Sanayiciye İŞKUR ve SGK teşvikleri semineri

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmirli sanayicilere yönelik olarak “İşveren açısından İŞKUR ve SGK Teşvikleri” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi


  • Oluşturulma Tarihi : 31.03.2016 08:25
  • Güncelleme Tarihi : 31.03.2016 08:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sanayiciye İŞKUR ve SGK teşvikleri semineri

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmirli sanayicilere yönelik olarak “İşveren açısından İŞKUR ve SGK Teşvikleri” konulu  seminer gerçekleşti.

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü iş birliğinde EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Ateş İlyas Demirkalkan’ın yönettiği seminerde, İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak ile SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Remzi Aybuğa teşviklerin yanı sıra geçici koruma statüsündeki yabancıların çalışma izinleri hakkında açıklamalarda bulundu.

“MESLEKSİZLİK MEMLEKET MESELESİ OLDU”

İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, yılda iki kez iş gücü piyasası analizi yaptıklarını belirterek, “Her yüz işverenden 75’i nitelikli eleman ihtiyacı olduğunu söylüyor. Mesleksizlik sorunu memleket sorunu haline gelmiştir. İşbaşı Eğitim Programı’ndan (İEP) iki ve daha fazla işçi çalıştıran her işletme faydalanabilir. Bu suretle 70 bin işletme en az bir kişi alsa kendi işletmesine böylece 70 bin kişiye iş imkanı doğar. Bu programda istihdam taahhüdü yoktur. En fazla 1 yıl bu programdan fiili olarak yararlanılabilir. Bir yılın sonunda talep olursa yine programdan yararlanma hakkı mevcuttur. Günlük, en az 5 en fazla 8 saat ve haftada en fazla 6 gün ve 45 saat çalışmaya tabidirler. Bu kişilerin SGK girişi ve maaşı da yine İŞKUR tarafından düzenleniyor. Devlet bu program ile yapacaklarının en iyisini yapmaktadır. Burada görev siz işverenlere düşüyor” bilgisini verdi.

“YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ ALMASI ŞART”

Suriyelilerin çalışma izinleri hakkında da bilgiler veren Kabak, “İzmir’de şu anda kayıtlı olan 76 bin 914 Suriyeli bulunuyor. Ülkemizde yaşayan Suriyeliler geçici koruma belgesi veriliyor. Suriyeliler bu belgeye sahip olsalar dahi çalışma izni alınmadan çalıştırılması yasaktır. Bunlarla ilgili olarak mutlak suretle çalışma izin belgesi alınması gerekiyor. Geçici koruma sağlanan Suriyeliler ile ilgili ikamet esasına göre çalışma izni veriliyor. İzmir’e ait bir ikamet verildiğinde en az 6 ay orada kaldıktan sonra bu kişi için çalışma izni veriliyor. Çalışma izni başvuruları e-devlet kapısı üzerinden işveren tarafından yapılıyor. Mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak yabancılar ise çalışma izninden muaf oluyor. Bunlarla ilgili Valiliğe başvurup çalışma izni muafiyet belgesi almanız yeterlidir. Bakanlık ayrıca bu mevsimlik işçiler için il ve kota sınırlaması getirme hakkında da sahiptir. İzmir’de çalışacak bir kişi için alınan çalışma belgesi başka illerde geçerli olmuyor. Sadece Türk vatandaşlarına ihdas edilen meslekler yani doktorluk ve avukatlık gibi mesleklere çalışma izni verilemiyor. İşveren ayrıca iş yerinde çalışan işçi sayısının yüzde 10’u kadar yabancı işçi çalıştırabilirler” diye konuştu.

“DEVLET NİTELİKLİ İŞGÜCÜNÜ DESTEKLİYOR”

SGK İl Müdürü Ekrem Gülcemal de yaptığı konuşmasında devletin nitelikli işgücünü ve istihdamını teşvik ettiğini belirterek, “Hangi teşvikten ne kadar oranda ve sürede yararlanacağınızı değerlendirin ve sigortalılığı doğru zamanda bildirin. İzmir'de 121 bin 811 işyeri ve 4a kapsamında 897 bin çalışan var. Prim tahsilatı yüzde 87 oranındadır. İşverene sağlanan 5 puanlık indirim, SGK prim yükünde yüzde 14.5'lik azalma sağlar” bilgisini verdi.

 

Haber Merkezi