Tasarruf için cep dostu öneriler

Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, cepleri rahatlatacak, ev ekonomilerine katkıda bulunacak tasarruf önerilerinde bulunarak özellikle kredi kartı kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

  • Oluşturulma Tarihi : 06.09.2018 13:32
  • Güncelleme Tarihi : 06.09.2018 13:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tasarruf için  cep dostu öneriler haberinin görseli

Son dönemde yaşanan fiyat artışları ile birlikte uzmanlar, vatandaşlara ekonomik olarak daha planlı olmaları ve tasarrufta bulunmaları konusunda uyarıyor. Temel gıdadan giyime, enerjiden dayanıklı tüketim mallarına kadar birçok ürünün fiyatında artışlar yaşanırken, Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, cepleri rahatlatacak, ev ekonomilerine katkıda bulunacak tasarruf önerilerinde bulundu. Yaşanan artışların vatandaşları kredi kartlarının bilinçsiz kullanımına itebileceği uyarısında bulunan Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman, finansmanla ilgili tasarruf önerilerini şöyle sıraladı: “Öncelikle kredi kartı sayısını azaltmak, taksitten kaçınmak, limiti kısıtlamak ya da hesap kesim tarihlerini birbirlerine paralel olarak düzenlemek harcamaları azaltır. Kredi kartı hesap dönemi borcunun mümkün olabiliyorsa tamamını ödemek öncelikli hedef olmalı. Kredi kartından nakit çekim işleminden özellikle kaçının. Döviz cinsi borçlanma ise döviz piyasalarındaki belirsizlik hali dolayısıyla genel olarak tercih dışı bırakılmalı. Ayrıca EFT, havale gibi para transferi ve yine elektrik, telefon, su gibi kurum ödemeleri işlemleri için şube dışında başta internet bankacılığı olmak üzere, ATM gibi bankaların alternatif dağıtım kanallarını kullanarak gerçekleştirmek çok daha az işlem ücreti ödenmesini sağlar. Birikimlerinizi mevduat hesapları, repo, hazine bonosu veya kısa vadeli düşük meblağlı ise B tipi dediğimiz, hisse senedi içermeyen yatırım fonları ile değerlendirebilirsiniz. Özel günlerdeki harcamalarınızı kontrollü yapın.”
AÇKEN ALIŞVERİŞE ÇIKMAYIN
Daha verimli ev ekonomisinde mutfaklar için ise tasarruf reçetesi Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Eylem Fadıloğlu’ndan geldi. Fadıloğlu, tasarruf önerilerini şöyle sıraladı: “Haftalık bir yemek listesi oluşturarak, eksiklerinizi tespit ederek gıda alışverişinizi yapabilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınız doğrultusunda hareket ederek ekstra ödeme yapmazsınız. Peynir, et, balık gibi çabuk bozulan ürünleri ihtiyacınız kadar alın ve tüketin. Sebze ve meyve ihtiyaçlarınızı haftalık olarak semt pazarından daha taze ve hesaplı şekilde temin edebilirsiniz. Pazarlarda akşam saatlerinde fiyatların düşmesine bağlı olarak daha uygun fiyatla alım yapabilirsiniz. Mutfak alışverişine çıkarken karnınız tok olsun, gereksiz harcamalar yapmayın. Uygun olan yemekleri düdüklü tencerede pişirerek hem tasarruf sağlamış hem de besleyici değerini kaybetmemiş olursunuz. Günlük ihtiyaca göre ekmek alınmalı. Ekmekleri yemek masasına dilimlenmiş olarak konulmalı, kopartılarak yenmeden kalan parçaların ziyan olması ve çöpe atılmasını engelleyebilirsiniz.” İHA/İZMİR