Sayfa Yükleniyor...
Taklit ve tağşişe dair önemli uyarılarda bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tüketicilerin bütün tağşiş ve taklitleri fark etmesinin ise mümkün olmadığını hatırlattı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla ülkemizdeki peynir üretimi ve taklit tağşiş sorununa dikkat çekti.
Peynir de çok fazla çeşidin bulunmasının, taklit ve tağşiş yapmanın boyutlarını artırdığını dile getiren Bayraktar, “Bu kadar fazla ürünün takibi ve denetlenmesi zor olurken, son 2 yılda peynir fiyatlarında 4 kata varan artışların görülmesi tüketicimizin alım gücünü azaltıyor” dedi.
TAĞŞİŞE EN AÇIK ÜRÜNLER
Başkan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haksız kazanç sağlamak ve birim maliyetleri düşürmek için peynir yapımında; süt yağı haricinde yağ kullanımı, koyun ve keçi peynirlerine inek sütü karıştırılması, ürün yapısını sertleştirmek için nişasta kullanımı, küf ve maya oluşumunu engellemek amacıyla izin verilen miktardan fazla natamisin kullanımı gibi değişik yöntemlere başvuruluyor. Özellikle piyasada tost peyniri, üçgen peynir ve kahvaltılık peynir gibi eritme peynirler sorunu çok daha önemli hale getiriyor. Bu peynirler birçok peynir çeşidinin süt tozu ve tereyağı bazlı süt ürünlerinin ve homojenliği sağlayıcı kimyasal maddelerin karıştırılması ile yüksek sıcaklıklarda işlenerek elde edildiği için tağşişe en açık ürünlerdir.”
Tüketicilerin bütün tağşiş ve taklitleri fark etmesinin ise mümkün olmadığını hatırlatan Bayraktar, “Halk sağlığını tehdit eden bu konuda kontrol ve denetimlerin sıkılaştırılarak, taklit ve tağşişe yeltenenlere müsaade edilmemesi gerekiyor. Tüketicilerimizin de ürünleri ambalajlı ve etiketli, güvendikleri markalardan almaları yararlarına olacaktır. Etiket bilgisi çok önemlidir ve tüketicilerin etiket bilgisini dikkatli incelemesi gerekiyor” uyarısında bulundu.
GURBET YAVUKLU