“Son demlerimizi yaşıyoruz” Sessiz sedasız kepenk indiriyorlar

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, hınca hınç kalabalık günlerini mumla arar oldu. Çoğu dükkan sahibinin kepenk indirip, ‘Kiralıktır’ yazması üzerine Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, küçük esnafa sahip çıkılması gerektiğini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.09.2018 08:46
  • Güncelleme Tarihi : 28.09.2018 08:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Son demlerimizi yaşıyoruz” Sessiz sedasız kepenk indiriyorlar haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Dar gelirlinin uğrak merkezi Kemeraltı Çarşısı’nda, ekonomik krizden sonra işler durma noktasına geldi. Neredeyse 3 yıldır geçim sıkıntısı yaşayan esnaf, kepenkleri sessiz sedasız indirip, ‘Kiralıktır’ yazısı yazarak yılların geleneğine son veriyor. Alışveriş merkezlerinin önlenemez artışı, kira fiyatlarının yükselişi, yerli müşterinin ilgisizliği ve belediyenin yanlış uygulamaları yüzünden zor günler geçiren esnaf, “Biz resmen hamallık yaparak son demlerimizi yaşıyoruz. Neredeyse çoğu dükkan kapandı. Kiralık yazıları her yerde. Gelen arkadaşların da ömrü çok kısa” dedi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya ise, “Ekonomik kriz ilk başta küçük esnafı vurdu. Maalesef Organize Sanayi Bölgesi’nden daha fazla istihdam sağladığımız Kemeraltı’nda şu an sektesiz günler yaşıyoruz” şeklinde konuştu.



İKİ AY İÇİNDE 50 ESNAF
Belediyenin son yıllarda Kemeraltı ile ilgili yaptığı müdahaleler yüzünden işlerin durma noktasına geldiğini ifade eden esnaf Ali Duran, şunları dile getirdi: “Krizle birlikte işler geriledi; ama ucuzluktan dolayı insanlar akın akın buraya yöneliyordu. Belediyeye bağlı zabıta ekiplerinin müdahalesiyle işportacılar ortadan kaldırıldı. Belediye buna da Kemeraltını Güzelleştirme Projesiadını verdi. Oysa insanlar ucuz diye buraya gelip alış-veriş yapıyordu. Şimdi esnaf kan ağlıyor. İki ay içinde en az 50 esnaf kepenk kapattı. Biz de şimdi dükkanın kirasını ve işçi parasını bile çıkaramıyoruz. Gördüğünüz gibi camın üzerine kiralık yazısını yapıştırdım.”



“SİNEK AVLIYORUM”
35 yıldır çay ocağı işleten esnaf Fatih Eskici ise, “Satışlar böyle devam ederse ben de dükkanı kapatacağım” diyerek şunları ekledi: “AVM’lerin zamanla artışı, dolar kurundaki yükseliş, yerli müşterinin olmayışı, sadece yabancı müşterilerin gelmesi ancak onların da hiçbir şey almaması, kira fiyatlarındaki artış bizleri de etkiliyor. Bundan 10-15 sene öncesine kadar birçok işim oluyordu ancak şimdi sinek avlıyorum. Bakın saat kaç olmuş dükkanlar hala kapalı. Müşteri gelmeyeceğini bildikleri için geç açıyorlar ya da tamamen kapatıp kiraya veriyorlar. 8 yıldır durumumuz kötü ancak son 2 yıldır daha da belirginleşti. Bu sokağın en eskisi biziz. 35 senedir burada çalışıyoruz. Böyle bir şeyi ömrü hayatım boyunca görmedim.”
“RESMEN HAMALLIK YAPIYORUZ”
Dernek ve odaların yeterli düzeyde çalışmalar yapmadığını ve kendilerinin arkasında durmadığını aktaran Eskici, “Dernekler hiçbir iş yapmıyor. Ya da Kahveciler Odası… Bizlere ne zaman yardımcı olmuştur. Bir Karşıyaka insanı buraya gelmiyor. Yılların geleneği böyle sürerse yok olacak, küçük esnaf kalmayacak. Sanatkarlar, zanaatkarlar zaten yetişmiyor. Bunlara en büyük çare odaların ve İzmirlinin esnafına sahip çıkması. Biz resmen hamallık yaparak son demlerimizi yaşıyoruz. Neredeyse çoğu dükkan kapandı. Kiralık yazıları her yerde. Gelen arkadaşların da ömrü çok kısa. Onlar da uzun süre kalmaz. Köklü bir çözüm bulmak lazım” dedi.



