- Gündem
- 23.05.2025 22:08
Mobilya sektöründe yaşanan daralma, firmaların üretim kapasitelerini yarı yarıya düşürdü. İhracat vurgusu yapan sektör temsilcileri, yaşanan daralmayla beraber sektörde kaosun oluştuğuna dikkat çekti
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Mobilya sektörü son zamanlarda ekonomik olarak ciddi oranda bir daralma yaşıyor. Sektör; açıklanan son verile göre yüzde 20 küçüldü. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri ise sorunun çözümü olarak; ihracat ve yeni yatırımların şart olduğunun altını çiziyor. İzmir Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, sektörün ciddi sıkıntılar içinde olduğunun altını çizerek yeni pazar alanlarının bulması gerektiğini savundu. Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ofis Mobilyacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Güreler ise ülkede yeni yatırımlar olmadan sektörün büyümesinin imkânsız olduğunu dile getirdi.
YENİ YATIRIM VURGUSU
Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ofis Mobilyacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Güreler, “Mobilya sektörü ciddi oranda sıkıntı yaşıyor. Çünkü ülkede yeni yatırımlar yok. Yeni fabrikalar açılmıyor. Mevcut fabrikalar ve işletmeler de iş yapamadığı için var olan mobilyalarını değiştiremiyor. Böyle olunca da bizim sektörümüzün sıkıntılar yaşaması kaçınılmaz oluyor. Ülkede yatırımlar olmayınca mecburen bizim işimiz de doğal olarak düşüyor. Biz firma olarak iki üç yıldır bu daralmanın farkındaydık. İhracat yapılması gerektiğini, yeni pazar alanların bulunması gerektiğini hep söyledik. Şu anda en net çözüm reçetesi ihracat yapmak. İç fiyatlarla ilgili sektörün bu anlamda beklemekten başka bir çaresi yok. Faizlerin düşmesi gerekiyor ki yatırım yapılabilecek bir alan açılsın. Bizim sektörün canlanması için yeni yatırımların olması gerekiyor. Yeni fabrikaların kurulması ya da var olan işletmelerin mobilya anlamında yenilenmeye gitmesi gerekiyor. Çünkü bizim tüketilen ürünlerimiz 10-15 yıl rahatlıkla kullanılabiliyor. İç piyasanın hareketliliği yeni yatırımlarla gerçekleşir. Yeni fabrikalar açılmıyor, mevcut fabrikalar da para kazanamadığı için mobilyalarını değiştiremiyor. Bu anlamda mobilya sektöründe ofis mobilyacıları daha fazla darbe görüyor. Bunları aşmak için mutlaka ihracat yapmak lazım” ifadelerini kullandı.
TEK ÇIKIŞ NOKTAMIZ İHRACAT
Mobilya sektörünün içinde olduğu daralmadan tek çıkış noktasının ihracat olduğunun altını çizen İzmir Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan ise tüketicinin, tüketim anlayışının değiştiğine vurgu yaptı. Özkoparan, “Şu anda sadece Türkiye’de değil bütün dünyada bir ekonomik daralma söz konusu. Bunun nedenleri çok. Bizim şu an yaşadığımız ekonomik sıkıntı mobilya sektörümüzde kendini daha çok hissettirdi. Çünkü tüketicinin tercihleri değişti. Mobilya eskiden hep daha öncelikliyken şu anda otomobil, tatil, turizm gibi sektörler bizim sektörümüzün önüne geçti. Bunun gibi nedenlerden dolayı biz biraz geri kaldık. Bu değişir mi? Toplumun yaşam şekli değişmedikçe değişmez. Bunların yanında bir de inşaat sektöründe yaşanan daralma da bizi son derece olumsuz etkiledi. İnşaat sektörünü tamamlayan sektör mobilya sektörüdür. İnşaat daraldıkça biz de daralıyoruz. Bu ekonomik daralmadan nasıl çıkarız diye soracak olursanız? Birinci yapmamız gereken şey; yurt dışında yeni pazarlar bulmak. Bugün İtalya mobilya sektörüne bakıldığında adamlar gidip Endonezya’da kendi ülkelerine özgü mobilya fabrikalarını kurdular. Bugün İtalya’nın çok iyi firmaları dahi bunu yaptılar. Kendi üretimlerini kendi ülkelerine kapattılar, yabancı ülkelerde fabrikalar açtılar. Bizim de yapacağımız şey bu olmalı. Aynen Çin gibi biz de gidip bu kapıları çalacağız. Çin’in yaptığı üretimleri ben yapabilirim demeliyiz. Bir de Türkiye’deki işçiliğimizi yurt dışına satmaya çalışacağız. Bunun dışında başka bir alternatif maalesef ki şu an için yok. Tek çıkış noktamız ihracat” değerlendirmesinde bulundu.
FİRMALAR YARI YARIYA KÜÇÜLDÜ
Firmaların istihdamlarında ve üretim kapasitelerinde küçülmeye gittiğini söyleyen Özkoparan, “Bu daralma beraberinde istihdam daralmasını da getirdi. Bugün bütün üretim yapan firmalar aşağı yukarı kapasitelerini yarı yarıya düşürdüler. Bu da tabi ki büyük bir kaos yaratıyor. Bunun haricinde Suriyeliler, Afganistanlılar gibi ülkemize gelen ucuz iş gücü de yine sektörde yıllarca çalışmış insanları da biraz daha zor duruma soktu” diye konuştu.