Sayfa Yükleniyor...
Bol protein kaynağı balığın tüketiminin artması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 15 bakana yazı yazarak Türk balığı tüketiminin artması için destek istedi
Bodrum’da düzenlenen “Su Ürünleri Sektör Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. M. Altuğ Atalay, su ürünleri sektöründe tüketimi arttırmak için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin büyük bir gayret gösterdiğini, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başta olmak üzere tüm bakanlara yerli balık tüketimi arttıracak tedbirler alınmasını rica eden yazı gönderdiğini söyledi. Türkiye’nin 2018 yılında 315 bin ton su ürünleri üretim rakamına ulaştığını ve 958 milyon dolar ihracat yaptığını anlatan Atalay, 2023 yılı için ise; 600 bin ton üretim hedefi koyduklarını sözlerine ekledi. 2018 yılının çetin geçen bir yıl olduğunu, Ağustos sonrasında yaşanan finansal darboğaz nedeniylebalık ihraç fiyatlarında gerileme yaşandığını, bu nedenle 1 milyar 28 milyon dolara ulaşabilecek olan ihracatın 958 milyon dolarda kaldığını ve 70 milyon dolar kayıp yaşadıklarını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, balık ihraç fiyatlarının tekrar yükselmeye başladığını 2019 yılında Çin, Hindistan ve Brezilya pazarlarına yoğunlaşma kararı aldıklarını kaydetti.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise, 2023 yılı ihracat hedeflerini ilk yakalayan sektörlerden biri olacaklarını, 2018 yılında yaşanan ekonomik daralmaya karşın Kanatlı sektörünün ihracatta 1 milyar dolar psikolojik sınırı geçtiğini, su ürünleri sektörünün de 1 milyar dolar barajına çok yaklaştığını, toplamda ise; 2.5 milyar dolar ihracat barajını geçerek başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. İHA
Haber Merkezi