Unutulmuş çalgılar hayat bulacak

İKSEV, köklü bir geçmişe sahip müzik kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması adına bir ilke imza atarak, yarın gece Orta Asya'nın unutulmuş çalgıları igil, kıltopuz ve ıklığı MÜZİKSEV Salonu'nda İzmirlilere sunacak


  • Oluşturulma Tarihi : 22.03.2017 08:31
  • Güncelleme Tarihi : 22.03.2017 08:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Unutulmuş çalgılar hayat bulacak  haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) köklü bir geçmişe sahip müzik kültürünün gelecek kuşaklara en iyi örneklerle aktarılması, daha çok tanınması ve sevilmesini sağlanmak amacıyla kurduğu, alanında bir ilk olan MÜZİKSEV, yine bir ilke imza atıyor.

Yok olmaya yüz tutmuş, unutulmuş geleneksel çalgılarımızı yeniden hayata döndürme projesinin ilk adımı olan "Orta Asya’dan Anadolu'ya İki Tellinin Yolculuğu" etkinliği ile Tıva Türklerinin igilini, Altay Stepleri’nin kıl kopuzunu ve Toroslar’ın ıklığını müzik dünyamıza yeniden sunuyor.

ÇALGILARA HAYAT VERECEKLER

MÜZİKSEV'in unutulmuş tarihi çalgıların tekrar yaşama döndürülmesi projesinin ilk adımı olan "Orta Asya'dan Anadolu'ya İki Tellinin Yolculuğu" etkinliği yarın saat 19.30'da MÜZİKSEV Salonu’nda yapılacak. Tamamen kolektif bir çalışmanın ürünü olan projeye, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Metin Ekici, "Somut Olmayan Kültür Mirasımız" konulu bir konuşma ile katılıyor. Kabak kemanenin büyük üstadı Salih Urhan, klasik kemençenin kraliçesi Gülten Yeğin ve igili geleneksel yöntemlerle çalıp hömey yapan ilk Türk sanatçı olan Özgür Gürbüz icracı olarak yeniden yapılan çalgılara hayat verecek. İgil, kıl kopuz ve ıklığ, Güner Özkan'ın çizdiği modellere göre MÜZİKSEV Lutiyesi Ozan Özdemir tarafından tamamıyla geleneksel malzemeler ve yöntemler kullanılarak yapıldı.

GÜNÜMÜZ ÇALGILARININ ATASI

Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper İKSEV'in İzmir'e kalıcı bir armağanı olan MÜZİKSEV’de köklü ve çok zengin müzik kültürünü tanıtıp yaşatmayı görev olarak gördüklerini söyledi. Projenin mimarı MÜZİKSEV Danışmanı Güner Özkan ise, "İlkel gibi görünen bu üç çalgı günümüz yaylı çalgılarının atası kabul edilebilir. Projenin ilk adımı olarak seçilmelerinin nedeni de hem yapım hem çalınma teknikleri olarak günümüz çalgılarının öncülü olmalıdır. Sibirya’da kapalı bir coğrafyada yaşayan Tıva Türkleri’nin Batılılar’ın at kemanı da dediği igil, at kılından iki teli, yine at kılından yayı ve burguluğundaki at başı oyması ile karakteristiktir. Son derece özel bir sese sahiptir ve Tıva Türkleri bu çalgıyı özel bir vokal tekniği olan hömey ile söyledikleri türkülere eşlik olarak

YORUCU AMA ZEVKLİ

Bir müzikolog ve çalgı yapımcısı olarak unutulmuş çalgıları tekrar yaşama döndürmenin kendisi için heyecan verici bir deneyim olduğunu belirten Ozan Özdemir, "Uzun, yorucu ama çok zevkli bir çalışma oldu. Yaptığım ıklığı büyük ustamız Salih Urhan'ın, kıl kopuzu klasik kemençenin en önemli icracılarından Gülten Yeğin'in ve igili geleneksel tarzıyla Özgür Gürbüz'ün seslendirmesi de benim için büyük bir gurur ve onur oldu" diye konuştu.

Etkinlik programı

19.30 – Sunuş (Hayati Çiftçi)

19. 32 – Somut Olmayan Kültür Mirasımız - Prof.Dr. Metin Ekici (E.Ü. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü)

20.00: İgil, ıklığ ve kıl kopuz tanımı ve konser

Salih Urhan (Iklığ)

Gülten Yeğin (Kıl kopuz)

Özgür Gürbüz (İgil)

Hediye Gündüz – İgil eşliğinde Tıva Türküsü

20.30 – Sergi ve kokteyl