Sayfa Yükleniyor...
Urla Belediyesi öncülüğünde bu yıl 4üncü düzenlenecek olan Uluslararası Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı. Urla Belediye Başkanı Uyar, Enginar Festivali sayesinde Urla gastronomik kimlik kazandı dedi
KENAN YEŞİL
Urla Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ile Urlaya gönül verenler tarafından düzenlenecek olan Uluslararası 4. Urla Enginar Festivali, 27-28-29 Nisan arasında gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıllarda festival süresince binlerce kişiyi ağırlayan Urlanın meydanı ve sokakları yine üç gün boyunca mutfak atölyeleri, yemek tadımlar, sanat atölyeleri, söyleşiler ve müzik dinletileri ile şenlenecek. 4. Uluslararası Urla Enginar Festivali öncesinde basın toplantısı düzenleyen Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, festivalle ilgili bilgileri paylaştı.
ÜLKE SINIRLARINI AŞTI
Enginar festivali ile ekim alanlarının yüzde 87,5 arttığını belirten Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Festivalimiz Türkiye sınırlarını aşan bir tanınırlık yarattı. Biz bu çabalarımıza sadece bir festival, şenlik olarak bakmıyoruz. Çünkü Urlanın en büyük üstünlüğü turizm. O da yaz turizmi değil. Sadece 2 ay yapılan turizmin bize yararı olmaz. Bizler gastronomi turizminde önemli bir adım attık. Bu yıl da Enginar Festivali daha da iyi olacak. Kuşçular Köyümüzde yaptırdığımız soğuk hava deposu ile birlikte bu yıl ekim üretim alanlar daha da arttı. Böylesine bir değerimiz hem çiftimize hem de onu satan esnafımıza büyük katkı sağlıyor. Henüz resmi rakamları almadım ama her yerde enginar dikiliyor. Bizim festivalden anladığımız üretim ve ekonomik kazancı kentimize getirmektir dedi. ANA KAHRAMAN ÇİFTÇİLER
Enginar Festivali sayesinde Urlanın gastronomik kimlik kazandığını söyleyen Başkan Sibel Uyar, Enginar Festivali eğlence amaçlı yapılan bir etkinlik değil. Başladığımız günden beri bu festivalimizin ana kahramanı çitçilerimizdir. Bölgemizde üretimden vazgeçme eğiliminde olan köylerimizin Sürdürülebilir Kalkınma Stratejileri doğrultusunda yapılan bir eylemdir. Enginar Festivalimizden sadece çiftçilerimiz değil, Urla esnafı ve turizmcisi de payını almaktadır. Biz istiyoruz ki çiftçimiz kazansın. Üreticimiz enginar tarlasını satmasın, o tarlalarda villalar inşa edilmesin. Çocuklarımız fast food yerine annelerinden iyi tarım uygulamalarıyla yetişen enginar yemeğini istesin. Hedefimiz doğal güzellikleri ile turizmde dönemsel olarak kazanç sağlayan Urlamız, gastronomi turizmi ile bu faaliyetini 12 aya yaysın diye konuştu.
YABANCI ŞEFLER URLADA
Dünya Gurme Şehirler Ağına üye olan Urlada festival süresince İtalya, Fransa, Tunus, Fas, Cezayir, Beyruttan gelecek şeflerle Türk şefler sunumlar yapacak. Dr. Ender Saraç ise enginarlı dokunuşlar ile tarifler verecek. Tüm etkinlikler ve atölye çalışmaları ücretsiz gerçekleşecek ve Urladaki eski tarifler ve göç mutfağı Doğal Sofra Urla Gönüllüleri tarafından uygulamalı olarak konuklara aktarılacak. Festivalin ikinci gününde ise Prof.Dr. İlber Ortaylı, Prof.Dr. Hayat Erkanal ve Dr. Yılmaz Karakoyunlu söyleşi gerçekleştirecek.
URLA ÇİLEĞİ GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi işbirliği ile Çilek Yetistirme Projesi kapsamında gerçekleştirilen deneme üretimi bu yıl Balıklıova, Kuşçular, Özbek, Birgi, Kadıovacık, Torasan, İçmeler, İskele ve Rüstem Mahallelerindeki eğitimlerle yaygınlaşıyor. Urlada 2017yılında üç kadın üretici ile başlayan çilek yetiştirmenin olumlu sonuçlanmasının ardından bu yıl itibariyle 28 kadın üreticiyle devam ediyor. Kırsal alanda kadın istihdamını artırmaya yönelik projelere tam destek veren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde çiftçilerimize desteklerimiz devam edecektir. Diğer köylerimizde de demonstrasyon çalışmaları yaparak alternatif ürün olarak çilek yetiştiriciliğini arttıracağız dedi.
Haber Merkezi