Mahalleli oyun parkı istiyor

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Buca’nın Vali Rahmi Bey Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı bu görevi üç dönemdir yürüten Eşfak Yurdanur. Mahalle Buca’nın kentleşme anlamında çok sorun yaşamayan bölgelerinden birisidir. Mahalle oturmuş bir yerleşke olduğu için sorunları minimize edilmiş durumda. Muhtar Yurdanur’un isteği ise Şehitler Parkı’na çocuklar için oyuncaklar konulması


  • Oluşturulma Tarihi : 08.08.2015 07:02
  • Güncelleme Tarihi : 08.08.2015 07:02
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mahalleli oyun parkı istiyor

Buca-Vali Rahmi Bey Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Buca’nın Vali Rahmi Bey Mahallesi. Mahallemiz Buca’nın eski mahallelerinden birisi konumunda bulunuyor. İsmini de 1913-1938 yılları arasında İzmir Valiliği yapmış Rahmi Arslan’dan alıyor. İttihat ve Terakki'nin önde gelen isimlerinden olan Arslan, birinci dünya savaşı sonrasında Malta’ya sürgün ediliyor. Bu tarihi mahallenin muhtarı ise 1945 doğumlu bir çınar olan Eşfak Yurdanur. Üç dönemdir bu görevi yürüten Yurdanur, mahallesini severek bu vazifeyi yerine getiriyor diyebilirim. Mahallemiz kafeleri ve yeşillikleri ile dikkati çekiyor. Mahallede bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi yerleşkesinin bulunması da mahallenin değerini artıran unsurlardan birisi. Mahalle aynı zamanda Buca Belediyesi’ni de içinde kapsıyor. Mahallemizde orta ve üstü gelir düzeyine sahip bireyler ikamet ediyor. Mahallemiz eski bir yerleşim yeri olması nedeniyle çoğu sorununu çözmüş görünüyor. Mahalle muhtarı Yurdanur’un yetkililerden isteği ise, Şehitler Parkı’na çocuklara yönelik oyun alanı yapılması.

“MAHALLE İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORUM”

Muhtar olma sürecinden bahseden Yurdanur, “Benden önce altı dönem bu görevi yürüten muhtarımızdan sonra adaylığı düşündüm. 2004’te seçimlere girdim ve 20 oy farkla seçimleri kazandım. Bundan sonra da mahalle halkı bu görevi sürdürmemi istedi ve şimdiye kadar geldim. Bende mahallem için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum” dedi.

Mahallede bulunan Şehitler Parkı’na çocuklara yönelik oyun alanı yapılmasını isteyen muhtar Arslan, belediyenin bu çağrısına cevap vereceğini umduğunu söyledi. Yurdanur, ”Mahalle halkı parka çocuklara yönelik oyuncaklar konulması yönünde istekte bulunuyor. Orada böyle bir ihtiyacın olduğu çok açıktır. Biz konuyla ilgili başvurularımızı yaptık. Belediye’nin de bu ihtiyacı kısa bir zaman içinde karşılayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

110, 114, 121, 116, 139, 123, 125, 127, 129/1, 131, 199/2 sokaklara kilit taşı isteğinde bulunan muhtar Yurdanur, “Buraların acil kilit taşına ihtiyacı vardır. Konuyla ilgili başvurularımızda gerçekleştirdik. Bu gerçekleştirilirse memnun kalırız” dedi.

“KAYITLAR BİZDE OLMALI”

Muhtarların sorunlarından bahseden Yurdanur şunları söyledi: “7201 nolu yasaya göre biz postacıların getirdikleri evrakları alma zorunluluğundayız. Aldığımız bu evraklarla ilgili sorun yaşıyoruz. İnsanlar postalarını almıyor ya da bu mahalleden taşınmış oluyor daha sonra gelip ‘neden aldın?’ deyip bize sataşıyorlar. Bu kanunun değiştirilmesini istiyoruz. Birde kayıtlarla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Mahalleye gelen kişiler sadece nüfus müdürlüklerinden kayıtlarını yaptırıyor. Biz mahallemize kim gelmiş kim gitmiş bilemiyoruz. Vatandaşların kayıtlarını sildirirken ve yeni kayıt yaptırırken muhtarlığa gitmeleri zorunlu kılınmalıdır. Muhtarların özlük haklarının genişletilmesi için TBMM’nde yaptığı çalışmalardan ötürüde MHP Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’na teşekkürlerimi sunarım.”

Vali Rahmi Arslan Kimdir?

Selanikli Evrenos ailesine mensup olan Rahmi Arslan, 1874'te Selanik'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Selanik'te tamamladıktan sonra İstanbul'a giderek burada hukuk öğrenimi gördü. Öğrenim hayatının son yıllarında İttihatçılar'la olan ilişkisi nedeniyle cemiyete üye olmakla suçlanıp, bir süre hapis yattı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra 1912 Nisan-Ağustos Osmanlı Meclis-i Mebusan’da Selanik mebusluğu yaptı. Rahmi Bey, İttihat ve Terakki'nin önde gelen isimlerindendi. 1913 ile 1918 arasında İzmir valiliği yapmıştı. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra valiliği bıraktı, İstanbul'a döndü ve partinin öteki önde gelenleriyle beraber tutuklanıp Bekirağa Bölüğü'ne kapatıldı, İstanbul'un işgalinden sonra da İngilizler tarafından Malta'ya sürüldü. Türkiye'ye döndükten sonra ticaretle uğraşmaya başladı. 1934'te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile birlikte Arslan soyadını aldı. Rahmi Arslan, 7 Temmuz 1947'de İstanbul'da vefat etti ve Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.

Eşfak Yurdanur Kimdir?

1945 yılında Balıkesir Nazilli’de dünyaya geldim. 1960 yılında İzmir’e taşındım. 1977 yılından itibaren de bu mahallede ikamet ediyorum. Yıllarca bir petrol ofisinde çalıştım. Evli ve 1 çocuğum var

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurumlar:

Mahalle Buca’nın en eski yerleşkelerinden birisi konumunda bulunuyor.İsmini de 1913-1938 yılları arasında İzmir Valiliği yapmış Rahmi Arslan’dan alıyor. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra valiliği bırakan Arslan,  İstanbul'a döndü ve partinin öteki önde gelenleriyle beraber tutuklanıp Bekirağa Bölüğü'ne kapatıldı, İstanbul'un işgalinden sonra da İngilizler tarafından Malta'ya sürüldü.ülkeye önemli katkıları olan bir valinin ismini taşıyan mahallemizde ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Türk Hava Kurumu, Buca Belediyesi, Makbule Süleyman Alkan Ortaokulu, 30 Ağustos İlkokulu, 3 Nisan İlkokulu, Hasan Ali Yücel İlkokulu, 1 tane sağlık ocağı ve 2 tane cami bulunuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 7514

Mahallenin seçmen sayısı: 5123

Mahallenin posta kodu: 35170

Mahallenin cadde sayısı: 5

Mahallenin sokak sayısı: 43

Mahallenin muhtarı: Eşfak Yurdanur

 

 

 

Haber Merkezi