- Gündem
- 17.05.2025 23:58
Urla Rotary Kulübünün projesiyle dünyada karbon ayak izini sıfırlayan ilk köy unvanını alan Kadıovacık, ilave güneş enerji panelleri kurarak elektrik üretimini arttıracak
ONURHAN ALPAGUT
Urla Rotary Kulübü tarafından 2012 yılında merkezi Londrada bulunan kısaca CDP (Carbon Disclosure Project) olarak bilinen ve dünyada karbon salınım oranlarının ölçüldüğü Karbon Saydamlık Projesine başvuru yapıldı. Hindistanın Banglore Rotary Kulübü ile yapılan ortak proje çerçevesinde Rotary Vakfından sağlanan katkılarla kurulan fotovoltaik güneş enerjisi sistemi ile köy kendi elektrik ihtiyacını karşıladıktan sonra artan elektriği bölgesel dağıtım şirketine satıp köye ekonomik katkı sağlayacak. Köyün karbon salınımını sıfırlamak asıl hedef...
KÖY İSTANBUL KONFERASI'NDA
Türkiyede karbon ayak izini ölçen ve her sene karbon salınımını azaltan köy olarak dünya literatürüne giren Kadıovacık Köyünün muhtarı Nazif Çakıroğlu, bu yıl İstanbul Swiss Bosporus Otelde gerçekleşen, Türkiyenin en güçlü sürdürülebilir iş platformu olarak kabul edilen Yeşil İş 2013ün 5nci toplantısında, köyde yaptıkları çalışmaları anlatmış. Proje o kadar dikkat çekmiş ki, CDP Türkiye Koordinatörü Mirhan Koroğlu, Kadıovacık Köyünün yaptıklarının önemini vurgulayarak teşekkürlerini sunmuş.
KENDİ ELEKTİRİĞİNİ KENDİLERİ ÜRETİYOR
Proje hakkında bilgi veren Urla Rotary Kulübü dönem Başkanı Tevfik Turna, proje ile bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydederek 2012 yılında çalışmalara başladıklarını kaydetti. Turna, İlk etapta köyün sağlık odası tamamlanarak köy tüzel kişiliğine teslim edildi. köy meydanında bulunan meydan ve köy kahvesinin peyzaj ve iyileştirmesi yapıldı. Hindistanın Banglore Rotary Kulübü ile yapılan ortak proje çerçevesinde Rotary Vakfından sağlanan katkılarla köyde fotovoltaik bir güneş enerji sistemi kurularak elektrik üretimine geçildi" dedi.
SIFIRLAYAN KÖY
Köyde Rotary Kulübünün finanse ettiği bir arıtma tesisinin de kurulduğunu anlatan Turna, CDPe (Carbon Disclosure Projet Karbon Saydamlık Projesi) başvurarak dünyada ilk defa bir köyün bu platforma başvuru yapıp yapamayacağını sorulmuş gerekli onaylar alındıktan sonra karbon ayak izi hesaplanarak Londradaki merkeze bildirildi. Köyde karbon ayak izi konusunda eğitimler verildi. Köyün tüm içme suyu için Urla Rotary Kulübünün finanse ettiği bir arıtma sistemi kuruldu. Köydeki tüm ampuller enerji etkin ampuller ile değiştirildi. Köyün karbon ayak izini sıfırlamak amacı ile gerekli olan ağaç dikimleri sağlandı ve ilaveten köye ekonomik katkı sağlamak adına 200 adet badem ağacı dikimi yapıldı. Yapılan bu çalışmalar sonucunda Kadıovacık Köyü, dünyada karbon ayak izini sıfırlayan ilk köy unvanını aldı ifadelerini kullandı.
2020YE KADAR SÜRECEK
Kulübün Kadıovacık Köyündeki projelerinin 2020 yılına kadar süreceğine dikkat çeken Turna şu ifadeleri kullandı: Önümüzdeki yıllarda köyün elektrik üretimini arttıracak ilave güneş enerji panelleri kurmak için Urla Rotary Kulübünün çalışmaları devam edecek. Bu sayede köy kendi elektrik ihtiyacını karşıladıktan sonra artan elektriği bölgesel dağıtım şirketine satıp köye ekonomik katkı sağlayacak. Önümüzdeki yıllarda Urla Rotary Kulübü olarak üzerinde çalışacağımız önemli bir konuda Kadıovacık Köyünde köy pansiyonculuğunu geliştirmek için bir köy evinin restorasyonunu yaparak köyün pansiyon işletmeciliğine başlamasını sağlamak olacak.
SİZİN KARBON AYAK İZİNİZ KAÇ?
Hepimizin bir karbon ayak izi var. Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen, sera etkisine yol açan gazların oluşumuna neden olan ve fosil yakıtlarla atmosfere yayılan karbondioksit (CO2) salımı, sizin, benim, komşumuzun, şirketimizin doğrudan ya da kullandığımız ürünlerin üretimi için gereken enerji kullanımıyla dünyaya bıraktığımız zarar anlamına geliyor. www.karbonsuzmutluyum.com adlı siteden bilgilerinizi girerek Karbon Ayak İzinizi öğrenebiliyorsunuz.