- Gündem
- 14.05.2025 16:54
Orucu dinç biçimde tutabilmek ve halsizlik yaşamamak için önerilerde bulunan Diyetisyen Zünbülcan, Ramazan Bayramı’nın ilk günü için de uyardı: “Çay, kahve yerine daha çok su tercih edilmeli”
SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER
Ramazan ayında oruç tutulmaya başlanmasıyla birlikte, değişen öğün saatleri nedeniyle yeterli ve dengeli beslenme büyük önem kazanıyor. Diyetisyen Derya Zünbülcan, orucu dinç biçimde tutabilmek ve halsizlik yaşamamak için önerilerde bulundu.
Tüm gün boyunca aç kalan bedene iftarda bir anda yapılan yüklenmenin kan şekerinde dalgalanmalara yol açtığını ifade eden Zünbülcan, “Bu dengesizliği önlemek için iftar iki kısımda yapılmalıdır. İlk olarak hurma, peynir, bir kase çorba ve bol salata ile oruç açılarak 30 dakika mola verilmelidir. Sonrasında ağır olmayan bir ana yemek yoğurt ve salata ile iftar tamamlanmalıdır. Öte yandan ramazanda en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamak gelir. Uzun süren açlık nedeniyle gün içerisinde zorlanılmaması için sahura kalkmak gerekmektedir. Sahurda haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, bol yeşillik, 1 porsiyon taze meyve, 2-3 tam ceviz tüketilmelidir. Tüm gün daha tok kalabilmek için 2-3 dilim ekşi mayalı çavdar ekmeğinden faydalanılmalıdır” diye konuştu.
HURMA ÖNEMLİ BİR BESİN
İftariyelik seçiminde yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip besinlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Zünbülcan, “Bunların yerine kuru kayısı, kuru elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar, tuzsuz zeytin, hurma, tam tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir gibi oruç tutmayı kolaylaştıracak besinler güvenli miktarlarda tüketerek vücudumuza katkı sağlanmalıdır. Özellikle hurma içerdiği vitamin ve mineraller ile bedenin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan önemli bir besindir. Yüksek oranda folikasit, magnezyum, kalsiyum içerir. Daha dinç oruç tutmaya yardımcı olur. İftar ve sahur sofrasında yeşil yapraklı sebzelerin beslenmemizdeki önemini bir kere daha anımsayarak salata tüketme alışkanlığı kazanılmalıdır. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2-3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz” dedi.
GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
Besin zehirlenmelerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Zünbülcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “15-48.8 derece arası besinlerin mikrobiyolojik tehlikesinin en yüksek olduğu sıcaklık aralığıdır. Yaz aylarında yüksek hava sıcaklığı özellikle et, süt, sütlü gıdalar gibi besinlerin mikrobiyolojik olarak tehlikeli hale gelmesini kolaylaştırmakta böylece gıda zehirlenmeleri oluşabilmektedir. Gıda zehirlenmelerini önlemek adına açıkta satılan besinlerden uzak durularak besinler kaliteli, hijyenine güvendiğiniz firmalardan temin edilmelidir. İftardan sahur vaktinin bitimine kadar olan süre içerisinde hiç kalori içermeyen doğal içeceğimiz olan suyu içmek için susamayı beklemeyin.”
BAYRAMIN İLK GÜNÜNDE NELER TÜKETİLMELİ?
Ramazan Bayramı’nın ilk gününde tüketilen gıdalar için de uyarılarda bulunan Zünbülcan, “Bir ay boyunca dengeli bir şekilde beslenen bünye bayramda bir anda yorulmamalı. İlk olarak kahvaltı bizim için çok önemli. Kahvaltı hafif ve dengeli bir kahvaltı olmalı. Tam tahıllı ekmek, biber, domates, yeşillik ve belki doğal reçel gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Tabi ki bizim için önemli olan yiyeceklerde vardır.Bunlardan bir tanesi tatlıdır ve ara öğün yemeğimizdir. Yine bayramda ara öğünler atlanmamalı. Tatlıya dikkat edilmelidir. Çünkü iki dilim baklavada 400-450 gram kalori vardır. Dolayısıyla tatlıya dikkat etmeliyiz” bilgisini paylaştı.
BAYRAM BOYUNCA ÇAY YERİNE SU!
Bayram boyunca çay, kahve yerine daha çok su tercih edilmesi gerektiğini belirten Zünbülcan, aynı zamanda bayramda alınan kalorilerin çeşitli egzersizlerle eritilmesi gerektiğini söyledi. Bayramda yeme içme konusuna dikkat çeken Zünbülcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Çok miktarda çay, kahve içersek mide yanması gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz. Aynı zamanda egzersiz unutulmamalı misafirliklere mümkünse yürüyerek gidilmeli. Kısa mesafelerde yaptığımız bu tür egzersizlerle kalorimizi eritmeliyiz.”