“KEMERALTI İVME KAYBETTİ”
Şehrin göbeğine yapılan AVM’lerden dolayı Kemeraltı’nın ivme kaybettiğini kaydeden Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya da, “Kemeraltı Ege Bölgesi’nin olmazsa olmaz bir çarşısı. Ancak 3 yıldır adı belli olmayan bir krizle baş etmeye çalışıyoruz. Ziyaretçi sayımız arttı gibi görünmesine rağmen adı belli olmayan krizden dolayı küçük esnaf etkilenmiş durumda. Dolayısıyla ekonomik kriz ilk başta küçük esnafa vurdu. Maalesef Organize Sanayi Bölgesi’nden daha fazla istihdam sağladığımız Kemeraltı’nda şu an sektesiz günler yaşıyoruz. Sorunun çözüme kavuşması için çözümler üzerine odaklanıyoruz” ifadelerine yer verdi. Sorunu çözmek amacıyla bazı yenileme çalışmaları yaptıklarını aktaran Kaya şöyle ekledi: “Aydınlatma ışıkları, kanalizasyon sisteminin yapılması, üst tarafların kapatılması, alt yapı çalışmaları birer adımdı. Metro istasyonlarına Kemeraltı anonsu yaptırdık. En azından yerli ve yabancı turiste çarşımızı işaret edelim diye. 23 Haziran’da Binali Bey’i de ağırladık. Kendisine de söylemiştim, esnafa öncelikle bir sicil affı ve nefes kredilerinde taviz vermeleri gerekir.”
“BİTMEDİ, BİTMEYECEK”
Zorunlu bir alışverişten söz açan Kaya, “Sadece esnaf maaşlarında değil, tüm maaşlarda düzenleme yapılmalı ki insanlar alışverişe yönelebilsin. Şu an ki alışveriş boyutu tamamen zorunlu alışveriş. Yani vatandaş son dakika ihtiyacı olanı alıyor. Bayram tatillerinin uzun olmasından dolayı insanlar tatile çıkıyor. Bu nedenle bayram müşterimizde yok artık. Bayramlık mantığı da bitti. Örf adetlerimizi de kaybediyoruz. Bayramlaşma anlayışı kalmadı. Bayram arifesinde hiç olmazsa kolonyacımız, tatlıcımız, şekercimiz satış yapardı. Şimdi o da yok” dedi. Aynı zamanda Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonları Genel Başkan Yardımcısı olduğunu da belirten Kaya, “Bu sebeple diyebilirim ki tüm Türkiye genelinde esnafta ciddi bir sıkıntı var. Kemeraltı’nda 14 bin olan esnaf sayımız, 10 bin 500’lere düşmüş durumda. Büyük bir ürün yelpazesine sahip olmasına rağmen esnafımız mutlu değil. Çünkü her yerde küçük çaplı çarşılar ve Kemeraltılar kuruldu. Küçük esnafın yaşaması için tüm Ege Bölgesi halkını Kemeraltı’na davet ediyoruz. AVM’lere alışveriş yapmaya gidersiniz kişi sizinle iletişim kurmaz, indirim yapmaz, barkottan okutup geçer. Ancak Kemeraltı’nda 5 liralık bir kahve alsanız ardından sohbet muhabbet gelir. Ahilik kültürü devam eder. O yüzden küçük esnaf hep ümidiyle yaşar. Kemeraltı bitmedi, bitmeyecek. Çünkü insanın olduğu yerde kaçınılmaz bir yaşam vardır” cümlelerine dikkati çekti.