Özel güvenlik sektörü yasa bekliyor

2004 yılında İzmir’de kurulan Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanı Serdar Gökhan Arıkan ile özel güvenlik alanındaki sorunlar yapılması gerekenler ve yürüttükleri faaliyetler hakkına konuştuk. Arıkan, sektörde için en önemli hadisenin 5188 sayılı yasanın yeniden düzenlenmesi olacağını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.06.2015 07:39
  • Güncelleme Tarihi : 20.06.2015 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Özel güvenlik sektörü yasa bekliyor  haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanı Serdar Gökhan Arıkan, insanoğlunun en temel gereksinimlerinden birinin kendini güvende hissetme duygusu olduğuna değinerek, “Bu ihtiyaca cevap vermek için kurulan özel güvenlik hizmetleri kuruluşlarını bir çatı altında toplayan derneğimiz, İzmir'in önde gelen özel güvenlik firmalarının üye olduğu ve bugüne kadar sektörünün gelişimi için birçok projeye imza atan saygın bir mesleki kuruluştur” dedi.

“HALA EKSİKLİKLERİMİZ VAR”

Arıkan, hedeflerinin üyeler arasında dayanışma sağlamak olduğunu belirterek,  “Amacımız, sektördeki sorunlara çözümler sunabilmek, işveren ve çalışanlara eğitim olanakları sunmak, hizmet kalitesinde anlayış bütünlüğü sağlamak ve kalite çıtasını yükseltmektir. Sektörümüzdeki en büyük sıkıntı mevcut iş yasasının özel güvenlik sistemine uygun olmamasından doğan farklılıklardır. Bugüne kadar 5188 sayılı yasa kapsamında faaliyetlerimi sürdürdük, sektörümüz için faydalı çalışmalar yapıldı. Ancak, hala eksikliklerimiz var. Mevcut İş Yasasıyla, Özel Güvenlik Yasasının mutlaka birbirinden ayrılması gerekiyor. Bir tür kamu hizmeti veren özel güvenlik sektöründe maalesef 8 saat mesai esasına göre çalışılamıyor. 12 ila 24 saat çalışma esas alınmalı. Bu konuda yeni bir yasanın çıkmasını bekliyoruz. Biz de bu konuyu olabildiğince kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz.  Yasa ile bir standart belirlenecek. Bu standarda uymayan işyerleri kapatılacak veya iyileştirilmesi sağlanacak. Şartlarını iyileştiren işyerleri de personelini daha kalifiye hale getirecek” şeklinde konuştu.

“SEKTÖR 300 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLIYOR”

Arıkan, Türkiye’de 300 binden fazla kişinin özel güvenlik sektöründen geçimini sağladığını söyleyerek,

“Özel güvenlikçiler olarak her geçen gün kendimizi yenileyerek vatandaşlara en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Akşamdan sabaha özel güvenlik teşkilatını toptan kaldırmak mümkün değil. Ancak, kendi içimizde profesyonelleşmeye sıcak bakabiliriz. Söz gelimi adliyelerde çalışacak olan personel oranın şartlarına göre hazırlanabilir veya hastanede çalışacak personelimiz oraya uygun eğitebilir” diye konuştu.

SEKTÖR 15 YIL İÇİNDE OLUŞTU

Arıkan, Türkiye’deki özel güvenlik şirketlerinin mevcut emniyet personelinin çalışmak istemeyeceği koşullardan dolayı geçen 15 yıl içinde kendi sektörünü oluşturduğunu belirterek,  “Her okula, her hastaneye, her bir devlet kurumunun girişine ve buralarda gece nöbetlerine birer emniyet personeli koymak mümkün olmadığı için sektörümüz kendi kendini oluşturdu” dedi.

“İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Arıkan, özel güvenlikçilerin yaptırım gücü olmasa da caydırıcı özelliği olduğuna değinerek, “Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren, istihdam sağlayan bu konu için ciddi bir çalışma yapmak gerekir. Dernek olarak hükümetimizle her türlü bilgi paylaşımına hazırız” diye konuştu.

