Kurban etine dikkat

Kurban Bayramı öncesinde gıda güvenliği konusuna dikkat çeken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “Hem kesim hem de servis aşamalarında çok dikkatli olunması gerekiyor” diye konuştu

  • Oluşturulma Tarihi : 16.08.2018 13:04
  • Güncelleme Tarihi : 16.08.2018 13:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kurban etine dikkat haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uğur Toprak, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde gıda güvenliği açısından önemli açıklamalarda bulundu. Toplumsal ilişkilerin yoğun yaşandığı bayramlar ve özel günlerde gıda güvenliğinin çok daha fazla önemsenmesi gerektiğini ifade eden Toprak, “Özellikle bayramın yaz aylarına gelmesi nedeniyle hijyen koşullarına daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bayram alışverişlerinde gıda maddeleri satın alınırken etiketlere dikkat edilmeli, Tarım ve Orman Bakanlığınca kayıtlı ve onaylı ürünler satın alınmalıdır. Kurban Bayramında, hayvan satışı, et kesimi, tüketimi artmaktadır. Kurban kesemeyen ihtiyaç sahibi kişiler de Kurban Bayramı vesilesiyle ete ulaşabilmektedir. Kesilen kurban etinin dağıtımında ve yapılan yemeklerde birçok olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bu kapsamda hem kesim hem de servis aşamalarında çok dikkatli olunması gerekmektedir” dedi.

RİSK KONTROLLERİ YAPILMALI
Kurban bayramında yapılan kesimlerin sayısının çokluğunun uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olduğuna dikkat çeken Toprak, “Bu durum etin kesim sonrasında muhafazası ve tüketiminde birçok olumsuzluğa yol açmaktadır. Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda, sağlık riski yaratmayacak biçimde gerçekleştirilmesi sağlanıp, her aşamada risk kontrolleri yapılmalıdır. Mezbahanelerde, belediyelerin belirlediği kesim alanlarında yapılan toplu ve bireysel kesimlerin ilgili meslek gruplarının gözetiminde yapılması, kontrol amaçlı olarak kayıt altına alınması önemlidir. Kesim sırasında, iç organların zarar verilmeden çıkartılması, kurbanlık hayvanlardan arta kalan atık maddelerin ayrı bir yerde toplanması ve usulüne uygun imha edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
ETLERİ SOĞUKTA MUHAFAZA EDİN
Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken konulardan birinin de kurban olarak kesilecek hayvanlar olduğunun altını çizen Toprak, “Kurban edilecek hayvanların veteriner hekim kontrolünde olması, kulak küpelerinin bulunması ve sağlıklı olmalarına dikkat edilmelidir. Kesim esnasında kullanılan bıçak, satır, balta vb. aletlerin temizliğinin sağlanması gerekmektedir. Kesim esnasında hayvanların iç organlarının parçalanması sonucunda gövdeye bir bulaşı olur ise derhal bol su ile iyice yıkanmalıdır. Mikrobiyolojik açıdan riskli gıdalar arasında bulunan etlerin korunması muhafazası, işlenmesi ve taşınması sırasında hijyen koşullarına dikkat edilmeli, gereken önlemler alınmalıdır. Kesilen etin zaman kaybetmeden buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır. Kurban Bayramı’nın sıcak havalara denk gelmesi sebebiyle etler, kesimden sonra soğukta muhafaza edilmelidir. Etler, 24 saat bekletilerek mümkünse sertliğinin giderilmesinden sonra tüketilmelidir. Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma görülecek, tüketimi sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki et kesinlikle tüketilmemelidir. Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmelidir. Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Sakatat ile et aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

BİREYLERE DE GÖREV DÜŞÜYOR
Toprak, etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme şeklinin de önem taşıdığını belirterek, “Etler, mangal ve ızgara yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak şekilde pişirilmeli, pişirme sonunda çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir. Toplumsal birlikteliğimizin önemli günlerinden olan bayramların sıkıntıya dönüşmemesi için kamu ve özel sektörün yanında bireylere de önemli görevler düştüğünü unutmamak gerekiyor. Halk sağlığının korunması amacıyla bayram süresince resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, ayrıca tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.