Sivil memurlara sandık görevi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli sivil memurların oluşturduğu Sivil Memurlar Sendikası, Yüksek Seçim Kurulu’na sandık görevi talebinde bulundu. Kurul talebi kabul etti ve referandumda memurların sandık görevlisi olma yönündeki engel kalktı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.03.2017 07:57
  • Güncelleme Tarihi : 04.03.2017 07:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sivil memurlara sandık görevi haberinin görseli

EMİRCAN IŞILDAK

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli sivil memurların oluşturduğu Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) Yüksek Seçim Kurulu’na, bazı kurumlardaki memurların sandık görevlisi olabilmesi yönünde bir talep gönderdi. Gönderilen talep değerlendirildi ve daha önce yasak olan bazı kurumlardaki memurların da sandık görevlisi olabileceğine karar verildi.

Sivil Memurları Sendikası (SİME-SEN) tarafından YSK’ya gönderilen yazıda anayasa değişikliğini içeren referandumda memurlarla ilgili değişiklik yapılması istendi. Daha önce TSK İç Hizmet Kanunu’nda yer alan madde değişikliğinden dolayı Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarında yer alan sivil personellerin de sandık görevlisi olabilmesini kapsamında YSK’nın ilgili değişikliği yapması istendi.

SİVİL MEMURLAR DA 657’YE TABİİ

Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sivil ve devlet memurlarının diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli devlet memurları gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında olduğu göz önünde bulundurularak yapılacak tüm seçimlerde, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurların ilçe seçim kurullarında ve sandık kurullarında başkan veya üye olarak görev alabilmeleri için il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının bilgilendirilmesi istenildi.

KİMLER GÖREV YAPAMAZ?

Hali hazırda idare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanununun yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar, bu Kanunda gösterilen kurullara seçilemezler. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na göre, siyasi partilere üye olamayacak kimseler; bu kurullarda üye, müşahit veya temsilci olarak, siyasi partiler tarafından görevlendirilemezler. Görev alamayacaklarda bahsedilen askeri şahıslar şunlardır: Mareşalden asteğmene kadar subaylar, astsubaylar, Millî Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan sivil personel, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er, erbaş ve erler ile askerî öğrencilerdir.

YSK TALEBİ DEĞERLENDİRDİ

YSK’dan yapılan ve sivil memurların sandıkta görev yapabileceklerine dair değişikliği öngören yazıda, “Türk Silahlı Kuvvetleri kadrosuna Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil olmadığından, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli sivil memurların, 298 sayılı Kanun’un 26. maddesinde sayılan askeri şahıs olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli sivil memurların, 298 sayılı Kanun’un 19. maddesinin 2. bendinde belirtilen koşulları sağlamaları durumunda, ilçe seçim kurulu üyesi olarak görev yapabileceklerine, sandık kurullarında başkan veya üye olarak görev yapabileceklerine, ancak sandık kurullarında başkan veya üye olarak görev verme yetkisi 298 sayılı Kanun’un 22 ve 23. maddeleri gereği ilçe seçim kurullarına ait olduğundan, Kurulumuzca bu konuda yapılacak bir işlem bulunmadığına karar verildi” ifadeleri yer aldı.