Probiyotiklere talep arttı

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr Onur Oral, bilimsel araştırmalara göre koronavirüs pandemisinin bağırsakları da etkilediğini belirterek probiyotik kullanımının önemine vurgu yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 24.03.2021 07:22
  • Güncelleme Tarihi : 24.03.2021 07:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Probiyotiklere talep arttı

ONURHAN ALPAGUT - ÖZEL HABER

Korona Pandemi sürecinde sağlıklı yaşam, sağlığı korumak açısından önemli. Bu dönemde sağlık açısından birçok tartışma gündeme geldi. Bağışıklık sisteminin korunması bir adım öne çıktı. Vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi gıdaların dengeli biçimde tüketilmesinin yanı sıra probiyotiklerde bağışıklık sisteminin korunmasına katkı sunuyor. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, beslenmede probiyotiklerin bizlere sunduğu olumlu katkılardan söz etti.

BULUNMASI KOLAY VE UCUZ ÜRÜNLER

Uzm.Dr. Onur Oral, “Bu ürünler beslenme de yoğun olarak kullanılırsa bağışıklık sistemini artırıyor. İnsan vücudunun direncini yükseltiyor. Probiyotikler için en sade tanım bağırsak sağlığını koruyan canlı bakteriler ve mayalar tanımını yapabiliriz. Bağırsak, direnç sistemi üzerinde önemli görev sahibi bir organdır. Bu bağlamda probiyotiklerin bağırsak sisteminde yoğun olarak bulunması gerekli. Son dönemde antibiyotiklerin yaygınlaşması ile birlikte bağırsak sisteminin normal florasının bozulduğunu görüyoruz. Bu sistem bozulduğunda bazı mikro organizmalar azalıp, kayboluyor. Probiyotikler bunları yerine koymak adına önemli. Son dönem üzerinde yoğunlaşılan probiyotik yoğurttur. Fermante olmuş gıdaların probiyotik açısından zengin olduğunu bildiğimizden dolayı bu gıda son derece faydalıdır. Tüm dünyada bu ürünlere karşı artan bir talep bulunuyor” diye konuştu.

Beslenme kültürümüzde sıkça tüketilen kefir ürününün probiyotik açısından çok zengin bir gıda olduğunu belirten Uzm.Dr. Onur Oral, “Bağışıklık sisteminin artırılması, hem de metabolik katkılarından dolayı bu ürünün tüketilmesi son derece gerekli. Kronik bazı hastalıkların önüne geçiyor. Peynir ülkemizde çok sevilen ve tüketilen bir gıda ürünü. Probiyotik açısından zengin bir ürün. Turşu, mayalanmak ile oluştuğu için fermante bir gıda ürünü. Yine probiyotik açısından zengin bir ürün. Tüketimi gerekli. Boza da yine probiyotik açıdan son derece zengin bir üründür. Bu ürünler bulunması kolay ve ucuz üründür” dedi.

Haber Merkezi