Sayfa Yükleniyor...
Koronavirüsle mücadelede plazma tedavisinin uygulanmaya başlanmasıyla durumu ağır olan hastaların yakınları da, sosyal medya üzerinden yaptıkları anonslarla kendi hastaları için plazma bağışçısı aramaya başladı
ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Ağır durumda olan koronavirüs hastalarının iyileşebilmesi için umut veren yöntemlerden biri de plazma tedavisi. ‘İmmün plazma’ ya da ‘plazma antikor’ tedavisi olarak da bilinen bu yöntemde, iyileşmiş kişilerden alınan kan plazmasının yoğun bakımda olan hastalara aktarılarak direnç kazanmaları amaçlanıyor. Yakınları bu hastalıkla boğuşan pek çok insan ise sosyal medyada verdiği ilanlarla kan verebilecek uygun kişileri arıyor. Doktorlar iyileşmiş bir kişinin 4 kişiyi kurtarabileceğine işaret ederken, çaresizlik içindeki hasta yakınları da kimsenin bu sorumluluktan kaçmaması gerektiğini söylüyor.
ABİSİ ÖLDÜ, KENDİ YOĞUN BAKIMDA
İzmir’de yaşayan Leyla İdiz de, sosyal medya üzerinden plazma bağışçısı arayanlardan. İşyeri hekimi olarak görev yapan 54 yaşındaki eşi Nuri İdiz, test sonucunun pozitif çıkmasıyla iki hafta önce tedavi altına alındı. Kendisi gibi doktor olan abisinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini öğrenince eşinin durumunun da ağırlaştığını ve yoğun bakıma alındığını söyleyen İdiz, “Mart ayının 26’sında birden bire eşimin ateşi yükseldi. Geçmeyince özel bir hastaneden randevu aldık. Hastaneye gittiğimizde ateşi biraz düşmüştü ama nefes darlığı yaşıyordu. Ateşi olmadığı için doktor test yapmaya gerek görmedi ama eşim ısrarcı oldu. 1 Nisan günü test sonucunun pozitif olduğunu öğrendik. O an yalnızca nefes darlığı problemi vardı. Birlikte Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne gittik. Acil serviste tomografi çekildi. O ana kadar hep yanındaydım. Ama daha sonra onu servise aldılar ve eşimi bir daha göremedim. Birbirimize el salladık ve ayrıldık... Eşimin böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon hastalıkları var. Bir hafta önce ağırlaşarak yoğun bakıma alındı. Doktorlar her gün arayarak durumuyla ilgili bilgi veriyor. En son aradıklarında, ‘Düzelme yok, uyutmaya devam ediyoruz’ dediler. Sosyal medyada paylaştığım ilana geri dönüşler oldu ancak insanlar yazının tamamını okumuyor sanırım. Çünkü çok sayıda koronavirüs geçirmemiş insan aradı. Hastaneler koronavirüsü yenen hastaları kayıt altına alıp tedaviye dahil etmeli. Tıpkı kan bankası gibi plazma bankası da oluşturulmalı. Bunun için hep beraber çalışmalıyız, bireysel değil. En büyük dileğim yeniden büyük bir aile olarak bir araya gelmek” ifadelerini kullandı.
KİMSE BU SORUMLULUKTAN KAÇMAMALI
Alperen Özkan da, sosyal medyaya verdiği ilanlarla 56 yaşındaki annesi Sevgi Özkan için plazma kan arıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden tedavi gören annesinin dört gün önce yoğun bakıma alındığını ifade eden Özkan, şunları söyledi: “Halsizlik ve yüksek ateş gibi şikayetlerle bir hafta önce hastaneye başvurduk. Annemin hipertansiyon, diyabet ve astım gibi kronik rahatsızlıları var. Cumartesi günü yoğun bakıma alındı. Doktorlar ilaç tedavisinden umutlu ama plazma takviyesi için de arayışta olmamız istendi. İyileşen bir insanın sadece kan vererek altı kişiyi iyileştirebileceği konuşulurken hiç kimsenin bu sorumluluktan kaçmaması gerekir. Bu hastalık insanı çok çaresiz bırakıyor. Ne yazık ki annemi günlerdir göremiyorum, ona yaklaşamıyorum. Bu çok acı verici bir durum. En büyük dileğim başta annem olmak üzere tüm hastalarımızın iyileşmesi ve dünyanın bu illet hastalıktan kurtulup normale dönmesi… İlana önemli ölçüde geri dönüşler alıyoruz. Fakat hala antikor olarak yeterli seviyede değil donörler. Bu sebeple arayışımız acil olarak hala devam ediyor.”
İYİLEŞMİŞ BİRİ 4 HASTAYI KURTARABİLİR
Plazma naklinin bugüne kadar uygulanan koronavirüs ile ilgili tedavilere yanıt vermeyen, durumu kritik yoğun bakım hastalarına uygulanacağını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sezai Taşbakan ise, “Bildiğimiz gibi Covid-19 pnömonisinin spesifik bir tedavisi yok. Şimdiye kadar dünyada olan deneyimlerle hastaları tedavi etmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda plazma tedavisi ülkemizde de gündeme geldi. Bu tedavide Covid-19 hastalığını geçiren ve iyileşen kişilerin plazmaları ağır hastalık tablosuna gitme riski olan hastalara veriliyor. Gerçekten de bu hastalar için umut olabilecek bir tedavi yöntemi… Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan Merkezi’nde bu tedavi için hazırlıklar başladı. Covid-19 hastalığını geçirdiği kanıtlı (pcr +), iyileşmiş ve en az 14 gündür şikayeti olmayan, erkek ve doğum yapmamış kadın donörlere bundan sonraki aşamada çok ihtiyaç olacak. İyileşmiş bir donör 2 ila 4 hastanın iyileşmesine, hayata tutunmasına katkı sağlayabilir. Bu mücadeleye katkı vermek isteyen ve bahsettiğimiz kriterlere sahip kişiler, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan merkezi’ne ya da en yakın Kızılay merkezlerine başvurabilirler” açıklamasında bulundu.
Haber Merkezi