- Gündem
- 06.07.2025 21:27
Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkede görülen SAT-1 tipi şap hastalığının yayılmasını önlemek için yoğun mücadele başlattı. Türkiye Şap Enstitüsü’nün ürettiği 4,5 milyon doz aşı, riskli bölgelerde ücretsiz olarak uygulanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de tespit edilen SAT-1 tipi şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla harekete geçti. Bu doğrultuda, ilk aşamada 4,5 milyon doz aşı üretildi.
Edinilen bilgilere göre, Türkiye Şap Enstitüsü tarafından SAT-1 türü şap virüsüne karşı etkili olacak aşı üretimi hızla tamamlandı. Bakanlık, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için sahada yoğun bir mücadele başlattı.
Tam kapasiteyle devam eden aşı üretimiyle eş zamanlı olarak, aşılar ülke genelinde riskli bölgelere dağıtılıyor. Yeni geliştirilen bu aşılar, hastalığın görüldüğü yerlerde ve çevre ilçelerde ücretsiz olarak veteriner hekimlerce uygulanıyor.
Önleyici tedbirler kapsamında geçici süreyle kapatılan hayvan pazarlarının da, salgının seyrine bağlı olarak kademeli biçimde yeniden açılması planlanıyor.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa'da başladığını dile getirdi.
Türkiye'de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari'de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını açıkladı.
Tunç, bu tipin ülkede ilk kez görüldüğüne vurgu yaparak, "Bizim talebimiz doğrultusunda hayvan pazarlarının kapatılması kararı verildi. Bu sayede hayvan nakilleri de engellenmiş oldu ve hastalığın yayılmasının önüne geçildi. Bu tamamen üreticinin menfaatine olan bir durum. 21 gün içerisinde hayvanlara ikinci aşı yapılınca bağışıklık kazandırılmış olacak. Sonra hastalık gelse bile bir zararı olmuyor." açıklamasında bulundu.
Hastalığın sektöre etkisine ilişkin de bilgilendirmede bulunan Tunç, "Pazarların kapalı olması kırmızı et piyasasını olumsuz etkilemedi. Pazarların kapalı olmasıyla et fiyatlarının artacağı söylentileri asılsız. Fiyatlarda düşüş var, piyasada et sıkıntısı yok. Üreticilerimiz ve vatandaşlarımız endişe etmesin." diye konuştu.
Hastalığın hayvanlarda ateş, kilo ve süt kaybına neden olduğunu belirten Tunç, bu durumun önüne geçmek için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Tunç, ülkede şap aşısının yerli miktarda üretildiğini vurgulayarak, "SAT-1 tipi için yerli aşı hızlı şekilde üretildi. Şap Enstitüsü çok iyi çalışıyor. Haftalık 1 milyon dozdan fazla aşı üretiliyor. Bu aşı hızlı şekilde bütün illere dağıtıldı. Yerli aşı olması çok önemli katkı sağlıyor. Üreticilerimizin aşılama için veteriner hekimlerimize yardımcı olması önem taşıyor." diye konuştu.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan da damızlık hayvan yetiştiricilerinin, yaygın bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduğunu belirterek, "Et ve süt veriminin sonradan tolere edilemeyecek şekilde düşmesine neden olan şap hastalığı, aynı zamanda döl verimi kayıplarına da neden olmaktadır." ifadesini kullandı.
Kurbanlık hayvan hareketleriyle yayılan hastalığın damızlık ineklere ve düvelere de bulaşarak verim kaybına neden olmasından endişe ettiklerine dikkati çeken Özcan, "'Anası olmayanın danası da olmaz' felsefesiyle damızlık hayvanlarımızın sağlıklı kalması hepimizin temennisidir." değerlendirmesinde bulundu.