Önce poliklinik sonra hastane!

Güzelbahçe’nin bir hastaneye ihtiyacı olduğunu ve yıllardır bu hizmetin karşılanamadığını vurgulayan GÜLDER Başkanı Şahbaz, ilçedeki devlet hastanesi polikliniğinin ise 7 aydır kapalı olduğunu açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 05.10.2020 07:53
  • Güncelleme Tarihi : 05.10.2020 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Önce poliklinik sonra hastane! haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ /ÖZEL HABER
İzmir’in Güzelbahçe İlçesi özellikle emekliler tarafından tercih edilerek sürekli göç alan bir ilçe. 2019 verilerine göre Güzelbahçe’nin nüfusu 33 bin 725’e ulaştı. Nüfusunun 33 bine ulaşmasına rağmen halen bir polikliniğinin ve tam teşekkülü bir devlet hastanesinin olmaması ise tartışma konusu… Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz, Güzelbahçe’nin uzun yıllardır bir hastaneye ihtiyacı olduğunu bizlerle paylaştı. Emeklilerin yerleşmeyi tercih ettiği bir bölge olduğu için yaşlı nüfus oranının arttığını söyleyen Şahbaz, salgın dolayısıyla bir hastaneye olan ihtiyacın ve bulaş riskinin daha da arttığını vurguladı. Şahbaz, en yakın hastane olarak gösterilen ve 2018 yılında hizmete açılan Urla Devlet Hastanesinin Güzelbahçe Polikliniğinin ise 7 aydır kapalı olduğunu kaydetti. Poliklinik hizmetinden yararlanamayan Güzelbahçelilerin başka hastanelere gitmek zorunda kaldığını ve herkesin özel arabasının olmadığını belirten Şahbaz, polikliniğin acilen yeniden açılması gerektiğini ve eksik olan fizik tedavi ünitesi gibi birimlerin daha da güçlendirilmesini talep etti.



HASTANE İLÇEYE ‘GEREKSİZ’ GÖRÜLÜYOR
“Güzelbahçe şu anda 35 bin civarında nüfusu olan bir ilçe ve Güzelbahçe’de uzun zamandır ‘bir hastanemiz olsun’ talebi var” ifadelerini kullanan Şahbaz, “Bu sadece bizim özel bir talebimiz değil aslında. Sorsanız çoğu kişi halk olarak böyle haklı bir talepte bulunuyor. Neden haklı olarak? Bunu duyan bütün yetkili kurumlar diyor ki ‘etrafta bir sürü hastane var (Urla, Seferihisar, Dokuz Eylül), dolayısıyla sizin bir hastaneye ihtiyacınız yok’. İkinci olarak da ‘sizin nüfusunuz bunun için yeterli değil, bir hastanenin inşa edilebilmesi için az bir nüfusunuz var’ diyorlar. Sonuç itibari ile ‘burası bir hastaneye ihtiyaç duyacak kadar hem büyük bir nüfusa sahip değil, hem de coğrafi olarak da gereksiz’ deniliyor. Böyle bir karşı çıkış var. Aslında baktığınız zaman Güzelbahçe’nin nüfusu çok hızlı artıyor. Ve gelen nüfusun en önemli özelliği de emekli ve yaşlı olması. ‘35 bin nüfusa bu hastane gereksiz’ savının arkasında ‘peki, bu nüfusun ne kadarı yaşlı ve kronik hastalıklara sahip’ düşüncesi yatmıyor. Bunu sormak lazım. Çünkü burada ciddi anlamda yaşlı ve kronik hastalığı olan insan var” dedi.



TUZU KURU DEĞİL!
İlk olarak polikliniğin açılmasını talep eden Şahbaz, şunları ekledi: “Pandemi döneminde diyorlar ki ‘siz kalkın gidin Urla’ya ya da başka bir yere’. Tamam, benim arabam var ama bir başkasının yok. Güzelbahçe nüfusunun hepsi tabiri caiz ise tuzu kuru değil, herkes arabasına binip gidemiyor. Yaşlı ve parası olmayan mecburen toplu ulaşımı kullanıyor. Gerçi toplu taşıtlarda da artık kısıtlamalar var. Belli bir sayıya ulaştıktan sonra şoför almıyor ya da belli saatlerde yaşlıların gidiş gelişlerine de sınırlar koyuluyor. Hastalığın ne zaman geleceği belli olmaz ki. Diyelim ki ‘ne olursa olsun’ deyip bindi, bu kez de bulaş sorunu yaratacak. Pandemi aslında bu yaşlı nüfusunun sorununu artırıyor özetle… Bunun hastane ile bir doğrudan bağı yok. Bu polikliniğin açılması için istediğimiz bir şey. Hastane bugünden yarına hemen olan bir şey değildir. Mutlaka bir yatırım planı alınır, yer gösterilir. Bununla alakalı Güzelbahçe Belediyesi Siteler Mahallesi’nde bir alan tespit etti. İçinde de rahatlıkla hastane yapılabilir. Fakat bunun için ortaya konan projede, 5 tane yatak ve diş ünitesi olan bir yer öneriliyor. Şimdi 35 bin nüfuslu ve böyle kronik hastalıkları olan bir ilçeye bunu önermek çok anlamsız. Bir de yer verilmişken bunu önermek çok anlamsız. Bu bizi önemsememektir.”



HASTALAR HİZMET ALAMIYOR
Hastane konusunda Güzelbahçe’nin birçok şeyi yapabileceğini savunan Şahbaz, “Buraya 100 yataklı bir hastane istemiyoruz elbette. Daha küçük bir hastane hedefliyoruz. Ve buranın özelliklerine göre de bir hastane olabilir. Yani fizik tedavisi daha ön planda olabilir, geriatrik bir takım yaklaşımlar olabilir veyahut palyatif bakım gerektiren durumlar için bölümleri bulunabilir. Bir hastanenin illa ki geleneksel bölümleri olan bir hastane olması gerekmez. Nüfusa göre hastane planlanır. Güzelbahçe’de özellikle palyatif bakıma ihtiyaç duyan üyelerim oldu ve çok sıkıntı çektiler. Hizmet alamadılar, buradan Dokuz Eylül’e gitmeleri gerekiyordu her seferinde” bilgisini paylaştı.
BİZDE Kİ FERYAT FİGAN ARTAR
Üç tane merkezde sağlık ocaklarının olduğunu aktaran Şahbaz, son olarak, “Gece saatlerinde, 12’den sonra bizim bütün eczanelerimiz kapanıyor. Neden? Çünkü yataklı tedavi kurumu yok diye, sağlık ocakları da zaten gündüz çalışıyor diye… Yani bir hastane olmamasının geceleri de bize sıkıntısı var. İlaç bile alamazsınız siz Güzelbahçe’de. İlaca ihtiyacınız olsa Urla ya da Narlıdere’ye gitmeniz gerekiyor. Bizim önceliğimiz polikliniğin açılması. 12 dernek ile birlikte ortak dilekçe hazırladık, Kaymakam Bey ile de görüştük, o da girişimde bulundu, biliyorum. En son Urla Devlet Hastanesi Başhekimi Adıgüzel Bey ile de görüştük. O da dedi ki ‘Ekimin ortasına kadar biz bunu açmayı planlıyoruz’. Yani sonuç olarak inşallah açılacak diye bekliyoruz. Ama açılmaz ise şu dağın arkasına da bakacağız. O dağın arkasında da eşek yok ise o zaman bizde ki feryat figan biraz artar. Şu an sessiz sakin bir şekilde haklarımızı istiyoruz” cümlelerini kullandı.