Memleket meselesi ekmek

Ekmek ustası Mine Ataman, milli ekmeklerin inovatif çalışmalarla yeniden ele alınması ve birer ihracat ürününe dönüştürülmesi gerektiğini savunarak “Ekmek meselesi memleket meselesidir” açıklamasında bulundu

  • Oluşturulma Tarihi : 14.10.2018 13:58
  • Güncelleme Tarihi : 14.10.2018 13:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Memleket meselesi ekmek haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ
Ekmeğe Fısıldayan Kadın olarak tanınan ekmek ustası Mine Ataman, Germiyan ekmeği gibi Türkiye’de geçmişi binlerce yıl öteye giden çok önemli ekmeklerin olduğunu ifade ederek, bu ekmeklerin kültürel miras olduğunu söyledi. “Bu ekmeklere sahip çıkıp, hikayeleriyle dünyaya taşımalıyız” diyen Ataman, Göbeklitepe, Kastamonu, Vakfıkebir’in Anadolu’nun önemli ekmek ve buğday destinasyonları olduğunu vurguladı. Ekmeklerin inovatif çalışmalarla yeniden ele alınması ve birer ihracat ürününe dönüştürülmesi gerektiğini savunan Ataman, “Sadece ekmekler değil, onların hikayeleri de masalcıların kalemiyle gün yüzüne çıkarılmalıdır. Bu bölgelerde tarihi değirmenler, tarihi fırınlar ve buğday destinasyonları turizme de konu olmalıdır. Ülkemiz, ekmek köyleri için bulunmaz bir coğrafyadadır. Bu anlamda Göbeklitepe bir açık hava ekmek müzesine dönüştürülürken ürünleri de dünya pazarına hazırlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
EKMEK MESELESİ
Sağlıklı ekmek üretimini tüm ülkeye yaymak için mücadele ettiklerini aktaran Ataman, kendinden şöyle bahsetti: “İktisat mezunuyum, arkeoloji okudum, uzun yıllar Türkiye’nin lider unlu mamuller markasında genel müdürlük yaptım. Sağlıklı ekmek ve Anadolu’nun buğday ekmek mirası özel ilgi alanım. Yıllardır sektörde edindiğim tecrübeleri şimdi farklı sosyal sorumluluk projeleriyle buluşturup, doğru beslenme konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Türkiye’de birçok insanın günlük beslenmesinde ekmek temel besin kaynağı. Bu nedenledir ki bu ülkede, ekmek meselesi memleket meselesi. Bu anlamda fırıncıyı, kadınları ve çocukları bilinçlendirmek için projeler yürütüyoruz. Amacımız doğru ekmeğe ulaşmak ve doğru beslenmeyi ulaşılabilir kılmak. Bize göre doğru ekmek beslenmenin çok önemli bir bölümü. Biz ustalıkla mühendisliği birleştirip sağlıklı ekmek üretimini tüm ülkeye yaymaya çalışıyoruz.”
MUCİZENİN ÖYKÜSÜ
“Milli tarım uygulamaları kapsamında Anadolu’nun atalık tohumları koruma altına alınmalıdır” diyen Ataman sözlerine, “Anadolu’nun her bir ekmeği başka bir mucizenin öyküsü olup, hepsi birbirinden değerlidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanın en sevdiği lezzet çocukluk sofralarındaki lezzetmiş. Bu nedenledir ki dünyanın dört bir tarafına yayılmış vatandaşlarımız için bazlama, Trabzon ekmeği, Afyon ekmeği, Kastamonu ekmeği yuvaya dönüşün anahtarıdır. Nerede yaşarsanız yaşayın mutfak birleştirici bir güçtür. Bir lokma ekmek birçok sorunu bertaraf eder” diyerek devam etti.