Karikatür doğası gereği muhaliftir

Amatör ruhla başladığı karikatür sanatını daha üst düzeye taşıyarak sürdürmek isteyen Karikatürist Ekrem Kılıç, “Çok çizip çok çalışmam gerekiyor. Genelde yazısız ve politik karikatürler çiziyorum” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.01.2021 07:19
  • Güncelleme Tarihi : 16.01.2021 07:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karikatür doğası gereği muhaliftir haberinin görseli
Karikatür doğası gereği muhaliftir haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT/ÖZEL HABER

1987 yılında Karikatüre amatör bir ruhla başlayan Ekrem Yıldırım, ilerleyen yıllarda bu sanat dalında kendini geliştirdi. Sanata, satın aldığı Gırgır karikatür dergisindeki karakterleri çizmekle adım atan Kılıç, cezaevi yıllarında karikatürü benimsedi. Karikatür konusunda çalışmalarını sürdürdü. Yaptığı çizimler Gırgır, ABC, Yeni Demokrasi, Denizli Tükenmez, İzmir Gülen Karabağlar Mizah Dergisi, Homur mizah, Denizli Kampüs ve Bir-Gün gazetelerinde yayınlandı. Şu anda Muğla Turnusol gazetesi, Homur mizah dergisi ve kendi kişisel sayfasında çizimleri yayınlanmaya devam ediyor. Karikatürün doğası gereği muhalif bir sanat dalı olduğunu söyleyen Karikatürist Ekrem Yıldırım, “İşlediği konuları mizahi ve eleştirel bir yöntemle ele alır. Derdini kısa ve öz olarak çizgi ile biraz da abartarak anlatır. Gücünü çizgiden alan güçlü ve ince bir sanat dalıdır” dedi.

BENİM OKULUM GIRGIR DERGİLERİ

Çalışmalarına amatör bir ruhla devam ettiğini söyleyen Kılıç, “Eğitim anlamında destek aldığım bir yer ve kişi yok. Üniversitede işletme okudum bu nedenle çizginin alt yapısını oluşturan bir eğitim yok. Çoğu karikatürist arkadaşlar ya mimar, ya resim öğretmeni ya da grafiker mezunu. Benim okulum halen eski Gırgır dergileri. Bir karikatür çizeceğim vakit hareketleri çizerken dergiden yararlanıyorum. Ama bunun yanında elbette yardımcı olanlar var. Musa gümüş, Mustafa Yıldız, Canol Kocagöz gibi usta isimler bana bu konuda yardımcı oluyor. Kişisel düzeyde karma sergilere katılmaya gayret gösteriyorum. Bazen de kendi kişisel sergimi açıyorum. Karikatür yarışmalarına katılıyorum” diye konuştu.

“ÇİZİP ÇOK ÇALIŞMAM GEREKİYOR”

Çizimlerini en üst düzeye çıkarmayı kendine hedef edindiğini ifade eden Kılıç, “Karikatür benim başladığım dönemden sonra çok hız kazanmış ve görsellik anlamında akla hayalle sığmayacak kadar çeşitlenmiş durumda. Hem görsellik hem dijitalleşme hem de materyal ve teknik açısından. Ben altyapı eğitimim açısından eksik olunca bir de gündüz akşama kadar büroda çalıştıktan bir konuya odaklanıp bir şeyler çizmek zor oluyor. Gündemi kaçırıyoruz bu nedenle bazen. Çok çizip çok çalışmam gerekiyor. Genelde yazısız ve politik karikatürler çiziyorum” ifadelerini kullandı.

BU ÜLKEDE ÇİZER OLARAK GEÇİNMEK ZOR

Bir karikatüristin Türkiye’de sadece çizim yaparak geçinmesinin oldukça güç olduğunu belirten Kılıç, “Çok iyi çizerler biliyorum zor koşullarda yaşıyorlar. Materyaller ucuz değil. Okuma oranının yok denecek kadar az olduğu ülkemizde mizah dergileri satılmıyor bile. Var olanlarda yazı ağırlıklı. İnsanlar çizgiyi sevsinler. Çünkü sanatla uğraşmak insanlara farklı bir bakış açısı getiriyor. Gerek insana yaklaşım olsun, gerek doğaya yaklaşım olsun. Çok basit bir kalem ve defter bulduktan sonra karikatür çizilir. Zamanla çizgilerinin de kişiliği ve karakteri olur. Çizgisinden çizerini tanırsın. Bunun için çok çalışmak gerekiyor” diye konuştu.

EKREM KILIÇ KİMDİR?

1955 Denizli doğumludur. İlk ve lise öğrenimini aynı şehirde tamamlamıştır. Üniversite öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümünde tamamlamıştır. 1979-1981 yılları arasında Denizli İstatistik Müdürlüğünde çalışmıştır. Çizgiye belirli bir dönem ara vermiştir. 1990-1999 yılları arasında muhasebecilik yapmıştır. 1999 yılında kendi bürösünü açarak serbest mali müşavir olarak çalışmaya devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır. Karikatür çalışmalarına devam etmektedir.