- Gündem
- 08.05.2025 00:55
Halkların Köprüsü Derneği, mülteciler hakkında yayılan yanlış bilgiler üzerinden yürütülen linç politikalarına karşı kampanya başlattı
E. ÇAĞLA GENİŞ
İzmirde Halkların Köprüsü Derneği üyeleri, mültecilere karşı yanlış bilgiler üzerinden yürütülen ırkçı politikalara karşı kampanya başlattı.
Sosyal medyada #Farkındamısınız adıyla başlatılan kampanya aracılığı ile mültecilere karşı yürütülen nefret söylemlerine dikkat çekilirken, mülteciler hakkında başta sosyal medyada olmak üzere yayılan yanlış bilgilere cevaplar veriliyor. Kampanyanın yürütücülerinden mültecilere yönelik ırkçı kampanyalara ve nefret söylemlerine karşı toplumun tüm bireylerinin üzerine çeşitli görevler düştüğüne dikkat çekerek, dernek olarak yürüttükleri kampanyaya destek çağrısında bulundu.
IRKÇILIĞA MARUZ KALIYORLAR
Kampanyanın yürütücülerinden Dilan Taşdemir, mültecilere karşı yürütülen nefret kampanyalarına karşı bir duruş gösterdiklerini ifade ederek, Suriyeden Türkiyeye gelen mülteciler 6 yılı aşkın süredir büyük hak kayıplarına uğruyor ve ağır şartlarda yaşamak zorunda bırakılıyor. Böylesi ağır koşullarda yaşamak durumunda bırakılan mülteciler, aynı zamanda ağır bir ırkçılığa da maruz kalıyor. Irkçılık, Türkiye şartlarında son dönemde ortaya çıkan bir şey değil ve mülteciler de artık bu uygulamalardan paylarını alıyor dedi.
YANLIŞ BİLGİLER YAYILIYOR
Mültecilere yönelik nefret söylemlerinin bir nedeninin de yayılan yanlış bilgiler olduğunu vurgulayan Taşdemir, yanlış bilgilerin Türkiyede ırkçılık argümanı haline geldiğini belirterek, Mültecilere karşı nefreti körüklemek isteyenlerin belli argümanlara ihtiyaçları var ve bu nedenle yanlış bilgileri fısıltı yolu ile yaymayı tercih ediyorlar. Türkiyede bilginin doğruluğu da sorgulanmaz hale getirildiği için bilginin kaynağı ve doğruluğu sorgulanmadan toplumsal alanda kabul görüyor. Üretilen Suriyeliler sınavsız üniversiteye giriyor, Suriyeliler binlerce lira maaş alıyor, Suriyeliler oy kullanacak tarzındaki yanlış bilgiler sosyal medya aracılığı ile yayılıyor. Dernek olarak bu durumun önüne geçmek amacı ile doğru bilinen yanlışları düzelterek sosyal medya üzerinden yaymayı amaçlıyoruz. Kampanyayı başlattığımız günden bu yana oy kullanma ve sınavsız üniversite konularındaki yanlış bilgilere açıklık getirmeye çalıştık ifadelerini kullandı.