Sayfa Yükleniyor...
Çiğlinin Şirintepe Mahallesi sakinleri eski taş ocağı çevresinden düşen kayalar yüzünden rahat uyku uyuyamıyor. Mahalle sakinlerinin her an ölümle burun buruna yaşadıklarını belirten muhtar Ümit Öztürk, Kayaların yıkılmaması için önlem alınması gerekiyor ya da insanlar daha sağlıklı alanlara taşınmalıdır diyerek yetkilileri göreve çağırdı
TANER UYANIKER
Çiğli- Şirintepe Mahallesi
Muhtarın sesi sayfamızdaki bugünkü mahalle durağımız Çiğlinin Şirintepe Mahallesindeyiz. Tarihi 1950 yılına dayanan mahallemizin muhtarı ise Ümit Öztürk. Mahallemiz tarihi boyunca 3 kez isim değişikliğine uğramış. Mahallenin ilk ismi olan Çimentepe 1980 darbesi sonra değişikliğe uğrayarak Güzeltepe oluyor. 2000li yılların başında bir kez daha ismi değiştirilerek Şirintepe Mahallesi olarak bu günlere geliyor. Mahalle 1980 darbesi öncesi TARİŞ olaylarıyla ilgili hep gündemdeki yerine korumuş. Mahallemizin bugününe dönecek olursak ekonomik olarak orta sınıf altı bireylerin barındığı ve Çiğlinin yüksek bir alanında kurulan mahallemizin en büyük sorunu ise eski taş ocağı altında bulunan yerleşim alanlarının üstüne yıkılan kayalar. Mahalle sakinlerinin her an ölümle burun buruna yaşadıklarını belirten muhtarımız Öztürk, Oradaki kayaların yıkılmaması için önlemlerin alınması gerekiyor ya da insanlar daha sağlıklı alanlara taşınmalıdır dedi.
Mahalle gezilerimizdeki bugünkü durağımız Çiğlinin Şirintepe Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ilk dönemini icra etmekte olan Ümit Öztürk. Mahallemiz Türkiye siyasi tarihinde 1980 darbesi öncesi çıkan olaylarında gündemde olan bir yerleşim yeri konumunda bulunuyor. Mahallemiz günümüze kadar 3 kez isim değişikliğine uğramış. 1980 darbesi öncesi Çimentepe olan mahallenin ismi bu dönemde TARİŞ olaylarında aktif rol oynaması nedeniyle darbe sonrasında Güzeltepe olarak değiştiriliyor. 2000li yılların başlarında ise mahallenin ismi Şirintepe olarak kayıtlardaki yerini alıyor. 1980 darbesi öncesi bu olaylarda isimlerinin bulunmasında ötürü kara listede olduklarını ve kara bulutların başlarından eksilmediğini söylüyor.
1 TONLUK KAYA DÜŞTÜ
Mahallemiz bu olaylarla anılsa da sizlerin üzerinde yanlış bir izlenim uyandırmasını istemem. Mahalleye girdiğinizde sıcakkanlı insanlarla karşılaşacaksınız. Bu sıcakkanlı insanların bulunduğu mahallemizin en büyük sorunu ise eski taş ocağının altında bulunan yerleşim alanlarının üstüne kayaların yıkılıyor olması. Birkaç gün önce yaklaşık 1 tona yakın bir kayanın bir binanın üstüne düştüğünü söyleyen Öztürk, Kaya binanın yanına düştü. Biraz binaya çarpma durumu var. O kaya binanın tam üstüne düşebilirdi ve orada yaşayan kişilerden birisi ölebilirdi. Hala tehlike sürmektedir. Her an başka kayalarda o binaların üstüne düşebilir ve birileri zarar görebilir. Özelikle yağmurlu havalarda taşlar kayma yapıyor ve binaların üstüne düşüyor. Orada yaşayan insanların tapuları bulunmaktadır. Biz o alanın ya set çekilerek engellenmesini ya da orada ki yerleşim alanlarının farklı yerlere taşınmalarını istiyoruz. Bu durumla ilgili yetkili mercilere başvurularda bulunduk ama bir çözüme kavuşturmadılar dedi.
KORKUDAN UYUYAMIYORUZ
Bu durumla ilgili konuştuğumuz binaların sahipleri ise sitem içindeler. Bu binaların birinde yaşayan ve geceleri korkudan uyuyamadığını söyleyen Şükran Özdemir, Bu pazar günü kahvaltı hazırlarken bir ses ve arkasından bir sarsıntı meydana geldi. Ben ilk olarak deprem olduğunu düşündüm ve ev yıkılıyor zannettim. Daha sonra çıkıp baktığımızda büyük bir kayanın evin yanına düşmüş olduğunu gördük. Evde beş kişi yaşıyoruz çocukta var her an ölümle iç içe yaşamak zorunda kalıyoruz. Belediyeye bu durumu dilekçeyle bildirdik. Onlar ise sadece bize kiremit gönderdiler. Biz bu durumun bir an önce çözülmesini istiyoruz diye konuştu.
