Paralarını alamıyorlar

Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, cumartesi nöbetine giden aile hekimlerinin ve hemşirelerin 1 Ocak 2015 tarihinden bugüne nöbet ücretlerinin ödenmediğini öne sürdü


  • Oluşturulma Tarihi : 27.08.2015 07:19
  • Güncelleme Tarihi : 27.08.2015 07:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Paralarını alamıyorlar

EMİNE YALÇIN

Şu an için devletin cumartesi nöbetine giden aile hekimlerin haklarını gasp ettiğini ileri süren Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, cumartesi nöbetine giden aile hekimlerinin ve hemşirelerin 1 Ocak 2015 tarihinden bugüne nöbet ücretlerinin ödenmediğini söyledi.

AİLE HEKİMLERİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR

Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimlerinin genel manada birçoğunun pratisyen hekim olduklarını ve bu hekimlere de yaklaşık 15 günlük eğitim verdikten sonra aile hekimliği sistemine geçirildiklerini anlatarak, sonuç itibari ile bu hekimlerin aile hekimi uzmanı olmadıklarını savundu. Türkiye’nin aile hekimliği sitemine geçtiğini yalnız hiçbir altyapının oluşturulmadığını da öne süren Doğruyol, “Türkiye genelinde aile hekimleri uzmanlarının artırılması gerektiğini düşünüyorum. Aile hekimleri uzmanları artırıldıktan sonra aile hekimliği sistemine geçilebilirdi. Ama herkesin bildiği gibi 2005 yılında pilot uygulama ile başladı. 2007 yılında Türkiye genelinde uygulamaya geçildi. Aile hekimlerinin pratisyen hekimler olmasından dolayı nöbetsiz sabah 08.00 akşam 17.00 mesai uygulaması ile arkadaşlarımız hizmet vermeye başladı” diye konuştu.

BİR İNSAN AYNI ANDA 2 YERDE OLAMAZ

Aile hekimlerine öncelikle hastanelerde nöbet yazıldığını ifade eden Doğruyol, sözlerine şu şekilde devam etti: “Örneğin Konak’ta çalışan bir aile hekimini saat 16.00’da nöbet yerinde olmak kaydıyla Çeşme’de ve Tire’de bulunan hastanelerde nöbet yazılıyor. Yazılan nöbet listeleri bizim elimizde. Bu olay çok saçma sapan bir durum. Çünkü bir insan aynı anda 2 yerde olamaz. Aynı zamanda zaten Konak’ta çalışan bir hekimin Çeşme’ye gitmesi en az 1 saat. Saat 17.00’de mesai bitiminde yola çıksa 18.00 gibi orada olur. Biz bu yaşananlara tepkimizi gösterdik. Sağlık Bakanlığı hastane acillerinde yazılan nöbetlerden vazgeçti. Bu sefer denildi ki aile hekimleri cumartesi günü nöbet tutacak. Bizde bu arkadaşlar için ‘tamam nöbet tutsunlar. Ama neyin nöbetini tutacaklar?’ dedik. İzmir İli içinde Kınık’ta, Beydağ’da ya da Karaburun’da hafta sonu doktor olmayabilir. Orada bulunan aile hekimlerine durumu anlatıp acil durumlarda nöbet tutmaları için ricada bulunsak hiçbir aile hekimi u duruma ‘hayır’ demezdi. Ama İzmir merkezi düşünün her 500 metrede bir tıp merkezi ya da bir hastane var. Bu durumda bile İzmir merkezinde bulunan aile hekimleri de nöbet yazılmakta. Neden nöbet yazıldığını da halen Sağlık Bakanlığı anlatabilmiş değildir. 1 Ocak 2015 tarihinden bugüne kadar cumartesi günü nöbet tutan aile hekimleri arkadaşlarımıza ne kadar hasta başvurusu olmuştur? Bu durumu sorgulamak lazım. Bu hekimlerin acil hizmet vermesi bekleniyorsa eğer bu arkadaşların bulundukları birimlerde acil hizmet verme ile ilgili aletleri ve ekipmanı yok. Ayrıca yine bu arkadaşların acil hizmet ile ilgili bir eğitimi yok. Sonuç olarak pratisyen bir hekimin acil hizmeti vermesi de yasal değildir.”

AİLE HEKİMLERİNİN HAKLARI GASP EDİLİYOR

Doğruyol, cumartesi nöbetine giden aile hekimlerinin ve hemşirelerin 1 Ocak 2015 tarihinden bugüne nöbet ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek, şu an için devletin cumartesi nöbetine giden aile hekimlerin haklarını gasp ettiğini söyledi. Doğruyol, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Biz nöbet ücretleri ile ilgili ilgili yerlere yazı yazdık. Bize gelen cevaplar genel olarak ‘çalışmalar devam ediyor’ şeklinde oluyor. Ama bizim anladığımız kadarıyla cumartesi nöbetleri için aile hekimlerine ücret ödemeden aile hekimlerin sırtına yükleme çabası olduğunu düşünüyoruz. Zaten ücret ödeme gibi bir çabaları da söz konusu değil.”

Haber Merkezi