Kilo verirken dikkat!

Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, kilo verirken yapılan yanlışlara değindi. Yalçın, diyete başlamaya karar vermekten hızlı yemek yemeye kadar 10 farklı noktayı ele aldı


  • Oluşturulma Tarihi : 17.03.2022 07:59
  • Güncelleme Tarihi : 17.03.2022 07:59
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kilo verirken dikkat!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Kış aylarının gelmesiyle birlikte hareketlerde olacak kısıtlamalarla kilo problemleri yaşanmaya başlayacak. Peki, kilo verirken ne kadar dikkat ediyoruz? İşte bu sorunun cevabı Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın’dan geldi. Yalçın, kilo verirken yapılan 10 yanlış hakkında vatandaşları uyardı. İlk olarak iyi karar vermeden diyete başlamak hakkında açıklama yapan Uzman Diyetisyen Yalçın, “Çevre tarafından ‘kilo vermelisin’ önermeleriyle diyet yapmaya başlanmamalıdır. Gerçekten kilo vermeyi istemiyorsanız sonuç alamazsınız. Fakat siz kendinize inanır ve sağlığınıza kavuşmak için emek verirseniz sonucunu görüp bu başarınızı rahatlıkla sahiplenebilirsiniz” dedi.

SARKMALAR MEYDANA GELEBİLİR

Uzman yardımı olmadan zayıflayamaya değinen Zülal Yalçın, “Kilo vermek için ilk önce yapılması gereken, uygun tahlillerin bir endokrinolog veya dahiliye uzmanı tarafından değerlendirilip bu tahliller doğrultusunda diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanan beslenme programlarının uygulanmaya başlanmasıdır. Herhangi bir uzman kontrolüne girmeden başarılı olma oranı oldukça düşüktür. Kitle iletişim araçlarından elde edilen diyet listeleri ile yapılan diyetler sonucunda kişi sağlıksız bir şekilde kilo verirken bedeninde oluşan orantısız kilo kaybı sonucu sarkmalar meydana gelebilir” ifadelerine yer verdi. Açıklamalarına devam eden Yalçın, ardından şunları sıraladı: “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ayda 2 - 4 kg ağırlık kaybı hedeflenmelidir. 1 haftada 4 kg değil. Büyük hedeflere küçük adımlarla ulaşılır. Yıllar içerisinde alınan kilolardan birkaç haftada kurtulmaya çalışmak hiç gerçekçi ve sağlıklı değildir. Bu nedenle ulaşılabilir ve sağlıklı bir hedef belirlenmelidir. Verilecek kilo ve hedefleri beslenme uzmanıyla birlikte belirleyip amaca uygun beslenme programları takip edilmelidir.”

GÜNLÜK UYKU SÜRESİ 7-8 SAAT

Yapılan bilimsel araştırmalar ışığında günlük uyku süresinin 7 - 8 saat arasında tutulması gerektiğini kaydeden Yalçın, “Daha az veya çok uyumak kilo alımına sebep olur. Sürekli olarak 7 saatten az uyuyan kişilerde bazı hormonların yapımında sıkıntılar oluşurken, 8 saatten fazla uyunması durumunda da metabolizma hızı yavaşlar ve kilo almak kaçınılmaz olur. Kahvaltı yapmayan birinin kilo alması kaçınılmazdır. Nasıl bir arabanın veya kaloriferin çalışması için yakıta ihtiyacı varsa, insan vücudunda da beynin, böbreklerin, kalbin, kasların… fonksiyon gösterebilmesi için enerjiye yani besinlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle uyandıktan sonra ilk 1 saat içerisinde kahvaltı yapılmalıdır.

Besinlerin sindiriminden metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasına kadar pek çok aşamada önemli olan suyun gün içinde mutlaka 10-12 bardak şeklinde (2,5-3lt) tüketilmesi gerekir. Öğün öncesi ve sonrasında içmiş olduğumuz birer bardak su sindirim sistemimizin daha iyi çalışmasını sağlar. Öğün öncesinde içilen sular açlık hissini bastırır kaçamak yapmayı engeller” bilgisini paylaştı.

DAHA FAZLA ACIKMAYI ENGELLER

“Öğün atlamak, kişinin metabolizmasını yavaşlatan kötü bir alışkanlıktır” ifadelerini kullanan Yalçın, son olarak, “Öğün atlayan kişi bir sonraki öğünde daha çok acıkır ve daha fazla besin tüketir. Yapılan ara öğünler aralarda tokluk sağlayarak bir sonraki öğünde daha fazla acıkmayı engeller. Akşam yemeğini yatmadan 3,5 saat önce sonlandırmak gerekir. Dolu mide ile yatağa girmek vücudunun yağlanmasını kolaylaştırır. Kimse park halindeki arabasına yakıt doldurmaz. Öte yandan akşam yemeğinden yatana kadar geçen süreçte ara öğün almanın bir sakıncası yoktur; meyve, yoğurt veya süt gibi hafif bir şeyler tüketilebilir. Genel anlamda diyet yapmak, aç kalmak şeklinde düşünülmektedir. Uzun süren açlıklar sonrasında kan şekeri düşer ve bir sonraki öğünde fazla besin alımına davetiye çıkarılır. Bu nedenle her ana öğünün 2- 3 saat sonrasında küçük bir ara öğün alınmalıdır. Böylelikle kişi sofraya çok aç oturmayacağı için daha yavaş ve az yiyebilir. Beyine tokluk hissi 20 dakikada gider. Yemek yeme süresi 20 dakikadan daha az olursa doygunluk hissi gelene kadar yemek tüketimi devam edecektir. Dolayı yemeklerimizi tüketirken iyi çiğneyip yediklerimizden keyif alarak tüketmeliyiz. Unutmayın acele etmeniz demek daha fazla kalori demek” cümlelerini kullandı.

Haber Merkezi