Makarna satışları yüzde 300 arttı

Türkiye’de makarna üretiminin, tüketimin 4 katı olduğunu belirten TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu, salgından dolayı evlerine kapanan insanların ilk tercihinin makarna tüketmek olduğunun ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 09.04.2020 13:04
  • Güncelleme Tarihi : 09.04.2020 13:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Makarna satışları yüzde 300 arttı haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER 
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evlerinden çıkamayan vatandaşlar, makarna başta olmak üzere saklanabilir, raf ömrü uzun ve beslenme değeri yüksek gıda ürünlerine yöneldi. Türkiye’de ilk vaka açıklandıktan sonra boşalan makarna rafları, kısa sürede yeniden doldu. Makarnanın öz kaynaklarımızla üretilmesi nedeniyle olağanüstü dönemlerde ulusal gıda güvenliğimizin teminatı olduğunu dile getiren Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye’de yıllık makarna üretim kapasitesinin tüketim miktarının neredeyse 4 katı olduğunu vurguladı.



SATIŞLARIMIZ YÜZDE 300 ARTTI
Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart tarihinden sonraki dönemde makarna satışlarının önceki dönemlere göre yüzde 300 arttığını belirten Külahçıoğlu, okulların tatil olması, ‘Evde Kal Türkiye’ çağrıları ve 65 yaşındakilerin sokağa çıkma kısıtlamasıyla evde makarna tüketiminin arttığını ifade etti. Market kanallarında dayanıklı gıda ürünlerine talebin artması ile makarnaya da yoğun bir talep oluştuğunu söyleyen Külahçıoğlu, “Sektörümüzün Ramazan ayı için hazırladığı stoklar derhal piyasaya sürüldüğünden yoğun talep 1-2 gün içinde karşılanabilmiştir. Sektörümüz hâlihazırda tam kapasite üretim yapmaktadır. Katı taahhütler içeren sözleşmeler harici ihracatımız sektörün kendi duyarlılığı ile 3 ay ötelenmiş olup, üretimimiz bu süreçte iç tüketime yöneliktir” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİM TÜKETİMİN 4 KATI
Makarna sektörünün kurulu yıllık üretim kapasitesinin 2 milyon 950 bin ton olduğunu dile getiren Külahçıoğlu, Türkiye dünyanın 4’üncü ‘büyük makarnalık durum buğdayı’ üreticisi, dünyanın 3’üncü ‘büyük makarna’ üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade etti. 2019 yılında makarna iç tüketiminin 750 bin ton olduğunu belirten Külahçıoğlu, “Kurulu kapasitemiz yıllık tüketim miktarımızın neredeyse 4 katıdır. Bu itibarla iç talebin karşılanamaması gibi bir durum söz konusu değildir. Özellikle makarna uzun süreli evde bulunma sürecinde her gün farklı soslarla hazırlanıp farklı yemeğe dönüşerek pratik ve ekonomik bir çözüm olmuştur” dedi.

TAM KAPASİTE ÇALIŞIYORUZ!
Türkiye’nin makarna üretim kapasitesinin mevcut tüketimin çok üzerinde olduğunu söyleyen Külahçıoğlu, “24 üretici firmanın ve Toprak Mahsulleri Ofisinin makarnalık buğday stokları hasat dönemine kadar yeterli seviyededir. Yeni buğday hasadı Haziran ayında gerçekleşecektir ki bu sezon verimlilik açısından bir sorun beklenmemektedir. Tüm makarna üreticileri şu anda 3 vardiya ile tam kapasite çalışmaktadır. Herhangi bir panik yaşanmasına ve ihtiyaçtan fazla alım yapılmasına gerek yoktur” diye konuştu.