Savaştan galip çıktılar

Libya’da iç savaş çıkınca eşiyle Urla’ya yerleşerek tarımla uğraşmaya karar veren Duygu Özerson Elakdar, 30 ağaçla başlayan zeytinyağı serüvenini 60 bin ağaçla Amerika’ya ihracat yapan özel bir markaya dönüştürdü


  • Oluşturulma Tarihi : 09.08.2018 11:07
  • Güncelleme Tarihi : 09.08.2018 11:07
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Savaştan galip çıktılar

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Uzun yıllar tabiatla iç içe yaşayan Duygu Özerson Elakdar, Paris’te pazarlama üzerine yüksek lisans yaptığı yıllarda bu tutkusuyla evinin balkonunu bitkilerle donattı. Evlendikten sonra doğa tutkusunun peşinden koşarak işini bıraktı ve mimar eşinin ülkesi olan Libya’ya yerleşti. Ülkede iç savaş çıkınca ailecek Türkiye’ye geldiler ve İzmir’in Urla İlçesi’ne yerleşerek tarımla uğraşmaya başladılar. İki yıl önce kendi markaları olan Hiç’i oluşturan Elakdar, 30 ağaçla başlayan zeytinyağı serüvenini 60 bin ağaçla Amerika’ya ihracat yapan özel bir markaya dönüştürdü. 4 yıl boyunca İtalya’da zeytinyağı tadımı ve zeytinyağı teknolojileri uzmanlığı alanında eğitim aldığını söyleyen Elakdar, “Arazimin potansiyeli yıllık 40 ton kadar zeytinyağı. Ağaçlarımız serpildikçe ihracatımız da büyüyecek. 60 bin ağaç ile Amerika’ya ihracat yapar hale geldik. Zamanla daha da artacak olan ihracatımız ile ‘Hiç’i markasını Made In Urla etiketi ile tüm dünyaya duyuracağız” dedi.

DÜNYAYA DUYURACAĞIZ
2 yıl önce kendi markaları Hiç’i oluşturduklarını, özel el yapımı üçgen cam ve seramik şişelerinin ambalajlarında Urla ve tarihi hakkında bilgilere yer verdiklerini vurgulayan Elakdar, “Zeytinyağı öyle saftır ki, aslında ‘Hiç’tir. Hiçbir ek istemez. Süsleme kabul etmez, olduğu gibi tüm doğanın gerçekliğini yansıtır. Bizim işimiz toprak anaya duyduğumuz saygı ile ona hak ettiği değeri vererek zeytinyağın tüm mucizesini ulaşılabilir kılmak” dedi. 4 yıl İtalya’da zeytinyağı tadımı ve zeytinyağı teknolojileri uzmanlığı alanında eğitim aldığını söyleyen Elakdar, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait zeytin ormanını kiraladık. 60 bin ağaç var içinde. Çitle çevrili 2 bin 400 dönümlük bir doğal orman içerisinde tesis edilmiş bin 500 dönümlük bir tarım arazisi burası. Bu doğallığı bozmak katliam olurdu. Zirai mücadelede kimyasal kullanmadık. Ağaçlar alan içindeki barajda toplanan yağmur sularıyla sulanıyor. Alandaki elektrik ihtiyacı için güneşten faydalanıyoruz. Organik sertifikası almak bir süreç, bu süreç devam ediyor. 60 bin ağaç ile Amerika’ya ihracat yapar hale geldik. Zamanla daha da artacak olan ihracatımız ile ‘Hiç’i markasını Made In Urla etiketi ile tüm dünyaya duyuracağız” diye konuştu.
YILDA 40 TON ZEYTİNYAĞI
Elakdar, tarihte en eski zeytinyağı üretim tesisinin Urla’da bulunduğuna dikkati çekerek,  “Urla’nın bu gücünden elde ettikleri zeytinyağlarıyla bu serveti biraz daha ön plana çıkarmayı hedefledik. İki yıl önce kendi markamızı oluşturduk. Ambalajlarda Urla ve tarihi hakkında bilgiler yer alıyor. Geçen yıl ABD’ye ihracat yapmaya başladıklarını belirten Elakdar, “Orada çeşitli gurme şarküteri noktalarına girdik. Tezgahın arkasında ürünü anlatabilecek, üründen anlayan, ona değer veren insanlar olsun istedik ve o satış noktalarında satıcıları eğittik. Geçen sene çok kısa bir sürede ürünlerimiz satıldı. Bu sene gönderdiğimiz parti geçen senenin 4 katı. İhracatımız büyüyor. Arazimin potansiyeli yıllık 40 ton kadar zeytinyağı. Ağaçlarımız serpildikçe ihracatımız da büyüyecek. Türkiye’de internet üzerinden ve İstanbul’da bazı satış noktalarında tüketiciye ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
YENİLİKLERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan kiralanan zeytin ormanındaki ağaçların arazideki barajda toplanan yağmur sularıyla sulandığını söyleyen Elakdar, zirai mücadelede ise asla kimyasal kullanmadıklarını vurguladı. Elektrik ihtiyacı için de güneşten faydalandıklarını dile getiren Elakdar, zeytinyağını en iyi şekilde tanımak ve bilgilerini geliştirmek için her gün okuduklarını, araştırdıklarını, eğitimlere devam ettiklerini belirterek, “İtalya İmperia’da bulunan ve alanında dünyada en yetkin eğitim kurumlarından olan Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva’da zeytinyağı tadım panelisti eğitiminden sonra şimdi uluslararası düzeyde tadımcı sertifikası almak için yine İtalya’da devam eden kurslara katılım sağlıyoruz. Zeytinyağının sırrını çözmek ve modern dünyadaki tüm yenilikleri yakından takip edip, bunu yerel bilgi birikimiyle harmanlayarak kaliteyi yakalamanın şartı olan ince ipuçlarını özenle uygulamak için tutkuyla çalışıyoruz.”

Haber Merkezi