Karabağlar-İhsanalyanak Mahallesi

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın İhsan Alyanak Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise Cemal Kezgiç. Mahallemiz 1997 yılında Peker Mahallesi’nden ayrılarak İhsan Alyanak ismini alıyor. Mahallemizin ismini taşıyan İhsan Alyanak eski İzmir Belediye Başkanlığı yapmış bir isim. Mahallemiz İzmir’in çoğu mahallesinde olduğu gibi çarpık kentleşmeyle iç içe


  • Oluşturulma Tarihi : 25.04.2015 07:29
  • Güncelleme Tarihi : 25.04.2015 07:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karabağlar-İhsanalyanak Mahallesi

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın İhsan Alyanak Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise Cemal Kezgiç. Mahallemiz 1997 yılında Peker Mahallesi’nden ayrılarak İhsan Alyanak ismini alıyor. Mahallemizin ismini taşıyan İhsan Alyanak eski İzmir Belediye Başkanlığı yapmış bir isim. Mahallemiz İzmir’in çoğu mahallesinde olduğu gibi çarpık kentleşmeyle iç içe. Mahallemiz dar ekonomik gelire sahip bireylerin yoğunlukta yaşadığı bir yer konumundadır. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak, imarsız bir yapılanma olması en büyük sorunu olarak görünüyor. 2 kat izni verilen mahallede çoğu bina imarsız bir şekilde dört katlı yapılmış. Binaların içi içe geçtiği mahallede yeşil alan sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Kezgiç, “İmar sorunu nedeniyle mahallemiz çoğu hizmetten mahrum kalmaktadır” dedi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın İhsan Alyanak Mahallesi. Mahallemiz ekonomik durumu kötü olan bireylerin ikamet ettiği bir yer. İrili ufaklı binaların dar sokaklarının olduğu ama sıcakkanlı insanların yaşadığı bir yer. Hayata karşı hep gülmeyi başaran ve hayata tutunabilmek için birbirlerine sarılmış insanların yaşadığı bir mahalle. Bu mahallemizin muhtarı ise toplamda 15 yıl bu görevi sürdürmüş olan Cemal Kezgiç. Mahallemizin tarihine gelecek olursak, Mahallemiz 1997 yılında Peker Mahallesi’nden ayrılarak İhsan Alyanak ismini alıyor. Mahallemize hakim olan çarpık kentleşme kötü görüntüye sebep oluyor. Bu mahallelerin kaderi olan çarpık kentleşme için herkesin gözü kulağı kentsel dönüşümde. Mahallemizin en büyük sorununu da bu çarpık kentleşme oluşturuyor. Bu tarz yapılaşma nedeniyle mahalle belli başlı hizmetleri alamıyor. Bunların başında park geliyor. Mahalle muhtarı Kezgiç, kentsel dönüşümün uygulanmasını ve mahallenin içinde sosyal tesislerin bulunmasını istediklerini söyledi. Mahallemizde bunun dışında ulaşım ve su kanalı sorunu bulunuyor.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANININ İSMİ

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar;

Mahallenin asıl oluşma tarihleri 1960’lı yıllardan itibaren başlıyor. 1997 yılında ise Peker Mahallesi’nden ayrılarak İhsan Alyanak Mahallesi ismini alıyor. Mahallemizde 3 tane cami dışında resmi hiçbir kurum bulunmuyor.

Muhtar olma sürecinizden bahsedebilir misiniz?

Mahallemde uzun yıllar boyunca ikamet ettiğim için insanlar tarafından tanınıyordum. İlk mahalle kurulurken de en ve arkadaşlarımın yoğun çabasıyla kurulmuştu. Bunun üzerine muhtar olmamı istediler bende kabul etim. Daha sonra ara verdim ve bir daha olmak istemiyordum. Yoğun istekleri sonucunda yeniden aday oldum ve sağ olsunlar beni yeniden muhtar olarak seçtiler.

