Soran çok alan yok!

İzmir’de Kurban Bayramı’na sayılı günler kala küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların satıldığı hayvan pazarında durgunluk yaşanıyor. İzmir’de bulunan hayvan satıcıları kadar şehir dışından gelen üreticiler de şikayetçi


  • Oluşturulma Tarihi : 12.08.2018 10:19
  • Güncelleme Tarihi : 12.08.2018 10:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Soran çok alan yok!

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Kimi Ağrı’dan geldi, kimi Muş’tan, kimi ise Van’dan. Kilometrelerce yol kat edip İzmir’e hayvan satışı için gelen üreticilerin bayramda yüzü ne yazık ki gülmeyecek. Çünkü ne hayvanlarını satabiliyorlar ne de pazar yerinde taleplerine karşılık bulabiliyorlar. Örnekköy Kurban Pazarı’nda satış yapan üreticilerin tuvalet, banyo, barınak, su ve elektrik ihtiyaçları karşılanmadığı gibi müşterisi de kısıtlı. Daha doğrusu ‘soran çok alan yok.’ Vatandaşın alım gücünün azaldığını vurgulayan üretici, yaşanan bu durumun hayvancılık sektörünü bitirebileceğini kaydetti. Üretici aynı zamanda bu şekilde devam edildiği takdirde yıllardır emek verdikleri hayvancılığı da bırakabileceklerini aktardı.
Hayvanlarını satmak için çeşitli il ve ilçelerden gelen üreticiler, pazara gelen vatandaşların henüz kurbanlık almadığını, sadece fiyat sorup gittiğini söylüyor. Hayvan satışlarının yok denecek kadar az olduğu pazarın, önümüzdeki günlerde canlanması ümit edilirken, hayvan fiyatlarında ise geçtiğimiz yıla göre görünür bir artış gözlenmiyor.
“GİDİŞAT HİÇ İYİ DEĞİL”
Ağrı Patnos’tan hayvan satışı için İzmir’e gelen Emekli Öğretmen Muhsin Güven, hayal kırıklığına uğradıklarını vurgulayarak şunlara yer verdi: “Bir haftadır Örnekköy Hayvan Pazarı’nda bekliyoruz. Satışlar hiçbir şekilde beklentimizi karşılamıyor. Büyük bir hayal kırıklığına uğradık. 55 hayvanla geldim, sadece 3 tanesini satabildim. Yer parası, çadır parası, yem parası, saman parası almış başını gidiyor. Kazandığımızı da bu ihtiyaçlara veriyoruz. Geçen sene ile kıyasladığımız zaman bu sene hayvancılıkla uğraşanlar açısından oldukça kötü bir sene. Doğu illerinde de aynı mağduriyet söz konusu. Sadece İzmir’le alakalı bir sorun değil. Ülkenin en doğusunda da satış yapılamıyor, en batısında da. Allah sonumuzu hayırlı eylesin. İnanın çok zor durumdayız. Hayvancılık sektörünün gidişatı hiç iyi değil. 7 milyarlık bir danayı şu an 5 milyara vermek durumunda kalıyoruz. Bizim kadar vatandaşta şikayetçi, güçleri yetmiyor, alamıyorlar veyahut haddinden fazla indirim bekliyorlar. Bizler de hayvanlar elimizde kalmasın diye mecburen fiyatının altında veriyoruz.”

“GERİ GÖTÜRME ŞANSIMIZ YOK”
‘Vatandaş fiyatı düşer diye son güne bırakıyor. Bu duruma karşı bir uyarıda bulunmak ister misiniz?’ sorusunu yanıtlayan Güven, şöyle ekledi: “Haklılar. Son günlerde fiyat ister istemez düşüyor. Önceki senelerde bu mümkün olmuyordu. Fakat son senelerde hayvan elde kalmasın diye yapılıyor. Şöyle düşünün adam o kadar mesafeyi kat edip buralara geliyor, masraf yapıyor, bu hayvanı tekrardan geri götürme şansına sahip değil. Ekstra bir masrafa daha katlanamaz. Ne yapacak? Haliyle 1 milyar, 2 milyar düşürüyor. Hayvanlar elimde kalırsa da başımızın çaresine bakacağız. İşi bırak diyorlar. Peki, hayvancılık işini bıraksam ne olacak? Başka ne iş yapacağım. Yıllardır bu işin içerisindeyim. Fakat bu sene yaşadığımız düşüşün kötüsünü daha önceki yıllarda görmedim.”

