- Gündem
- 23.05.2025 22:20
4. Uluslararası Gastronomi Turizm Kongresinde konuşan Kocaoğlu, “Göç yolları üzerinde bulunan kadim medeniyetin mirasçılarıyız. Kadim medeniyetimizin kadim mutfağına sahip çıkıp hak ettiği yere getirmeliyiz” dedi
NURETTİN BAKİ
Bu yıl 12’nci kez düzenlenen ve Lizbon’un misafir kent olarak katıldığı 4. Uluslararası Gastronomi Turizm Kongresi İzmir’de kapılarını ziyaretçilerine açtı. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda katılımcının hazır bulunduğu kongrenin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin turizmden hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Kocaoğlu, aynı gün açılan hem Travel Turkey hem Gastronomi Kongre fuarlarının birbirlerini desteklediğini belirtti. Kocaoğlu, “Anadolu’da Osmanlı ve Selçuklu Devleti başta olmak üzere tam 33 tane medeniyet kurulmuş. Göç yolları üzerinde yer alan Anadolu coğrafyası her medeniyetten bir şeyler alabilmiş ve günümüze kadar taşıyabilmiştir. Anadolu’nun iki tane kadim özelliği var. Sabır ve yardımlaşma, bu iki özellik Anadolu’nun has kadim özellikleridir. Biz bu medeniyetin mirasçılarıyız. Miras olarak devir aldığımız bu medeniyete sahip çıkmak için, Büyükşehir belediyesi olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Kocaoğlu, “2010 yılında yola çıktığımızda İzmir ve Ege Bölgesi için hizmet ve turizm sektörünün büyümesi için destekleme kararı aldık ve yol haritamız belirlemiştik. Katılımcı yönetim anlayışıyla kente ve her şeye baktığımızda aşılmayacak bir engel yok. Biz de büyükşehir belediyesi ve üniversitelerimiz başta olmak üzere birlikte yol yürüme pratiği olan ve birlikte başarıya yürüyen bir il olmaktan, katılımcı demokrasiyi ve yerel başarıyı uygulayan yerel yönetim olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Göç yolları üzerindeyiz birçok millet yurt edinmiş bir kısmı geçici bir kısmı kalıcı yurt edinmiş ama geleneğini, tortusunu, mutfağından hepsinden bir şeyler bırakmış. Bu derece zengin olan bu medeniyete sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜRÜMÜZ TANITILAMIYOR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Balıkaya, Anadolu yemek kültürünün çok çeşitli olmasına rağmen yeterince tanıtılamadığından dolayı istediği yerde olmadığını savundu. İspanya gastronomi turizmini örnek veren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turizm dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden, bu sektörde rekabet de günden güne artıyor. Turizm eğilimlerinde gastronomi de günden güne daha çok ortaya çıkıyor. Destinasyon seçimlerinde de ana etken hale geldi. Misafirperverliğin yanı sıra yeme kültürü de evrensel barışa hizmet ediyor. İzmir işte bu bakımdan özel bir şehir. İspanya, gastronomi turizmiyle her yıl 10 milyon turisti ülkesine çekiyor. İspanya bunu 200 çeşit yemekle yaparken, Türkiye, eşsiz mutfağa ve kültüre sahip olsa da dünyada yeteri kadar tanınmamaktadır. Turizmciler olarak görevimiz bu eşsiz ürünü tanıtmak, lezzetlerimizi ülkemizde yabancı turistlerle buluşturmaktır” ifadelerini kullandı.