilecik’te feromon tuzaklarında bu böceğe rastlanıldı ve çiftçilerde endişeye neden oldu.

Kahverengi ve oval bir şekle sahip olan bu böcekler, yaklaşık 1.5-2 cm uzunluğunda olup, gövdeleri geniş ve düz, üzerlerinde ise kahverengi, siyah ve beyaz desenler yer alır.

Kendilerini tehlikede hissettikleri durumlarda kötü bir koku salgılayan kahverengi kokarca, bu nedenle "kokarca böceği" adını almıştır.

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ NERELERDE GÖRÜLÜR?

İstilacı bir tür oluşuyla bilinen ve çiftçileri endişelendiren bu böcek türünün nerelerde görüldüğü ise merak konusudur. Kahverengi kokarca böceğinin, Asya kökenli olsa da Amerika, Avrupa ve Türkiye'de özellikle de Karadeniz Bölgesi gibi yerlerde hızla yayıldığı bilinir.

Bu böceklere tarım alanlarında, meyve bahçelerinde, sebze tarlalarında ve bazen evlerin çevresinde rastlanabilir. Soğuk havalarda ise barınmak için kapalı mekanlara, özellikle de evlere girdikleri görülür.

böcek

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ ZARARLARI

Kahverengi kokarca böceği, tarım ürünlerine verdiği büyük ölçüdeki zarar ile bilinir. Meyve ve sebzelerin özsuyunu emerek meyvenin deformasyonuna, renk bozukluğuna ve çürümesine neden olur. Elma, armut, şeftali, domates gibi ürünlerde büyük hasara yol açar.

Kış aylarında evlere sığınan bu böcekler, sayıca fazla olduklarından ve koku salgıladıklarından, görüldüğü yerde imha edilmelidir.

KAHVERENGİ KOKARCA BÖCEĞİ NASIL İMHA EDİLİR?

Kahverengi kokarca böceklerine rastlanıldığı durumlarda ne yapılması gerekildiği, arama motorlarında araştırılıyor. Tarım alanlarında pestisit kullanılması kahverengi kokarca böceklerini imha etme noktasında etkisi olabilir, ancak bu yöntem çevreye ve insan sağlığına zarar verebilir. Kimyasal ilaçlamaların tarım bakanlıkları ve profesyonel tarım ilaçlama şirketleri tarafından yapılması önemlidir.

Bahçede veya evde görüldüğünde böcekleri eldivenle toplayıp atmak da yöntemler arasında yer alır.

Bunun yanı sıra, pencere kenarlarına veya böceklerin görüldüğü yerlere nemli bez koymak böceklerin o bölgeye toplanmasına neden olabilir. Bböcekleri bu yöntemle toplayıp sonrasında imha etmek, etkili bir yöntem olabilir.

Kokarca böceklerinin üzerine sıcak sabunlu su püskürtmek de onları imha etme noktasında etkilidir.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