- Gündem
- 20.06.2025 09:27
Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, dünyada ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sırada yer alan kalın bağırsak kanserlerine yakalanma yaşının son yılarda giderek düştüğüne dikkat çekti
ÇAĞLA GENİŞ
Mart ayının tüm dünyada ‘Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı’ kabul edilmesi nedeniyle Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği (TKRCD) adına Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, İzmir’de bir otelde basın toplantısı düzenledi. İstatistiklere göre; son 10 yılda kolon kanserine yakalanma oranının iki kat arttığını belirten Prof. Dr. Terzi, “Kalın bağırsal kanseri vakalarının yüzde 10’u 50 yaş altında gerçekleşiyor. Bu oran her geçen gün artmakta… Bu da gösteriyor ki, kalın bağırsak kanseri gelecekte genç nesillerin hastalığı olacak. ‘Genç yaşta kanser olmaz’ düşüncesi ve rektal muayeneden utanılması, hastalıkların ilerlemesi ve tedavisine daha zor bir aşamaya gelmesine neden oluyor” dedi. Terzi, boynuna hekimlerin taktığı steteskop yerine kolonoskopi için kullanılan kolonosop cihazını takarak, “Muayeneden utanmayın, erken teşhis hayat kurtarır” mesajını verdi.
KİMLERDE TARAMA YAPILMALI?
Normalde 50 yaş olan tarama yaşının bazı bireylerde geriye çekilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Terzi, “Ailesinde genç yaşta kolon kanseri veya bağırsak polibi hikayesi olanlar, uzun süredir bağırsak iltihabı hastalığı olanlar, dışkısından kan gelenler,tip 2diyabet hastaları, karın ağrısı, kansızlık, güçsüzlük gibi şikayetleri olanlarda tarama yapılması gerekli. Kan testleri ve kolonoskopi gibi çeşitli tarama yöntemleri mevcut. Çok iyi bilinmelidir ki, kalın bağırsak kanseri önlenebilir, tedavi edilebilir, atlatılabilir bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.
TÜRK MUTFAĞI EN BÜYÜK SİLAHIMIZ
Prof. Dr. Terzi, katkılı hazır gıdaların, özellikle de salam, sosis gibi işlenmiş besinlerin tüketilmesi halinde kanser oranlarının daha da artacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Batı tipi beslenme tarzına geçersek tip 2 diyabet, kanser gibi hastalıklar artacak. Aslında geleneksel Türk mutfağı kansere karşı en büyük silahımız. Beslenme seçimimiz gelecek neslin sağlığını belirleyecek.”
NE YAPILMALI?
Tüm bu bilgilerin ürkütücü olmasına karşı alınabilecek basit önlemlerle kanserden korunabileceğimizi söyleyen Prof. Dr. Terzi, “Birinci ve ikinci derecedeki aile bireylerinde kalın bağırsak ve diğer kanserler sorgulanması dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi taramalarının düzenli yaptırılması önemlidir. Kendi kendimizin doktoru olmalı, vücudumuzda iyi gitmeyen bir durum varsa mutlaka konunun uzmanlarından ikinci bir görüş alınmalı. Kalın bağırsak kanseri ve birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı yaşam şekli önemli. Düzenli egzersiz, fazla kilolardan arınmak, dengeli beslenme, tam tahıl, sebze, meyve lifli gıda tüketilmesi, kırmızı et tüketiminin azaltılması, sigara ve tütün ürünleri kullanılmaması, aşırı alkol alınmaması gerekiyor” açıklamasında bulundu.