Küçük otellere ‘belge’ şoku!

İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, “TBMM’den geçirilmesi planlanan Güvenli Turizm Sertifikası ve Basit Konaklama Tesisi Sertifikasyon ücretleri küçük aile işletmelerinin kapısına kilit vuracak” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.07.2021 11:18
  • Güncelleme Tarihi : 13.07.2021 11:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Küçük otellere ‘belge’ şoku! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ

İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Turizm Teşvik Kanunu kapsamında görüşülecek olan Güvenli Turizm Sertifikası ve Basit Konaklama Tesisi Sertifikasyon ücretleri hakkında açıklamalarda bulundu. Basmane’de bir otelde gerçekleşen basın toplantısında söz konusu ücretlerin, otelcilere ve vatandaşa yeni bir yük getireceğine dikkat çeken İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, verginin özellikle küçük otellere büyük darbe vuracağını ve iç turizm hareketliliğinin de düşmesine neden olacağını söyledi.

BİZ BASİT İNSANLAR MIYIZ?

TBMM’ye sunulan kanun teklifiyle, turizm sektörüne belirli bir standardın getirilmesi amacıyla konaklama tesislerine bakanlıktan turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirileceğini belirten Gönen, “Turizm Teşvik Kanunu’nda değişiklik öngören 32 maddelik kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Kanun teklifi ile birlikte mevzuata basit konaklama tesisleri kavramı getirildi. Buna göre, işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan konaklama tesislerine 1 yıl içinde başvurmaları halinde, basit konaklama turizm işletmesi belgesi verilecek” dedi. Basit kavramına da karşı çıkan ve bu ibarenin yasadan çıkarılması gerektiğini söyleyen Gönen, “Biz basit insanlar mıyız? Basit ne demek? Küçük işletme de. Bu basit cümlesini kesinlikle kabul etmiyorum” diye konuştu.

FALİYETLERİMİZ DURUR!

Söz konusu konaklama tesislerinin bu belge olmadan faaliyette bulunamayacağını ifade eden Gönen, “İş yeri açma ve çalışma ruhsatı, Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından 1 ay içinde iptal edilecek ve faaliyetlerine son verilecek. Turizm işletmesi belgesi alamayan işletmelerin faaliyetlerine son verilecek. Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinin tespiti ve niteliği konusunda yasa teklifi ile değişikliğe gidiliyor. Bu yerlerin tespitinde ülkenin doğal, tarihi, arkeolojik ve sosyo-kültürel turizm değerleri ile turizm potansiyeli dikkate alınacak. Türkiye'de ve İzmir'de otellerin önemli bir kısmı belediye belgeli ve aile işletmesi tarzında belediye belgeli otellerden oluşmaktadır. Belediye belgeli otelcilerin zaten zor ayakta durduğu bu pandemi döneminde şahıs işletmesi küçük esnaf sertifikasyon ücretleri ile kepenk kapatmaya gidecek. Bu belgelendirme paraları otelcilerin üzerine ve vatandaşa bir yük daha getirmek olup, iç turizm hareketliliğini de düşürecektir. Belirlenen fiyatların küçük esnaf turizmin gelişiminin önünde büyük bir engel olacağını ortadadır” ifadelerini kullandı.

BELGEYİ ÜCRETSİZ VERİN!

‘Bizim belgemiz var zaten istiyorsanız ücretsiz verin’ diyen Gönen, “Yasa teklifinin sektörün görüş, öneri ve talepleri doğrultusunda yeniden ele alınmasını istiyoruz. Turizm sektörü başarılı olduğu dönemde engeller konulmamalıdır. Sektör, üst üste bindirilen yüklerin altından kalkamaz hale getirilmemelidir. İç pazar iyice küçülecek. Söyleyecek hiçbir şey bulamıyorum. Vergisi, sigortası, elektriği, suyu zaten yıkım. İstihdam sağlıyoruz. Zaten büyük paralar kazanmıyoruz. Nasıl yedek akçe ayıracağız? Kıdem tazminatlarını nasıl ödeyeceğiz? Çok zorlaşıyor. Zaten insanların alım gücü daralmış durumda. Konaklayacak, tatil yapacak boyutlarda değil. İç turizmin gelişimi için her şeyi yaptığımız bu durumda, her türlü devletin üzerimize yük bindirmesi turizme zarar verecektir. Bu sadece yabancı misafirleri değil, otellerdeki yerli misafiri de azaltma riski oluşturacak, sadece işletmelerin gelirini değil Türkiye’nin turizm gelirini de olumsuz etkileyecektir” değerlendirmesinde bulundu.