Sayfa Yükleniyor...
Koronavirüse karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, “Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar” ifadelerini kullandı
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Başkan Vekili Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, Türkiye’de görülen koronavirüs ile mücadele için yapılacak olanları sıraladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ölüm oranının yüzde 3,5 olduğunu ve virüsün sağlıklı yetişkinler, gençler ve çocuklardan ziyade kronik hastalığı olan yaşlılar üzerinde daha çok etkili olduğunu açıkladığına vurgu yapan Prof.Dr. Uysal, “Alınacak önlemler basit. Bunlar kalabalık ortamlarda fazla dolaşmamak, insanlarla yanak yanağa öpüşmemek, ev-işyeri hijyeni-kişisel hijyene dikkat etmek, sigara içmemek ve bağışıklık sistemini güçlü kılan yiyecekler tüketmek. Hangi yiyecekler bunlar? Boşalan market raflarına baktığım da, tüketicilerin örneğin probiyotik gıdaları satın almadıklarını gördüm. Daha çok ucuz ürünler satın alınmış. Halbuki böyle durumlarda probiyotik başta olmak üzere fonksiyonel ve organik gıdaların satın alınıp tüketilmesi gerekiyor” dedi.
ORGANİK GIDALAR DİRENCİ ARTIRIR
Organik gıdaların bağışıklık sistemimizi zayıflatan tarımdan gelen ya da gıda işleme sırasında gıdalara katılan sentetik kimyasalları içermediği için bağışıklık sistemine zarar vermediğini ve bu yüzden koronavirüsün etkisini azaltıp, direnç kazanılmasına yardımcı olduğunu ifade eden Prof.Dr. Uysal, “Sadece beslemeyen, içerdikleri kalsiyum, fosfor gibi mineral maddeler, proteinler, vitaminler, bağışıklık maddeleri, lifli bileşikler ile sağlığın korunmasına yardımcı olan gıdalara da fonksiyonel gıdalar deniyor. Bunlara başta süt ürünleri olmak üzere, kefir, et ürünlerini, deniz ürünlerini, vitamin içeren meyveler ile vitaminleri ve lif içeren tahıl ürünlerini, kuru baklagilleri, sebzeleri, turşuları, zeytinleri, şalgamı örnek olarak verebiliriz. Örneğin tahıl kepeğindeki ve kuru baklagillerde diyet lifler dışkı hacmini arttırarak zararlı maddelerin hızla bağırsaktan atılmalarını sağlıyor” diye konuştu.
ZARARLILARI YOK EDİYOR
Probiyotik yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotiklerin bağırsak sağlığı için son derece önemli gıdalar olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Uysal, “Bunlar bağırsaklardaki zararlı mikropları ortadan kaldırarak, yaşlanmayı geciktiriyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar. C vitamininin vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi bulunuyor. Meyve ve sebzeler, lahana, kırmızıbiber, ıspanak, çilek, karnabahar bu vitaminin en çok bulunduğu gıdalar. Enfeksiyonlara karşı vücut direncini artıran diğer bir vitamin olan A vitaminin bulunduğu besinler: karaciğer, böbrek, balıkyağı, tereyağı, yağlı süt ürünleri, hayvansal yağlar, sıvı yağlar, havuç, kereviz, ıspanak, kayısı, muz ve kuşburnu” şeklinde konuştu.
PANİK YOK, ÖNLEM ALMAK VAR
Sağlık için diğer önemli bir vitaminin de E vitamini olduğunu belirten Prof.Dr. Uysal, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Buğday, soya fasulyesi, ceviz, marul, arı sütü, yulaf, sıvı yağlar, tereyağı, hayvansal yağlar ile yağlı süt ürünlerinde daha fazla bulunan E vitamini yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu durum koronavirüsün daha çok etkilediği yaşlılar için daha çok önemli hale geliyor. Bu arada tarımdan gelen ve üzerlerinde kimyasallar bulunan meyve ve sebzeleri iyice yıkamayı unutmayalım. Ancak yıkama lütfen deterjansız olsun. Bir de ucuz, markasız, nerede, ne zaman, hangi koşullarda, nasıl üretildiği belli olmayan ürünler ile hileli gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Taklit veya tağşiş edilerek hileli hale getirilmiş gıdalar içerdikleri kimyasallar ile bağışıklık sistemine zarar veriyorlar. Bu noktada tüketicilerin Tarım ve Orman Bakanlığı sayfalarındaki hileli gıda ifşa listelerine bakmalarını tavsiye ediyorum. Listeler şu anda daha önemli hale gelmiş durumda. Sonuç olarak. Panik yok, dikkat etmek, önlem almak var.”
Haber Merkezi