Krizden kurtulmanın formülü gastronomide

Kum, deniz ve güneş üçlemesiyle yıldızı parlayan Alaçatı’da gastronomi turizminin öncü bölgelerinin başında geliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 06.12.2016 08:02
  • Güncelleme Tarihi : 06.12.2016 08:02
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Krizden kurtulmanın formülü gastronomide

EMİNE YALÇIN

Turizm sektöründeki uzmanlar, krizden kurtulmanın formülünün gastronomide olduğunu söyledi. Turizmciler artık deniz kum ve güneşin yeterli olmadığını, sektörün çıkışının ‘Gastronomi’ olduğu konusunda birleşti.

İzmir Gurme Guide’ın yazarı da olan ve kentin ‘lezzet avcısı’ olarak bilinen Ahmet Güzelyağdöken, “Son 11 yılda Türkiye, turistlerin sadece yeme içmesinden 6.5 milyar dolar kazandı. Bu da gösteriyor ki turizmin kurtuluşu gastronomide” ifadelerini kullandı.

DOĞRUSU KIYI EGE’DİR

Güzelyağdöken, Kıyı Ege’nin, farklı kültürlerin ancak benzer ruhları barındırdığına vurgu yaparak, birçok yerde Girit mutfağından bahsedildiğini söyledi. Güzelyağdöken, “Oysa bunun doğrusu Kıyı Ege’dir. Çünkü bu coğrafyanın verdikleri o kıyıda bu kıyıda aynı. Aynı güneş, aynı rüzgar, otu çöpü her şeyi aynı. Elbette bir Girit büyük bir ada ve onun da kendine ait mutfağı var ancak komşuluk yapmış, birbirine yakın yaşamış insanların ortak bir lezzeti de var. Birbirinden kopuk değil birbirine bağlı bir lezzet. Burada ‘Kadim’ bir kültürden bahsediyoruz. Daha önce bu topraklarda yaşamış milyarlarca insan ve onlardan kalanlardan bahsediyoruz. En temel unsurlar olan zeytinyağı, deniz ve yeşilin etrafında toplanmış bir kültür. Bunun mutfağı da elbette lezzet dolu. İnsanların da bu lezzet büyük ilgisini çekti" dedi.

GASTRONOMİ TURİZMİNE YÖNELMELİYİZ

İzmir’in Çeşme İlçesi’nde kum, deniz ve güneş üçlemesinin bulunduğunu ancak bu üçlünün dünyadaki diğer turizm merkezlerinde de olduğunun altını çizen Güzelyağdöken, “Fransa, İtalya, İspanya’da bu üçlüye destekleyen çok ciddi bir unsur var. O da gastronomi. Yani mutfakları. Bizde ise yarısı füzyon dediğimiz yabancı mutfakları ifade eden ve yarısı da balıkçı konseptinden çıkamamış, taklitten öteye de gidemeyen bir durum var. Sadece döner, kebap ve göbek dansıyla bunu başarmamız mümkün değil. Eğer krizden çıkmak ve bir daha da etkilenmemek istiyorsak, gastronomi turizmine yönelmeliyiz. Bunun için de öncelikle bir gastronomi ve ürün haritası gerekiyor” diye konuştu.

TURİZM SEKTÖRÜNDE BİR KRİZ VAR

Güzelyağdöken, son olarak Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin son gastronomi raporuna göre Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başına 157 doları yeme ve içmeye harcadığını ifade ederek, sözlerini şu şekilde bitirdi: “2014 yılında Türkiye'ye gelen 41 milyon 415 bin turist, 34.3 milyar dolar döviz bıraktı. Bunun 6.5 milyar doları yeme içmeye gitti. Yani turistin cebinden çıkan paranın beşte biri yemeğe gitti. Şu an ise sektörde bir kriz var. Krizi aşmanın yolu ise gastronomide.”

Haber Merkezi