O bölgede oturan diğer bina sahibi Sedat Yakar ise şunları söyledi: Yağmur yağdığında binamızın üzerine taşlar düşüyor. Bu durum uzun yıllardır devam etmektedir ama son yıllarda taş düşmeleri daha fazla olmaya başladı. Evimizde korku içinde yaşıyoruz. Her an kafamıza bir kaya düşecek diye korkuyoruz. Bu konu hakkında kaç kez yetkili mercilere başvurularda bulunduk. Belediyeden gelip baktılar fotoğraf çektiler sonra hiçbir şey yapılmadı. Kayaların gelmemesi için bir set çeksinler, bu da mümkün değilse bizi başka bir alana taşısınlar.
Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:
Mahalle 1950 yılında kuruluyor. 1980 darbesi öncesi TARİŞ olaylarında aktif rol oynadığı gerekçesiyle darbe sonrasında Çimentepe olan ismi Güzeltepe olarak değiştiriliyor. 2000li yıllarda tekrar mahalle isim değişikliğine uğrayarak bugünkü ismi olan Şirintepeye dönüyor. Mahallemizde 3 okul, 2 cami, 4 eczane, 1 sağlık ocağı ve 1 tane Cemevi bulunuyor. Mahallemizi muhtarımız Ümit Öztürke sorduk.
TÜRKLER ASFALT YAMASINI BULMUŞ
Mahallenizin sorunları neler?
Mahallemizde alt yapı sorunu bulunmaktadır. Yağmur yağdığında mahallemizde su baskınları olmaktadır. Belediyenin bu sorunu çözümlemesini istiyoruz. Mahallenin yüksek bir alanda bulunmasından ötürü yapılamayacağı söyleniyor.
Mahallemizin bir diğer sorunu ise asfaltlarımızın her yerinde göçme ve yamalar olmasıdır. Avrupa asfaltı bulduysa bizim yetkililerimizde yamayı bulmuş. İzmir Büyükşehire başvuruyoruz bize sokak aralarının ilçe belediyeye ait olduğunu söylüyorlar. Buradaki belediyeye başvuruyoruz şu anki planlamamızda yok, olduğunda yapacağız diyorlar.
Mahallemizde yeşil alanların korunmasını istiyoruz. Bu yeşil alanlarla ilgili bir projenin hayata geçirilerek mahallemize kazandırılması gerekmektedir. Çocuklarımızın oyun oynayacağı bir yer olur böylelikle. Bunun haricinde mahallemizde bir sosyal tesis bulunmamaktadır. Bir sosyal tesis yapılabilirse insanlar buraya gelerek zamanlarını geçirebilirler.
İÇİ BOŞALTILMIŞ YETKİ
Muhtarların sorunları neler?
Muhtarların aldıkları ücretler yetersizdir. Muhtarın maaşı en az 3 bin olmalı ki muhtar mahalleye hizmette bulunabilsin. Bunun dışında muhtar olarak bize yetki vermişler ama içini boşaltmışlar. Mahalle sakinlerinin hepsi sorunlarına çözüm bulmak için muhtarlığın kapsını arşınlamaktadırlar ama muhtarların yetkisi olmadığından yeterli etkimiz olamıyor. Sosyal yardımlaşmada kimlere yardım yapıldığını muhtarlar bilmiyor. Ben mahallenin mülki amiriysem mahallemde kimlerin yardım aldığını bilme hakkım bulunuyor. Muhtarlık olarak mahallede kimlerin yardıma ihtiyacı olduğunu bilmememiz bizim için büyük bir handikaptır.
VAROŞ BÖLGE DİYE HİZMET YOK
Muhtar olarak yetkili mercilere söyleyecekleriniz nelerdir?
Mahallemiz varoş bir kesim olduğu için hizmet alamamaktadır. Bu varoş bölgelerin insanları devlet kademelerinde yer alamadıklarından dolayı buralara hizmet gelmemektedir. Elit diye hitap ettiğimiz yerleşim yerlerinde belki her yıl kaldırımlar değiştiriliyor en küçük sorunları anında çözülüyor ama bize gelince hiçbir çalışma yapılmıyor. Biz yetkililerden bu mahalleleri de görmelerini ve hizmette bulunmalarını istiyoruz.
Ümit Öztürk Kimdir?
Aslen Erzurumlu olmama rağmen 1973 yılında İzmirde Şirintepe Mahallesinde doğdum. O tarihten beride mahallemde yaşıyorum. Muhtarlıkta ilk dönemimi yapmaktayım. Çiğli Belediyesinde temizlik biriminde şoförlük yapmaktayım. Evliyim ve 2 çocuğum var. Doğup büyüdüğüm mahalleme hizmet vermek için elimden gelen her şeyi yapıyorum.
Mahallenin Künyesi:
Mahallenin nüfusu: 8500
Mahallenin seçmen sayısı: 6900
Mahallenin posta kodu: 35590
Mahallenin sokak sayısı: 100
Mahallenin cadde sayısı: 1
Mahallenin muhtarı: Ümit Öztürk
Haber Merkezi