- Gündem
- 12.03.2025 15:20
Kaynak tuzları, yurt dışı, talep
Katkı maddesiz olması ve rafine edilmeden doğal olarak tüketime hazırlanması dolayısıyla önemi her geçen gün artan Türkiyenin kaynak tuzları için yurt dışından yoğun talep geliyor. Uzmanlara göre, vücudun temel işlevleri için vaz geçilmez nitelikte bulunan tuzun, fazla tüketimi zararlı olduğu gibi hiç tüketilmemesi de sodyum yetersizliği riskini doğuruyor. Tuzun ana bileşini sodyum, vücutta asit-baz ve elektrolit dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynarken, bu elementin yetersizliğinde kusma, zihinsel bulanıklık, yorgunluk, kas ağrıları ve solunum yetersizliği gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Aşırı tuz tüketimi de fazla sodyum alımı sebebiyle kan basıncının yükselmesine, hipertansiyona, kalp hastalıklarına, böbrek hastalıklarına yönelik risk oluşturuyor.
Öte yandan, damak tadı için oldukça önemli olan tuz kullanımında da birçok üründe olduğu gibi doğala yöneliş ön plana çıkıyor. Son dönemde, önemi gittikçe daha çok anlaşılan kaynak tuzları ise içinde katkı maddesi bulunmaması ve tamamen doğal olarak, rafine edilmeden tüketime hazırlanması nedeniyle sağlık kaygısı duyan tüketicilerin ilk tercihleri arasına girdi.
Saf Gurme Tuz Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Balcı, yaptığı açıklamada, kaynak tuzlarının daha çok Sivas, Erzincan yörelerinde bulunan tuzlu su çeşmelerinden geldiğine dikkati çekerek, bireylerin giderek endüstriyelleşen gıda sektöründe sağlıklı ürün seçeneklerine yöneldiğini, bu nedenle kaynak tuzu kullanımının da arttığını söyledi. Balcı, Türkiyedeki tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği bu tuzlara yurt dışından özellikle de Avrupadan yüksek talep geldiğini dile getirerek, Son dönemde tat oranı yüksek, rafine edilmeden doğal olarak üretilen ve doktorlar tarafından diğer tuz çeşitleriyle karşılaştırıldığında daha sağlıklı olduğu ifade edilen kaynak tuzlarımızın ünü Avrupaya da yayılıyor. Özellikle Hollandadan yüksek oranda sipariş alıyoruz ifadesini kullandı. AA