Potansiyelin farkında değil

İzmir’de enerji verimliliği ve enerji dönüşümünde yaşanan son gelişmeler EGD öncülüğünde yuvarlak masada ele alındı. Vatansever, “Bizim sanayicimiz sektörde kendi kapasitesinin farkında değil” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 30.05.2019 07:54
  • Güncelleme Tarihi : 30.05.2019 07:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Potansiyelin farkında değil haberinin görseli

NURETTİN BAKİ
Ekonomi Gazetecileri Derneğinin (EGD) dünyayı ve insanlığı tehdit eden iklim değişikliği tehlikesine karşı çalışmaları devam ediyor. Bu doğrultuda Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) iklim ekonomisi projesi kapsamında İzmir’de enerji verimliliği, enerji dönüşümü gibi konuların ele alındığı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya EGD Başkanı Celal Toprak, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever ve İzmir’deki yerel gazetelerin ekonomi temsilcileri katıldı.
YÜZDE 74 ORANINDA
Ülke olarak enerjiyi hor kullandıklarını söyleyen ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Ekonomi Bakanlığının verilerine göre yüzde 74 oranında dışa bağımlı olduklarını vurguladı. Vatansever, “Ülkemizde enerjiyle ilgili çok sayıda problem var. Ama bizim temel olarak üzerinde durmamız gereken şey yerli ekipman üretimi konusu. Ekonomi Bakanlığının verilerine göre; enerjide yüzde 74 oranında dışa bağımlıyız. Dolayısıyla bu dışa bağımlılık demek, enerji ham maddesi olarak dışa bağımlı olmanın yanı sıra ekipman olarak da dışa bağımlı olduğunu gösteriyor. Bu son derece önemli bir problem. ENSİA olarak bu konuya ciddi önem veriyoruz, en önemli görevimiz de yerli ekipman üretimini teşvik etmek ve bununla ilgili yasaları çıkartmak. Öte yandan Türkiye olarak enerjiyi çok hor kullanıyoruz. Biz AB ya da OECD ülkelerine göre enerjiyi iki kat, Japonya gibi gelişmiş ülkelere göre ise 4 kat fazla tüketiyoruz. Dolayısıyla bu enerji yoğunluğumuzu azaltmalıyız” diye konuştu.
3.4 MİLYONLUK PROJE
Ülke sanayicisinin kapasitesinin farkında olmadığını da savunan Vatansever, İZKA ile beraber 3.4 milyonluk Best For Energy projesini hayata geçirerek, İzmir’deki sanayicinin enerji potansiyelini ortaya çıkaracaklarını bildirdi. Vatansever,“Bizim sanayicimiz yüksek teknolojide olan bu sektörde kendi kapasitesinin farkında değil. Ne yapacağını bilmiyor. Bunu bir nebze olsun ortaya çıkarabilmek adına Dernek olarak İZKA ile beraber ‘Best For Energy’ diye bir proje başvurusunda bulunduk. AB destekli olan bu proje için yurt dışından İzmir’e gelip bizi ziyaret ettiler. Hakem heyetleriyle; projeyle ilgili detaylı bilgi aldılar ve sonuç olarak 3.4 milyon Euro’luk olan bu projemiz onaydan geçti. Şimdi projeyle ilgili son çalışmalar yapılıyor. Bu projeyi hayata geçireceğiz. İzmir özelinde İzmir’deki sanayicinin potansiyelini ortaya çıkarmak için olsa da biz ENSİA olarak bütün ülkede üyelere sahip olduğumuz için onlarla ilgili de böyle bir çalışma yapacağız” ifadelerine yer verdi.
HER YIL 10 MİLYAR TL GELİR
Son olarak, ülke genelindeki çöplerden her yıl 10 milyar TL elde edildiğini belirten Vatansever, “Çöpler çöp değildir, enerji kaynağıdır’ şeklindebir çalışmamız daha oldu. Çöplerin kaynağında ayrıştırılması, geri dönüşümle beraber düşünülmesi ve biyolojik çöplerin de biyogaz sistemleriyle elektrik elde edilmesi. Dolayısıyla bu gördüğümüz çöp dağları, ağzı açık konteynerler hepsi ortadan kalkabilir. Ülke genelinde her yıl bizim bu çöplerden 10 milyar TL civarında bir gelir elde etmemiz söz konusu. Bu ciddi bir gelir bunun farkında olmalıyız” diye konuştu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dilek Gappi ise “İzmir’de ilk gazeteciliğe başladığım dönemlerde yenilenebilir enerji konusunu açmak, savunmak çok zordu. Yenilenebilir enerjinin bir bütün politika olarak Türkiye’de çok daha farklı noktalara gelmesi ve algılanması konusunda İzmir’in öncü olabileceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.