Sayfa Yükleniyor...
Bu yılki Kurban Bayramı tatilinden beklentilerinin yüksek olduğunu belirten TÜRKODER Başkanı Ertan Ustaoğlu, otel doluluk oranlarının bayramda yüzde 100’e çıkacağını öngördüklerini aktardı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 yılı dini takvimine göre, Kurban Bayramı tarihleri belli oldu. Yayımlanan bilgilere göre, Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü başlayacak ve 4 gün sürecek. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte turizm sektöründe de hareketlilik başladı. Türkiye Küçük Oteller Derneği (TÜRKODER) Başkanı Ertan Ustaoğlu, bu yıl Kurban Bayramı tatilinin 10 gün sürmesini umut ettiklerini belirtti. Ustaoğlu, “Şu an otellerde doluluk oranları yüzde 60 civarında. Ancak bayram tatilinde otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağını öngörüyoruz. Bayram tatilinden beklentilerimiz yüksek” dedi.
Otelcilerin Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olmasını umut ettiklerini dile getiren Ustaoğlu, tatilin uzamasından sektörün olumlu etkileneceğini dile getirdi. Henüz yüzde 100 doluluğa ulaşamadıklarını aktaran Ustaoğlu, “Şu an otellerde doluluk oranları yüzde 60 civarında. Ancak otelciler olarak bayram tatilinde yüzde 100 bir doluluğun olacağını öngörüyoruz. Bayram tatilinden beklentilerimiz yüksek. Şu anda gerekli verimi alamıyoruz. Oteller yeterince dolu değil. Okulların kapanmasına da daha var. Okulların kapanmasıyla bayram tatilinin denk gelmesi bizim için bir avantaj olacak. Taleplerde olumlu etki yaratacak” ifadelerini kullandı.
Ramazan Bayramı’na kıyasla Kurban Bayramı’nda doluluk oranlarında çok fark olmadığını belirten Ustaoğlu, “Kurban Bayramı’nda sadece ilk 1-2 gün sakinlik yaşıyoruz. Çoğu kişi kurbanını kesip öyle tatile geliyor. Ancak tatil süresi uzun olduğu için yine gelmek isteyen bir şekilde geliyor. Ramazan Bayramı tam yaza denk gelmediği için mevsiminden kaynaklı bir sakinlik vardı. Ancak Kurban Bayramı’nda havalar daha çok ısınmış olacak. Bu nedenle Kurban Bayram’ında taleplerde daha çok artış yaşanabilir” ifadelerini kullandı. Otel fiyatlarında bir artışın yaşanmayacağını ifade eden Ustaoğlu, “Fiyatlar arttıkça taleplerde düşüş oluyor. Zaten vatandaşın genel olarak ekonomik durumu iyi değil. Bu nedenle fiyatlar ortalama seviyelerde olacak” diye aktardı.
Sektörde yaşanan sıkıntılara değinen Ustaoğlu, otelcilikte genel sorunun konaklama vergisinin ciro üzerinden alınması olduğunu aktardı. Ustaoğlu, “Ciro üzerinden yüzde 2 konaklama vergisi alınıyor. Faturalarda çok yüksek geliyor. Özellikle elektrik faturalarında ciddi artış yaşanıyor. Sahil bölgesinde denize yakın yerlerdeki otellerde klimalar sürekli açık oluyor. Bu durum da elektrik faturalarına yansıyor. Bizim talebimiz faturalardaki yüzde 30 KDV oranının aşağılara çekilmesi” dedi.
Otelcilik sektöründe bir diğer sorunun eleman sıkıntısı olduğunu dile getiren Ustaoğlu, “Oteller sezonluk olarak iş yapıyor. Bir yılın 3 veya 5 ayında bir yoğunluk yaşanıyor. Bu dönemlerde de eleman ihtiyacımız oluyor. Ancak kimse devamlılık olmadığı için gelmek istemiyor. Biz de eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Otelcilik sektöründeki elemanlar diğer iş alanlarına kıyasla daha yüksek ücret alıyorlar. Bu da maliyetlere yansıyor. Bu konu da teşvik yapılmalı. En azından 5-6 ay çalışan kişi kalan 5-6 ayda da işini garanti altına alabilmeli. Birtakım destekler yapılmalı. Eğer destek yapılırsa sektör eleman bulma konusunda sıkıntı çekmez” sözlerine yer verdi.
MERVE AĞRIÇ