Karşıyaka’dan çevreye bir katkı daha

Karşıyaka Belediyesi ‘Cam Ambalaj Atıklarının Kaynağından Tamamen Ayrı Toplanması’ projesi kapsamında ÇEVKO Vakfı ve Anadolu Cam Sanayi A.Ş. ile protokol imzaladı. Belediye Meclisi kararı ve protokolle birlikte Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek bölge sınırları içinde cam ambalaj atıklarının çöpe atılması yasaklandı


  • Oluşturulma Tarihi : 16.06.2015 07:39
  • Güncelleme Tarihi : 16.06.2015 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karşıyaka’dan çevreye bir katkı daha

NİLGÜN TAZE- Karşıyaka Gondol Kafe'de “Cam Ambalaj Atıklarının Kaynağından Tamamen Ayrı Toplanması" projesi hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Protokol törenine Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Anadolu Cam A.Ş. Kalite ve Çevre Direktörü Ercan Karaman ile firma yetkilileri, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla ile üyeleri ve basın temsilcileri katıldı. Ayrıca Karşıyaka'da 150 adet olan cam kumbara sayısı 100 tane daha eklenerek 250’ye çıkartıldı. Böylece Karşıyaka’da her 250 metrede bir cam kumbara bulunmuş olacak.

“CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK”

Türkiye’de sürdürülebilir bir geri kazanım sistemi kurmayı hedefleyen Karşıyaka Belediyesi, protokolün ardından temmuz ayında yapılacak Belediye Meclisi’nde önemli bir karar alarak bölge sınırlarında cam ambalaj atıklarının çöpe atılmasını yasaklayacak. Akıllı telefonlara yüklenecek uygulamayla birlikte cam toplama merkezleri görüntülenerek doluluk oranları tespit edilebilecek. 15 Haziran tarihinden itibaren geçerli olacak protokolle birlikte cam ambalaj atıkları tamamen ayrı toplanacak. Bölge halkına projeyi el broşürleri, sosyal medya, billboardlar,  gazete haberleri ve afişler aracılığı ile duyurup yıl boyunca okullarda eğitim çalışmaları da yapacak olan Karşıyaka Belediyesi bu karara aykırı davrananlara ‘Zabıta Yönetmeliği’ kapsamında idari yaptırım uygulayacak.  Proje hakkında bilgilendirmede bulunan Hüseyin Mutlu Akpınar, “Türkiye'de ilkleri yapan bir yönetim anlayışı içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha sağlıklı bir kent için çevreci bir anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye'de ilk defa meclis kararıyla ‘cam değerlidir’ çalışması yapılıyor. Camın yüzde yüz dönüşüm sağlayabileceğiniz tek atık olması hesabıyla camlarını cam kumbarasına atmak yerine çöpe atanlara cezai işlem uygulanacak. Camı hiçbir zaman çöp olarak görmeyeceğiz. Karşıyakalılar her 200 metrede bir cam kumbarası görecekler. Artık Karşıyaka’da camlar çöpe atılmayacak. Bugün imzaladığımız protokol kapsamında cam atıkların geri dönüşümü için yürüttüğümüz projenin sınırlarını genişleterek bir farkındalık yarattık. Halkımızın da bu yararlı çalışmalara duyarlılık göstermesini ve sahip çıkmasını bekliyoruz. Cam atıklar konusunda yürüttüğümüz çalışmaları en kısa sürede diğer atıklar için de başlatacağız” dedi.

“SENSÖR ÇALIŞMASI YAPILACAK”

Kumbaraların doluluk oranının ileride yapılacak sensör çalışmalarıyla belirlenip ona göre toplamanın gerçekleştirileceğine dikkat çeken Akpınar, “İleride hayata geçirilecek sensör çalışmasıyla haznelerin dolu olup olmadığına bakarak toplama yapacak. Tablet ve akıllı telefonlar uygulama ile en yakın hangi bölgede cam toplama merkezi var onu görecek. Cam çöp olmayacak, hayat olacak. Asıl amacımız her işi örnek olarak Karşıyaka'dan başlatıp sadece Karşıyaka'da kalması değil, tüm Türkiye'de yaygınlaştırılmasını sağlamak. Bizler gelecek kuşaklara daha temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmak için çalışıyoruz. Bu güne kadar Güneş Tarlası Projemizi hayata geçirerek, hizmet binalarımızı temiz enerji ile tanıştırdık ve yılda 420 bin liralık tasarruf sağladık. Kentin en işlek noktalarına Atık Getirme Merkezleri kurarak yerinde dönüşümü teşvik ettik. Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi inşaatımız bitmek üzere. Şimdi de cam geri dönüşümünde Türkiye çapında öncülük ediyoruz. Geri dönüşümü ekonomiye kazandırarak kaynakları doğru kullanma adına önemli olduğunu düşünüyorum. Karşıyaka halkının duyarlılığı tüm Türkiye'ye örnek olacaktır. Bu konuda katkısı olan herkese çok teşekkürler" şeklinde konuştu.

KARAMAN: PROJE DEVAM EDECEK

Anadolu Cam A.Ş. Kalite ve Çevre Direktörü Ercan Karaman projeyi destekleyen Akpınar ve ÇEVKO’ya teşekkür ederek, “İnanıyorum bu bir başlangıç, amacımız yüz gün içinde ortaya çıkan sonucu tekrar daha görkemli şekilde kamuoyuna duyurmak. O zaman bu projemiz daha iyi ses getirecek. Bu şekilde sadece söz olarak değil uygulama olarak da bir yere varıldığını görmek istiyoruz. Proje devam edecek, Karşıyaka Türkiye’ye yine 35 buçukluğunu gösterecek” açıklamasını yaptı.

ATİLLA: 554 BİN TON AMBALAJ ATIĞI

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla ise, “Karşıyaka Belediyesi en iyi çalıştığımız 3 belediyeden biri. Farklı görüşlerden 158 belediyeyle çalışıyoruz ve hepsine bu projeden bahsettim. ‘Lütfen Karşıyaka Belediyesi uygulamalarını bize de aktarın biz de o uygulamaların içinde yer alalım’ dediler. Biz geçen yıl 554 bin ton ambalaj atığı topladık. 100 bin tonu camdı. Bu atıkların ekonomiye katkısı 1 milyar TL üzerinde oldu. Enerji ve su tasarrufuna çevirdiğimizde Karşıyaka’nın 125 günlük suyunu karşılayacak suyun tasarrufunu elde etmiş olduk” ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi