- Gündem
- 22.04.2025 00:45
Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan macun lezzetini, İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda Tunçay Özbakıcı ve Cem Sepetçioğlu sürdürüyor
ONURHAN ALPAGUT
Osmanlı'dan günümüze gelen Osmanlı Macunu geleneğini, geleneksel kıyafetleri ve seyyar tezgahı ile İzmir Kemeraltı Çarşısı'nda Tuncay Özbakıcı ve Cem Sepetçioğlu sürdürüyor.
Limon, çilek ve portakal tadında satılan macunun İzmirlilerden yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Tuncay Özbakıcı, lezzetin grip, nezle gibi hastalıklara iyi geldiğini belirtti.
GENÇLERE MACUNU ÖĞRETİYOR
Dedesinden aldığı mesleği 20 yıldır Tarihi Kemeraltı Çarşısında İzmirlilerle buluşturan Tuncay Özbakıcı, Dede mesleği. Dedemden öğrendiğim şeker macununu 4-5 saatlik bir uğraş neticesinde evde kendim yapıyorum. Ürettiğim macunları limonun da yardımıyla tahta çubuklara dolayarak rengarenk bir şekilde satıyorum. Çocuklardan ziyade büyükler ilgi gösteriyor. Çocukluk macunu', Tarihi macun' olarak isimlendiriyorlar. İzmir halkı macunu seviyor ama yeni nesil bunu bilmiyor. Çocuklar ve gençler, Bu nedir?' diye soruyor, ben de ecdadımız olan Osmanlı'dan kalma günümüze kadar gelen bir tat olduğunu anlatıyorum" dedi.
GELENEKSELE BAĞLI KALARAK ÜRETİYOR
Bazı macun satıcılarının, macunun içerisine maliyeti düşürmek amacıyla farklı bileşenler ve yapay tatlandırıcılar kattığını ancak kendisinin tamamen geleneklere bağlı kalarak doğal bir şekilde macunu yaptığını söyleyen Özbakıcı, Osmanlıda kuvvet macunu olarak isimlendiriliyor. Yeniçerilere savaş öncesinde verilen macunlardan biri. Özellikle naneli ve elmalısı bronşit hastalığına çok iyi geliyor. Limon, portakal, vişne, çilek özlerini zamanında alıp şerbetini yapıyoruz. Biz bunlarda gıda boyası ve yapay tatlandırıcı kullanmıyoruz. Kullananlar var ve ucuza satıyorlar. Bunlar sağlığa zararlı. Biz dededen nasıl gördüysek aynı şekilde yapıyoruz. Yiyen bir daha buradan yemek istiyor. Sonradan bu işi para için yapanlar işin püf noktasını bilmedikleri için yapay tatlandırıcı ve gıda boyası kullanıyorlar. Ondan sonra insanları zehirliyorlar diye konuştu.
TANITILMAZSA YOK OLUP GİDECEK
10 yıldır Kemeraltı Çarşısında Osmanlı Macunu satarak ailesini geçindirdiğini söyleyen Cem Sepetçioğlu ise, macuncuların en büyük sıkıntısının yer olduğu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'na seslenen Sepetçioğlu, En büyük sıkıntımız yer. Belediyeden bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Simitçilere stant veriliyor da bizlere niye verilmiyor. Yer verilirse bu geleneği hem yerli hem de yabancı turistlere daha rahat biçimde aktarabiliriz. İstanbul'da bu yapılıyor. Bu meslek tanıtılmasa kaybolup gider dedi.