İMAR SORUNU

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Mahallemizin en büyük sorunu imarla ilgilidir. Bu sorunumuz bir türlü çözülemedi. Mahallemize iki kat imar izni verilmiştir. İmarın sıkıntı olması nedeniyle insanlar gelişigüzel ev yapmışlar. Mahallemizde okul, sağlık ocağı, park, oyun parkı ve sosyal tesis bulunmamaktadır. Bunların yapılması için gerekli arazimizde bulunmuyor. Sosyal hayatımız ne yazık ki bulunmuyor. Kentsel dönüşüm mahallemizin üçte birini kapsamaktadır. Ben baktım ve çok beğendim. Bununla beraber mahallemiz güzel bir görüntüye kavuşacaktır.  Bu yapılacak alanda 67 tane gecekondu var ve burası 545 hektarlık bir alanı kapsıyor. Burasının bir an önce yapılmasını istiyoruz. Böylelikle mahallemizde belli başlı sosyal alanlar olacaktır. Buradaki insanlar bir yeşil alanın olmasını orada ailesiyle vakit geçirmek istiyorlar.

Su kanalı mahallemizde yoktu. Bunun gelmesi için yoğun çaba harcadım ve yüzde 80 oranında bu sorun çözüldü diyebilirim. Ama hala problemler bulunmaktadır. Bunun çözümü içinde yetkililerden uyardım bekliyoruz.

5 mahalleyi kapsayan alanda sadece 3 tane trafo vardı. Bu sayı mahallelere yetmiyordu ve çok sık elektrik kesintileri meydana geliyordu. Çalışmalarımız sonucunda 11 tane trafo getirtilerek bu sorun çözüldü. Yalnız bir tane trafo iki mahalle arasında kaldığı için bazen sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bu durumunda giderilmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz.

158 numaralı otobüs kalktıktan sonra 27 No’lu araç geldi. O otobüste 10 dakikada bir geliyor. Yoğun olan saatlerde bu otobüsün 5 dakikaya indirilmesi gerekiyor. Mahallemizden geçerken otobüs dolu oluyor ve insanlar binemiyor. İşe gitmeye çalışan vatandaşlar sorun yaşıyor. Bunun daha sık bir şekilde yapılmasını istiyoruz.

Mahallemizin bazı yerlerine kaldırım taşı yapılmasını istiyoruz. Bununla ilgili başvurularımız oldu ve ikinci etapta yapılacağı söylendi. Bunun yanında mahallemizde bulunan korkulukların bakımı yapıldı bunun içinde teşekkür ederiz.

“MUHTARA PARA KALMIYOR”

Muhtarların sorunları nelerdir?

Muhtarlığın ihtiyacı olan su, elektrik, telefon, kırtasiye giderlerini biz kendi cebimizden karşılıyoruz. Bu tüketilen ürünler sonuçta devlet için yapılmaktadır. Ve bu ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Çoğu evrak işlemi nüfus müdürlüğüne geçirildiği için muhtarların yan gelirleri azaltılmıştır. 890 lira alıyoruz. Bunun yarısını sigortaya bir kısmını da muhtarlık ihtiyaçlarına veriyoruz. Bize geçinebileceğimiz bir para kalmamaktadır. Sabahtan akşama kadar burada beklemek zorunda kalıyoruz. Haliyle başka bir işle de meşgul olamıyoruz. Bunun yanında muhtarlıkların yetkileri çok kısıtlıdır. Yetkilerimizin artırılması gerekmektedir. Tebligat kanunuyla ilgilide sorunlarımız bulunmaktadır. Bu kanununda düzenlenmesi gerekmektedir.

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtar mahallenin ileri gelenidir. İnsanlara yardımcı olmaya çalışır onlara yol gösterir. Muhtar mahalleli ile hep içi içedir. Düğününde cenazesinde hep yanında olur. Fakirlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Mahalle sakinleri bütün sorunlarını bizlere anlatır. Bizde bu sorunları yetkili mercilere anlatırız.

Cemal Kezgiç Kimdir?

1945 yılında Bitlis’te doğdum. İlkokulu burada bitirdim. 45 yıldır İzmir’de bu mahallede yaşıyorum. İş makinası operatörlüğü yaptım uzun yıllar boyunca. Ülkemizin çeşitli illerinde belli zamanlarda yaşadım. 1995 yılında emekli oldum. Mahallemiz Peker Mahallesi’nden ayrılmasından sonra ilk muhtarlığı yapmak nasip oldu. Bir dönem ara verdiğim muhtarlık görevini toplamda 15 yıl boyunca görev yaptım. Evliyim ve 5 çocuk sahibiyim.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 18000

Mahallenin seçmen sayısı: 7780

Mahallenin posta kodu: 35400

Mahallenin cadde sayısı: -

Mahallenin sokak sayısı: 110

Mahallenin muhtarı: Cemal Kezgiç

Haber Merkezi