Karantina zamanlarını pozitife çevirin!

Uzman Pedagog Sedat Baş, tüm dünyada ve ülkemizde hızlıca yayılan koronavirüs sebebiyle ‘Evde Kal’ kampanyasına yönelik olarak karantina zamanlarını pozitife çevirmenin yollarını aktardı


  • Oluşturulma Tarihi : 20.03.2020 10:24
  • Güncelleme Tarihi : 20.03.2020 10:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karantina zamanlarını pozitife çevirin!

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Koronavirüsün (Covid-19) tüm dünyada ve ülkemizde hızla yayılmasının ardından sosyal medyada ‘Evde Kal’ kampanyaları yürütülmeye başlandı. Okullarda eğitime ara verilmesi ve bazı iş yerlerinin de bir süre boyunca evden çalışma düzenine geçilmesinin ardından evde sıkılmamak ve kaliteli zaman geçirebilmek adına bazı öneriler sunuluyor. Uzman Pedagog ve Aile Danışmanı Sedat Baş, evde kalan çocuklar ve çiftler için çok özel uyarılarda bulunarak karantina zamanlarını birer avantaja çevirmenin yollarını anlattı.



OYUNLARLA ANLATILABİLİR
Uzman Pedagog ve Aile Danışmanı Sedat Baş, “Malum şu anda ülkemizde herkes tüm dünyayı saran koronavirüs hakkında konuşuyor. Bunları çocuklarda duyuyor. Burada önemli olan ilk şey çocuğa yaşına uygun bir açıklamada bulunmak olacaktır. Yapılacak olan açıklama kısa ve net olmalıdır. Bunun yeni bir hastalık olduğu, vücudumuzun bunun için savaşamadığı ve tanımadığı, virüs için bir aşı veya ilacın olmadığı anlatılmalı ve paniğe yol açılmamalıdır” dedi. Çocuklara konunun öneminin oyunlarla öğretilebileceğine dikkat çeken Baş, “Aile ve çocuklar hijyen kurallarına dikkat etmelidir. Öksürürken ağzımızın kapalı olması, sürekli el yıkamanın önemli olduğu ve bunun virüsün yayılımını azaltacağı ve bu zaman diliminde bilim insanlarının bir çözüm bulacağı açıklanmalıdır. 3 yaşındaki bir çocuğa ‘Hijyen kurallarına dikkat ettiğimizde bu hepimizi koruyacak’ dendiğinde çocuk bunu dikkate alacaktır. Ellerini yıkamasının ardından onu yüreklendirecek sevgi kelimeleriyle buna daha da önem verecektir. Okul öncesi ve okul çağı çocuklarında bu durum oyunlarla eğlenceli hale dahi getirilebilir. Örneğin çocuğun eline kalemle bir virüs çizilerek ellerini daha sık yıkaması teşvik edilebilir” diye konuştu.



ERGEN YAŞ GRUBU ZORLANABİLİR
Okulların kapanmasıyla ebeveynleri en çok düşündüren şeylerden biri de teknoloji bağımlılığının önüne geçilmesi olması gerektiğini vurgulayan Sedat Baş, “Evde kalan çocuklar için bir düzen oluşturulmalı. Örneğin sabah kalktığında birlikte kahvaltı hazırlamak, kahvaltıdan sonra belki sakin ve kalabalıktan uzak kısa bir yürüyüşe çıkmak, sonrasında yine elleri yıkayarak çocuğun yaratıcılığını arttıracak aktiviteler gerçekleştirmek gerekiyor. Örneğin birlikte resim çizmek, birlikte sabun yapmak, çizgi film izlemek, kitap okumak, öğle yemeğini beraber hazırlamak gibi bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Çocukların ev içerisinde sıkılmalarına biraz olsun müsaade edilmemelidir ki onlar da farklı şeyleri kendileri keşfedebilsinler şeklinde konuştu. Sedat Baş, daha büyük yaş gruplarına ise sosyal uzaklaşmanın anlatılması ve bu yeni davranış kalıbının öğretilmesi gerektiğine değinerek, “Bunu öğretmek özellikle ergen yaş gruplarında çok zor olacaktır. Arkadaşları ile grup halinde değil de birebir görüşmeleri kısıtlı bir şekilde sağlanabilir. Telefonlarıyla arkadaşları ile iletişimde kalmaları desteklenebilir. Hatta bir anlaşma yapılarak kimlerle görüşebileceği listelenebilir. Ve o gençlerin aileleriyle de iletişime geçilerek durum daha iyi yönetilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise listedeki birkaç kişiyle görüşmesi ve liste dışında sürekli değişen kişilerle görüşmesine izin vermemek olmalıdır” diye belirtti.
YALNIZ KALACAĞINIZ ALANLAR YARATIN
Korona krizi dolayısıyla dünyada birçok ülkede uygulanan karantina (evde kalma) dolayısıyla çiftlerin de haftalar boyunca birbirlerinden hiç ayrılmadan birlikte yaşamak zorunda kaldığına dikkat çeken Baş, “Bu durum birçok çatışmayı da gün yüzüne çıkartacaktır. Bu çatışmalar günlük hayatımızın içinde daha önce çalışma hayatının yoğunluğu dolayısıyla görülmemekteydi. Kişinin kendisiyle geçireceği zamanın ruhsal sağlığımız için önemi çok büyük. Bu anlamda evde kendimize bir alan belirlemek ve bu alanda bir süre zaman geçirmek çiftlere iyi gelecektir. Ayrıca daha önce zaman bulamayarak yapamadığımız şeyleri birlikte yaparak karantina zamanını daha zevkli hale getirebilirler. Bunun için küçük hobilere, ev içi aktivitelere yönelinebilir. Ancak bir çatışma anında her ilişkide en olması gereken şey ‘Evet haklısın’ diyebilmektir. Çatışmalar hemen çözümlenmeyebilir. Bu noktada ayrı bir odada yarım saat yalnız kalmak çiftlere iyi gelebilir” dedi.
 

Haber Merkezi