“HÜSRANA UĞRADIK!”
Örnekköy Hayvan Pazarı’nda oldukça fazla eksiklikler olduğunu aktaran Güven, “Su ihtiyacımız karşılanmıyor. Banyo edemiyoruz. Tuvalet yok. Uyuyacak doğru düzgün bir yerimiz yok. Yerde uyuyoruz. Burada açıkçası iyi karşılanmıyoruz. Taleplerimize hiçbir şekilde cevap bulamıyoruz. Burada bayrama kadar yaşam sürmek işkenceden farksız. Bu şartlar iyi ve sağlıklı bir hale dönüştürülebilir. Aksi halde zarar edersem bir sonraki yıllarda İzmir’e gelmem daha doğrusu tıpkı benim gibi birçok satıcının gelmesi mümkün olmayacak” dedi. 55 tane hayvanla geldiğini ancak 6 tane satabildiğini belirten Osman Sapancı ise, “Bayrama sayılı günler kaldı. Bunlar nasıl tükenecek?” diyerek şöyle konuşmaya başladı: “Yıllardır hayvancılık ile uğraşıyorum. Fakat bu sene umduğumuzu bulamadık. Kendi hesaplamalarımız doğrultusunda bir umutla buraya geldik ancak hüsrana uğradık. Belediyenin hayvan pazarlarına ilişkin herhangi bir hizmetini göremedik. Birçok şeyi kendi imkanlarımız doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Yakınlarda kabristan var, oranın tuvaletini kullanıyorduk. En sonunda oraya da kilit vurdular. Dışlandığımızı düşünüyoruz. Burada tam anlamıyla yalnız bırakıldık. Bir daha hayvan falan getirmeyi de düşünmüyorum. Türkiye’de hayvancılık son buluyor diyebiliriz. Sektörün eski canlılığını kazanması da yılları alacak gibi. Çünkü hayvancılık ciddi manada kolay bir iş değil. Enkaza uğradığı an düzeltilmesi zaman alır. Bu şekilde devam ederse ne yazık ki vatandaşımız ithal etlerle yetinmeye çalışacak.”

“DOLARA ENDEKSLEMESİNLER”
Vatandaşa ‘son gün’ uyarısı yapan Sapancı, “Hayvanın bir maliyeti vardır. Satıcının hayvanı bu maliyetin altında satması, onun zarar edeceği ve bir daha bu işi yapmayacağı anlamına gelir. Eğer zararına burada hayvanı verirse kendini büyük zarara uğratır. Vatandaş ise bizim zarara uğramamızı istiyor bir nevi. Çünkü biz satış yapamadıkça onlar, ‘Nasılsa mal ellerinde kalacak, çareleri yok, fiyatı düşürecekler’ deyip son güne bırakıyor. Doğu ve Güneydoğu’daki hayvan sayısı yüzde 20’lere düşmüştür. Bu fütursuz davranışın etkisi doğu, güney, batı demeden her yerde benzer oranlarda görülmektedir. İnsanlar kurbanlarını ertelemesin. Dolar yükseliyor diye kesmezlik yapmasınlar. Dolara kurbanlarını endekslemesinler” ifadelerinde bulundu.
“SAHİPSİZ BIRAKILDIK”
Muş Varto’dan gelen Mazlum Tuğlu da ileriki zamanlarda durumun daha da netleşeceğini belirterek şu sözleri kullandı: “Fakat şimdiki halimizden elbette memnun değiliz. İstediğimiz fiyatları müşteri onaylamıyor. Ancak bilmiyorlar ki bizim ciddi bir giderimiz var. 46 hayvanla geldim iki tane satabildim. Örnekköy Hayvan Pazarı’na 4 yıldır geliyorum. Ama maalesef ki ihtiyaçlar karşılanmıyor. Elektriğimiz dahi yok. İhale yoluyla şahısa geçti burası ancak sahipsiz bırakıldık. İthal hayvan da piyasayı oldukça etkiledi. Diğer çadırdaki arkadaşlarla da toplanıp bu konu üzerine çok fazla konuştuk. Bizler de ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Bir an önce bu eksiliklerin giderilmesi gerekiyor.”

 

Haber Merkezi