“MESAİ SAATİNE DİKKAT ETMEK GEREKİR”

Arıkan, sektörde çalışan firmalara mesai saati uyarısında bulunarak,  “Özel güvenlik firmaları da iş kanununa tabiidir ve güvenlik görevlilerinin günde en fazla 8 saat çalışabilir. Ağır para cezaları ile karşılaşmamak için kurallara uyulması gerekir” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK SORUN MESAİ SAATLERİ”

Arıkan, bazı firmaların devletin kolluk kuvvetleri gibi güvenlik görevlilerini 12 saat çalıştırdığını bunun hem iş kanununa göre yasak olduğunu hem de sektörde haksız rekabete neden olduğunun altını çizerek,  “Biz dernek olarak sektörümüzün kurallara bağlı, etik değerlere sahip olması için mücadele ediyoruz. Bugün karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri mesai saati uygulamaları. Bazı firmalar 8 saat yerine çalışanlarını 12 saat çalıştırıyor. Bu şekilde yasayı çiğniyorlar. Ayrıca bir yerin güvenliğinin sağlanmasında günde 3 yerine 2 güvenlik görevlisi istihdam ediyorlar. Bu şekilde sektörde haksız rekabete de neden oluyorlar. Firmalar iş kanununa tabii olduklarını unutmamalı. Aksi takdirde çok büyük para cezaları onları bekliyor” dedi.

“SEMİNERLER DÜZENLEYECEĞİZ”

Arıkan, özel güvenlik hizmetlerinin Türkiye’de 5188 sayılı kanuna tabi olduğunu belirterek,  “Bu kanunda da yeni düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Kanun değişikliği çalışmaları devam ediyor.  Yakında yeni yasanın çıkmasını bekliyoruz. Orada da mesai saatleri ile ilgili düzenlemenin yer alacağını umuyoruz.  Sektörde mevzuattan kaynaklanan sıkıntıların var. Bu konuda kısa zaman içinde dernek üyelerine bilgilendirme seminerleri vereceğiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE DÜNYA’DA 2. SIRADA”

Arıkan, Türkiye’nin özel güvenlik sektöründe dünyada ikinci sırada yer aldığını, 214 bin kişinin bu alanda istihdam edildiğini belirterek, “İzmir’de de 4137 kişinin özel güvenlik görevlisi kimliği bulunuyor ve 2 bin 263 kişi çalışıyor. İzmir’de özel güvenlik izni alan firma ve kurum sayısı da 586’dır. Bu yıl bizim sektörümüz için hareketli geçecek. Kamu kurumları özel güvenlik hizmetlerinin önemini anladı. Özel sektör firmaları da özel güvenliğin önemini kavramaya başladı. Kapınızda bir bekçi olması ile özel güvenlik hizmeti birbirinden çok farklı şeyler. Bu nedenle sektör büyümesini daha da sürdürecek. Sektördeki eğitim konusunda AB ülkelerinde bile bir standart yok. Başta eğitim olmak üzere sorunlarımızın çözülmesi halinde bu sektör daha binlerce kişiye istihdam sağlar” diye konuştu.

“BUNDAN SONRA DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ”

Arıkan, İzmir’de 10 yıl önce kurulan ve şehrin önde gelen firmalarının yer aldığı derneğin her geçen gün güçlenerek yapılanmasına devam ettiğini ve bundan sonraki süreçte de daha çok çalışacaklarını ifade ederek, “Sektördeki en büyük sıkıntının mevcut iş yasasısın özel güvenlik sistemine uygun olmamasından doğan farklılıklardır. Sektörümüz için faydalı çalışmalar yapıldı. Ancak, hala eksikliklerimiz var. Mevcut İş Yasasıyla, Özel Güvenlik Yasasının mutlaka birbirinden ayrılması gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum” dedi.

“YASAYLA SORUNLAR ORTADAN KALKACAK”

Arıkan, haber bültenlerinde vatandaş ile özel güvenlikçiler arasında yaşanan hoş olmayan görüntülere gördükçe üzüldüğüne de değinerek,  “Yine belirttiğimiz gibi özel güvenlik teşkilatları için çıkarılacak yasayla birlikte bu sorunların ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Yasa ile bir standart belirlenecek. Bu standarda uymayan işyerleri kapatılacak veya iyileştirilmesi sağlanacak. Şartlarını iyileştiren işyerleri de personelini daha kalifiye hale getirecek. Bizim umudumuz bu yöndedir” diye konuştu.